Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Θερμό κλίμα κατά την επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Αυξέντιο

Θερμό κλίμα κατά την επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Αυξέντιο

0
kiprioi1

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Λύσης παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου Αγ. Δημητρίου

Εντυπωσιασμένοι από τη φιλοξενία ο Κ. Ανδρέου και η Ε. Ιωακείμ. Β. Τσολακίδης: «Συσφίγγουμε μία επαφή που έχει ήδη αποφέρει καρπούς για τον οικισμό»

Στην Ξάνθη βρέθηκαν χθες και προχθές, κατόπιν πρόσκλησης του δήμου Αβδήρων δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Λύσης Κύπρου, για να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στον οικισμό Αυξεντίου. Οι επαφές  με το δήμο και τον πρώην οικισμό Κατραμίου που μετονομάστηκε σε Αυξέντιο «κρατούν» πάνω από 40 χρόνια και, όπως έγινε φανερό, έχουν δημιουργήσει στενές σχέσεις μέσα από τις συχνές επισκέψεις, αλλά και τους «καρπούς’ που η συνεργασία έχει δώσει ιδιαιτέρως για το χωριό και τους κατοίκους τους.
Οι προσκεκλημένοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο Κυριάκος Ανδρέου και η Ελένη Ιωακείμ παραβρέθηκαν την παραμονή στον εσπερινό που τελέστηκε στον ναό του Αγίου Δημητρίου και την επόμενη ημέρα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη χορωδία του ΚΑΠΗ του δήμου Αβδήρων. Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο του Γρηγορίου Αυξεντίου, όπου κατέθεσε στεφάνι και η κυπριακή αντιπροσωπεία, ενώ μεγαλύτερη ακόμη θέρμη εκδηλώθηκε στη συνάντηση που ακολούθησε στο χώρο δίπλα στην εκκλησία, όπου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου και πολλοί κάτοικοι του οικισμού. Στο πρόγραμμα των επισκεπτών ήταν και η επίσκεψη στο μουσείο των Κυπρίων που βρίσκεται στο Αυξέντιο, ενώ η αναχώρησή τους αναμένεται τη σημερινή μέρα.

Παρά την κρίση, ίδια η φιλοξενία και η καλή διάθεση
Εντυπωσιασμένοι και άκρως συγκινημένοι από τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία παραδέχθηκαν ότι νιώθουν ο Κυριάκος Ανδρέου, ο οποίος ως νεοεκλεγείς επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Αυξέντιο, αλλά και η Ελένη Ιωακείμ, που διανύει τη δεύτερη 5ετή θητεία της ως δημοτική σύμβουλος και έχει επισκεφθεί άλλες δύο φορές τον οικισμό.
«Δεν περίμενα τόσο θερμή φιλοξενία και ότι υπάρχουν άνθρωποι με τόση ψυχική καλοσύνη, αλλά, όπως είναι γνωστό,  άλλο είναι να το φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις», ανέφερε ο κ. Ανδρέου, σημειώνοντας ότι ο σύντομος χρόνος δεν επιτρέπει να κατανοήσουν πλήρως την κατάσταση που περνούν οι κάτοικοι της αγροτικής Ελλάδας, ενώ συμπλήρωσε χαριτολογώντας: «μπορεί ο χρόνος να είναι λίγος, αλλά δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία να κερδίσουμε την πρώτη εντύπωση».  Ωστόσο πρόσθεσε: «μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα, όμως εμείς βρήκαμε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον που έχει να κάνει με τους κατοίκους της επαρχίας που είναι πάντα διαφορετικοί».
Η Ελένη Ιωακείμ με ζωντάνια και χαμόγελο παραδέχθηκε ότι: «επιλέγω την Ξάνθη σταθερά γιατί έχω κάνει φίλους μέσα από την καρδιά μου. Παρά την κρίση, ο κόσμος είναι το ίδιο θερμός, αλλά εμείς έχουμε λίγο χρόνο για να δούμε την αλλαγή».

Β. Τσολακίδης: «ο δήμος Λύσης είναι πάντα δίπλα μας»
Ο κ. Τσολακίδης ανέφερε ότι απευθύνθηκε αυτή η πρόσκληση στο δημοτικό συμβούλιο Λύσης με αφορμή τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο Αυξέντιο με σκοπό την επανεκκίνηση της συνεργασίας, καθότι και το δημοτικό συμβούλιο του κυπριακού δήμου είναι νέο, αλλά νέο αναλόγως είναι και αυτό των Αβδήρων, οπότε ήταν μία καλή ευκαιρία για γνωριμία.  Επίσης σημείωσε: «αυτή η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναθερμάνουμε μια σχέση που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, έχει σφυρηλατηθεί πολύ δυνατά και έχει δώσει και πολύ καλά αποτελέσματα» και ανέφερε το μουσείο, την προτομή, το δάσος των αγνοουμένων, τις ανταλλαγές πολιτιστικές και αθλητικές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και προετοιμάζονται και για τη συνέχεια.
«Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσει, καθώς πάντα μέσα από αυτές τις συνεργασίες κάτι καλό μπορεί να δημιουργηθεί και για τον τόπο μας», πρόσθεσε ο ίδιος. Τέλος, ευχαρίστησε το δήμο Λύσης, για τη στήριξη που παρέχει και στο επίπεδο αλληλεγγύης και ενημέρωσε ότι πολύ πρόσφατα ο κυπριακός δήμος ζήτησε να βοηθήσει ασθενείς οικονομικά οικογένειες του Αυξεντίου, πράγμα που έπραξε με διακριτικότητα. Παράλληλα υπενθύμισε και την πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Ανδρέα Τοφέα να αποστείλει εξοπλισμό για το νηπιαγωγείο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…