Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στασιμότητα για τους 21 μαθητές του Εχίνου

Στασιμότητα για τους 21 μαθητές του Εχίνου

0
nipiagogeia-empros

Αδιάλλακτη η στάση των γονέων στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Αδιέξοδη η κατάσταση…

Οι κάτοικοι του Κενταύρου ζητούν νέο δημόσιο νηπιαγωγείο. Δεύτερο νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει στον Εχίνο
 
Στασιμότητα παρατηρείται στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα 21 παιδιά στον Εχίνο που δεν φοίτησαν στο νηπιαγωγείο και εκκρεμεί η εγγραφή τους στη α’ δημοτικού καθώς ο νόμος επιβάλει ως υποχρεωτική την προσχολική αγωγή. Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα έχει εκλάβει και πολιτικές διαστάσεις λόγω των αιτιών που επικαλούνται οι γονείς και όσοι κρύβονται πίσω τους και κινούν τα νήματα της έγερσης του αιτήματος για δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Υπενθυμίζουμε ότι στις αιτήσεις τους ως αιτία της μη φοίτησης των παιδιών σε νηπιαγωγείο εγγράφεται: « Επειδή δεν υπάρχει δίγλωσσο στον οικισμό μας»  
Το υπουργείο καλεί τους διευθυντές να βγάλουν τα «κάστανα απ τη φωτιά…»
Να σημειώσουμε ότι τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες προσπάθειες αποκλιμάκωσης του ζητήματος με τον βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο μεταφέροντας το θέμα στον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο που έιχε ως αποτέλεσμα να προωθείται μια συναινετική λύση στην κατεύθυνση της παράτασης της εφαρμογής του νόμου μόνο για φέτος και της εγγραφής των παιδιών με παράλληλη ενημέρωση των γονέων ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, λύση που φάνηκε να αποδέχεται και η Επιτροπή Επιστημόνων της Μειονότητας (εξέδωσε σχετική ανακοίνωση). Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο τυπικό και διαδικαστικό αυτής της λύσης περιελάμβανε αλλαγή της αιτιολόγησης με συναίνεση των γονέων ώστε να είναι και τυπικά καλυμμένες οι περιφερειακές και τοπικές εκπαιδευτικές αρχές, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος. Αυτό όμως δεν ήταν αρεστό στους γνωστούς κύκλους που υποκινούν τέτοια ζητήματα και προέρχονται και από το χώρο του τουρκόφωνου Τύπου, οι οποίοι και λειτούργησαν εμπρηστικά με ανακοινώσεις όπου τόνιζαν την αδιαλλαξία τους ενώ δεν δίστασαν να μετέλθουν μέσων εκφοβισμού. Ήδη όπως έχουμε αναφέρει σε σχόλιό μας μουσουλμάνος γονέας μας κατήγγελλε ότι δέχεται απειλές επειδή έγραψε το παιδί του στο νηπιαγωγείο!
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρξει στασιμότητα στο θέμα και το υπουργείο να τηρεί σιγή ιχθύος αφήνοντας την περιφερειακή διεύθυνση της πρωτοβάθμιας να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά…Έτσι προς στιγμή τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματα της α’ δημοτικού όμως δεν είναι εγγεγραμμένα!  
Νέο δημόσιο νηπιαγωγείο στον Εχίνο
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στον Εχίνο οι κάτοικοι του οικισμού Κενταύρου ζητούν από την πολιτεία την κατασκευή ενός νέου δημοσίου νηπιαγωγείου, όπως αποκαλύπτει το xanthipress.gr. ενώ ήδη υπάρχουν δύο δημόσια νηπιαγωγεια. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό των τάσεων που επικρατούν στην μειονότητα. Να σημειώσουμε τέλος ότι στον Εχίνο υπάρχει μόνο ένα δημόσιο νηπιαγωγείο και ένα …ιδιωτικό το οποίο είναι δίγλωσσο. Σ’ αυτό φοίτησαν τα 21 παιδιά του Εχίνου, όμως δεν αναγνωρίζεται από τον νόμο η φοίτησή τους γιατί το νηπιαγωγείο δεν είναι δημόσιο. Και επειδή υπάρχει πρόβλημα στενότητας χώρου με το δημόσιο νηπιαγωγείο το υπουργείο προτίθεται τη δημιουργήσει ένα δεύτερο στον Εχίνο που θα λειτουργήσει αρχικά με αίθουσες προκάτ.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …