Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η κρίση …ρυπαίνει

Η κρίση …ρυπαίνει

0
organo_1-empros

Σταθμός μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων τοποθετήθηκε από το Δ.Π.Θ.
σε κεντρικό σημείο της πόλης. Θα παραμείνει ένα 6μηνο

Οι ρύποι από την καύση των ξύλων βλάπτουν σοβαρά την υγεία, λέει έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος

Καπνίζουν αδιάκοπα οι καμινάδες των τζακιών και των θερμαστρών στις πολυκατοικίες και τις μονοκατοικίες στης πόλης μας και έντονα αισθητή και διάχυτη παντού είναι η μυρωδιά του καπνού από καμένο ξύλο. Και μπορεί μεν στους μεγαλύτερους να ανακαλούν μνήμες από παιδικούς χειμώνες με τη γλυκιά θαλπωρή που σκορπά η ζέστη του τζακιού ή της σόμπας και μπορεί μεν το ξύλο να είναι οικολογικό προϊόν όμως – όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες – οι ρύποι που διαχέονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του δεν είναι διόλου …οικολογικοί αφού προκαλούν ρύπανση της ατμόσφαιρας που ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα για την υγεία.  
Οι ρύποι βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Αυτό δείχνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (European Environment Agency) για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.
Τόσο στους σταθμούς μέτρησης της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας παρατηρούνται συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων PM10 πάνω από τα ετήσια ανώτατα όρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (είναι τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα). Η έκθεση δείχνει ακόμη ότι υπάρχουν υπερβάσεις των PM10 και στα ημερήσια ανώτατα όρια (είναι τα 50 μικρογραμμάρια). Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις αφορούν κυρίως το 2010.
Τα μικροσωματίδια, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλούν καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις, εμφράγματα, αρρυθμίες. Επίσης, βλάπτουν το νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω συνεπειών – όπως σημειώνουν οι επιστήμονες – είναι οι πρόωροι θάνατοι. Μάλιστα, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος τονίζεται πως τα μικροσωματίδια είναι ο αέριος ρύπος που αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την υγεία των πολιτών.  
Όργανα μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων και στην Ξάνθη
Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ατμοσφαιρικών ρύπων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ πριν λίγες μέρες εγκατέστησε στο πάρκο πίσω από το Δημοτικό Αμφιθέατρο ένα σύστημα οργάνων μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων. Τα όργανα τοποθετήθηκαν με απόφαση του Δ.Σ., μέσα σ’ ένα κλωβό που χρησιμοποιεί ο δήμος Ξάνθης για την τοποθέτηση των ηχείων κατά τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού ενώ επίσης ο δήμος παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα. Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής κ. Σπύρος Ραψωμανίκης μιλώντας στο «Ε» ευχαρίστησε το δήμο για την βοήθεια του ενώ αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος επεσήμανε: «Πρόκειται για όργανα συλλογής και μέτρησης των αιρούμενων σωματιδίων. Αυτό που θέλουμε να μετρήσουμε είναι, πόσο διαφοροποιημένος είναι ο δείκτης ρύπανσης τώρα τον χειμώνα που έχει παρατηρηθεί λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μια στροφή σε άλλες πηγές θέρμανσης όπως τα τζάκια και οι σόμπες. Τα όργανα θα παραμείνουν περίπου έξι μήνες σ’ αυτό το σημείο και μετά από αναλύσεις των δειγμάτων θα έχουμε τα αποτελέσματα».
Όπως εξήγησε ο κ. Ραψωμανίκης το Εργαστήριο έχει αποτελέσματα από μετρήσεις ρύπων αυτοκίνητων. Επεσήμανε δε ότι η ρύπανση από αυτοκίνητα κινείται σε μέτρια επίπεδα στην πόλη μας τα 2 τελευταία χρόνια καθώς είναι σε ύφεση η αγορά αυτοκινήτων λόγω της κρίσης, μετά την μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια. Οι μετρήσεις θ’ αποτελέσουν τη βάση και από τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν θα εξαχθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων ρύπανσης που θα οφείλονται σε ρύπους από την καύση ξύλων. Αναφορικά με την επικινδυνότητα των ρύπων ο κ. Ραψωμανίκης σημείωσε ως επικινδύνους τους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες επιφυλάχτηκε όμως για περισσότερα όταν θα έχει τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…