Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πωλούνται σόμπες Βουλγαρίας και … «παρα – εμπορίας»

Πωλούνται σόμπες Βουλγαρίας και … «παρα – εμπορίας»

0
dimarxio_topeirou-empros

Συνελήφθη επ’ αυτοφόρω Βούλγαρος πολίτης στο Εύλαλο. «Ανθεί» το παρεμπόριο σε βουνό και κάμπο…

Υπό διάλυση τα ΚΕΛΑΥΕ. Απροθυμία των υπαλλήλων να τα στελεχώσουν επειδή δεν προβλέπεται αμοιβή
 
Μπάτε βούλγαροι πουλήστε…», έχει καταντήσει η περιοχή μας αφού οργιάζει το παρεμπόριο στην ορεινή αλλά και στην πεδινή περιοχή του βουνού, παρά το γεγονός ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες και υπάρχει ένα μετρήσιμο θετικό αποτέλεσμα από τους ελέγχους των ΚΕΛΑΥΕ με τη συνδρομή της αστυνομίας. Όμως όπως δείχνουν τα γεγονότα αυτές οι προσπάθειες δεν αρκούν για να πατάξουν το παρεμπόριο καθώς οι έλεγχοι δεν είναι σε καθημερινή βάση και στα ΚΕΛΑΥΕ παρουσιάζεται πρόβλημα υποστελέχωσης αφού ατονεί η εθελοντική προσφορά ελλείψει αμοιβής!  
Βούλγαρος πουλούσε σόμπες στο κέντρο του Ευλάλου…
Χρυσές δουλειές κάνουν οι βούλγαροι στον νομό μας…πουλώντας χωρίς τη σχετική άδεια όλων των ειδών τα προϊόντα. Πρόσφατο συμβάν, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου μέρα μεσημέρι μέσα στο κέντρο του Ευλάλου, έδρας του δήμου Τοπείρου, βούλγαρος πουλούσε σόμπες τις οποίες μετέφερε από την πύλη εισόδου του Αγ. Κωνσταντίνου σε βαν. Έπεσε «σύρμα» από κάτοικο στον Αστυνομικό Σταθμό Ευλάλου. Άμεσα επιλήφθηκε αστυνομικός, ο οποίος πήγε για έλεγχο και διαπίστωσε ότι ο κάτοικος Βουλγαρίας δεν είχε άδεια. Κάλεσε τότε το τμήμα εμπορίου το οποίο έστειλε κλιμάκιο των ΚΕΛΑΥΕ το οποίο και σύμφωνα με τον νόμο προέβη σε κατάσχεση των προϊόντων του παρεμπορίου, ενώ ο βούλγαρος πολίτης συνελήφθη και πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει τις νόμιμες κυρώσεις. Συγκεκριμένα – σύμφωνα με το Αστυνομικό Σταθμό του Ευλάλου – κατασχέθηκαν 5 σόμπες και το βαν και μεταφέρθηκαν στην αποθήκη όπου φυλάσσονται τα προϊόντα παρεμπορίου για λίγο διάστημα έως ότου καταγραφούν και μετά καταστρέφονται Το συμβάν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου την Τετάρτη από μέλος του Διοικητικού συμβουλίου και ζητήθηκε να ασκηθεί πίεση από το Επιμελητήριο για εντατικοποίηση των ελέγχων των ΚΕΛΑΥΕ καθώς όπως ειπώθηκε «υπήρχε και άλλος που πουλούσε σόμπες και διέφυγε…». Αστυνομικές πηγές από το Εύλαλο μας αναφέρουν ότι το παραεμπόριο ανθεί στο δήμο Τοπείρου από Βούλγαρους Ρομά που απροκάλυπτα πουλούν ότι μπορούν να μεταφέρουν από τη Βουλγαρία, εις βάρος των επαγγελματιών της περιοχής που έχουν ν’ αντιμετωπίσουνε ένας αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς οι τιμές που διαθέτουν τα εμπορεύματά τους είναι εμφανώς χαμηλότερες. Αναφορικά όμως με την ποιότητα των προϊόντων αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ευαισθητοποιήσει και να απασχολήσει κυρίως τους καταναλωτές.  
Υπό διάλυση τα ΚΕΛΑΥΕ
Κρίση διέρχεται ο θεσμός των ΚΕΛΑΥΕ ένας μόλις χρόνο μετά την σύστασή του. Όπως μας πληροφορούν από την Διεύθυνση Εμπορίου αρχικά υπήρχε ένα μητρώο 40 υπαλλήλων που είχαν δηλώσει εθελοντική συμμετοχή. Αρκετοί όμως έχουν αποσύρει την αίτηση τους (έχουν μείνει περίπου 30 ενεργοί) καθώς από τότε που η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στην αιρετή περιφέρεια από την αποκεντρωμένη που ήταν εν τη γενέσει του δεν προβλέπεται αμοιβή ούτε και ρεπό. Έτσι οι υπάλληλοι είναι απρόθυμοι ν’ αφήσουν τη δουλειά του γραφείου τους να διογκώνεται αλλά και τη ζεστασιά τους για να συμμετέχουν στα κλιμάκια των ΚΕΛΑΥΕ και να τρέχουν …στα όρη στα άγρια βουνά χωρίς μια έξτρα αμοιβή! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν ατονήσει οι έλεγχοι καθώς υπάρχει υποστελέχωση των ΚΕΛΑΥΕ επειδή και εκ του νόμου απαγορεύεται να μπαίνουν στο κλιμάκιο τα ίδια και τα ίδια άτομα μέσα στον ίδιο μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά το πρόβλημα προβλέπεται 14 – 15 ελέγχους το μήνα (εκτός από τους έκτακτους μετά από καταγγελίες) το Νοέμβριο μήνα έγινα μόνο 5 – 6. Αυτό βέβαια συνείργησαν και οι πρόσφατες καταλήψεις που είχαν γίνει στην Π.Ε. Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…