Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γυναικολογικές εξετάσεις για τις γυναίκες του Δροσερού

Γυναικολογικές εξετάσεις για τις γυναίκες του Δροσερού

0
kiniti_monada_11_2012-empros

Με κινητή μονάδα της 4ης ΥΠΕ, κατόπιν αιτήσεως του ΚΚΠΑ του δήμου Ξάνθης

Ανάγκη να εξεταστούν έχουν περίπου 800 γυναίκες του οικισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιατροκοινωνικού Κέντρου. Στις 26-28 Νοεμβρίου θα γίνουν οι εξετάσεις    

Στον οικισμό του Δροσερού, στο χώρο μπροστά από το ιατροκοινωνικό κέντρο, θα βρίσκεται στις 26-27-28 Νοεμβρίου κινητή μονάδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΥΠΕ), προκειμένου να προβεί σε γυναικολογικές εξετάσεις στις γυναίκες του οικισμού.
Η 4η ΥΠΕ, με απόφαση του διοικητή της κ. Βεντούρη, περιέλαβε στο πρόγραμμα εξορμήσεων της κινητής ιατρικής μονάδας του προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ», τον οικισμό του Δροσερού Ξάνθης, κατόπιν αιτήσεων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης.
Στην κινητή μονάδα που θα στελεχωθεί από ιατρό, νοσηλεύτρια και μαία θα πραγματοποιούνται εξετάσεις για: α) τεστ ΠΑΠ, β) έλεγχο οστικής μάζας και γ) αιματολογικό έλεγχο. Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να είναι γυναίκες ηλικίας 16 ετών και άνω με οποιαδήποτε ασφαλιστική κάλυψη.  
Κρίσιμο αν θα ανταποκριθούν οι γυναίκες του οικισμού
Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ Γιώργος Παπασταματίου, το αίτημα, που έγινε πριν μερικούς μήνες, αφορούσε την διενέργεια γυναικολογικών εξετάσεων στον οικισμού του Δροσερού για το λόγο ότι διαπιστώθηκαν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι οικογένειες, αδυνατώντας να καλύψουν ιατρικές εξετάσεις, αλλά και το μέγεθος της άγνοιας για την πρόληψη και τα γυναικολογικά νοσήματα από την πλευρά των γυναικών του οικισμού.
Σύμφωνα με τις μελέτες και την καταγραφή που έχει δημιουργήσει το ιατροκοινωνικό κέντρο του Δροσερού (ΙΑΚ), εκτιμάται ότι οι γυναίκες που έχουν ανάγκη γυναικολογικών εξετάσεων είναι περίπου 800. Η κινητή μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 60 γυναίκες την ημέρα, ωστόσο το «στοίχημα» είναι οι ίδιες να προσέλθουν στο χώρο του ΙΑΚ για να υποβληθούν στις εξετάσεις. Για την 4η ΥΠΕ πάντως, σημαντική είναι και η συμπλήρωση συγκεκριμένων στοιχείων για κάθε γυναίκα που θα κάνει τις εξετάσεις, ώστε να συγκεντρωθεί υλικό που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για στατιστικά, αλλά και για προοδευτική παρακολούθηση της κατάστασης στον οικισμό.
Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της 4ης ΥΠΕ και τη συνεργασία με το νοσοκομείο Ξάνθης, εξέφρασε ο κ. Παπασταματίου, σημειώνοντας ότι: «αφενός είναι πολύ σημαντικό που θα παράσχουμε βοήθεια στις γυναίκες του Δροσερού και αφετέρου θεωρούμε ότι μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στην πόλη μας αυτή η συνεργασία με την ΥΠΕ που ξεκινά με αυτή τη δράση». Να σημειωθεί ότι αρωγός για τη διενέργεια των εξετάσεων θα είναι το προσωπικό του ΙΑΚ, ενώ το νοσοκομείο Ξάνθης αναλαμβάνει να καλύψει τη μονάδα με προσωπικό, καύσιμα και αναλώσιμα.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…