Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπερδέματα με τις γεωτρήσεις θολώνουν το νερό στη Λεύκη

Μπερδέματα με τις γεωτρήσεις θολώνουν το νερό στη Λεύκη

0
Leyki_3-empros

Στον εισαγγελέα κάτοικοι εναντίον της ΔΕΥΑΞ. Επίθεση Τσέπελη κατά του ιδιώτη που έκλεισε την γεώτρηση και διοχέτευσε λάσπη στο δίκτυο

Υποστηρίζει ότι χρησιμοποίει παράνομα την γεώτρηση. Κι άλλα «ανοιχτά μέτωπα» των κατοίκων της Λεύκης με τον Μανώλη Τσέπελη

«Λάσπη» τα έκαναν με τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΞ και της ΥΕΒ ( γεώτρηση άρδευσης της πρώην Νομαρχίας) στον οικισμό Λεύκης του δήμου Ξάνθης  και το αποτέλεσμα ήταν από το δίκτυο να ρέει …λασπωμένο νερό! Η ιστορία με την ύδρευση στη Λεύκη είναι «λασπωμένη» από χρόνια αφού η ύδρευση γίνεται από γεώτρηση της ΔΕΥΑΞ έχοντας σαν εφεδρική τη γεώτρηση της ΥΕΒ ενώ μόλις στη διασταύρωση του Λαμπρινού περνά το δίκτυο από τον Παράδεισο και αρκεί μόνο μια σύνδεση με τον οικισμό για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό είναι και το πάγιο αίτημα των κατοίκων της Λεύκης όμως ακόμη το έργο είναι εν εξελίξει όπως διατείνεται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανώλης Τσέπελης.

«Μπέρδεμα» με τις γεωτρήσεις…
Το πρόσφατο κρούσμα που έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα ύδρευσης του οικισμού είχε ως αφορμή τη σοβαρή βλάβη στη γεώτρηση της ΔΕΥΑΞ που είχε σαν αποτέλεσμα να χρειαστεί ανταλλακτικό από Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Τσέπελη η αποκατάσταση της βλάβης θα χρειαζόταν 8 – 10 μέρες μέχρι να αποσταλεί και να τοποθετηθεί το ανταλλακτικό. Κατά συνέπεια επιστρατεύτηκε η εφεδρική γεώτρηση της ΥΕΒ η οποία απέχει 50 μέτρα απόσταση από την δεξαμενή της ΔΕΥΑΞ και είναι συνδεδεμένη μ’ αυτή. Αυτή όμως τη γεώτρηση τη χρησιμοποιεί και μια ομάδα παραγωγών για να αρδεύουν τα χωράφια τους. Ζητήθηκε λοιπόν από την ΔΕΥΑΞ – σύμφωνα με τον κ. Τσέπελη – για όλο αυτό το διάστημα η Ομάδα Παραγωγών που τη χρησιμοποιεί για άρδευση να μην την χρησιμοποιούν για άρδευση ώστε να έχει το απαιτούμενο νερό για ύδρευση και να την έχουν συνεχώς για λειτουργία ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Τσέπελης είχε προηγηθεί καθαρισμός της δεξαμενής και ανάλυση του νερού που κρίθηκε κατάλληλο για πόση. Όπως πληροφορηθήκαμε από κάτοικο του χωριού, κάποιος όμως μετά την πάροδο 1 – 2 ημερών έκλεισε την εφεδρική γεώτρηση. Αποδίδεται αμέλεια, κατ’ άλλους σε αναγκαιότητα  για να χρησιμοποιήσει το νερό για άρδευση και όταν τέθηκε ξανά σε λειτουργία με την απότομη αναμόχλευση που έγινε  η αντλία τροφοδότησε με το χώμα και τη λάσπη που υπήρχε στη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να διοχετευτεί στο δίκτυο και οι κάτοικοι να δουν από τις βρύσες τους να τρέχει ένα εμφανώς λασπωμένο νερό και να ειδοποιήσουν άμεσα τη ΔΕΥΑΞ και τις αρχές. Η ΔΕΥΑΞ έκανε άμεσα διακοπή του νερού και εξέδωσε απαγορευτικό για πόση και τοποθέτησε υδροφόρα για να εξυπηρετεί του κατοίκους.

Το θέμα πήγε στα δικαστήρια
Παρά ο γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν και ούτε αναφέρθηκαν  προβλήματα με τη δημόσια υγεία που να σχετίζονται με την πόση νερού, επειδή ακριβώς το νερό ήταν τόσο θολό που δεν μπορούσε κανείς να το πιει αντιπροσωπεία κατοίκων κατέθεσε καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση ενώ απ’ την πλευρά της ΔΕΥΑΞ ο κ., Τσέπελης κατέστησε υπεύθυνο για το θολό νερό τον ιδιώτη που χρησιμοποιεί την εφεδρική γεώτρηση.  Μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι αυτή έγινε από την πρώην νομαρχία και κατόπιν παραχωρήθηκε στην κοινότητα και κατ’ επέκταση στο δήμο και αυθαιρετούν όσοι τη χρησιμοποιούν ενώ ο ιδιώτης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η γεώτρηση είναι δική του.
Ο κ. Τσέπελης ζήτησε όμως συγγνώμη από τους κατοίκους και διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε σύντομο χρόνο αφού είναι σε εξέλιξη το έργο σύνδεσης του δικτύου της Λεύκης με το δίκτυο του Παραδείσου και υλοποιείται με το πρόγραμμα αυτεπιστασίας. 

Προβλήματα με τα βιομηχανικά απόβλητα και τους χωμάτινους δρόμους…
Πέραν όμως του προβλήματος με την ύδρευση οι κάτοικοι της Λεύκης έχουν και …άλλα μέτωπα ανοιχτά με τον κ. Τσέπελη και συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι τα βιομηχανικά λύματα από την Μονάδα κρεάτων στην οποία υπάρχει σφαγείο και αποτεφρωτήριο δεν συνδέονται άμεσα με τον Βιολογικό αλλά εισέρχονται στα αστικά λύματα. Υποστηρίζουν δε ότι αν κάποτε βουλώσει ένα φρεάτιο και γίνει υπερχείλιση των λυμάτων θα κινδυνεύσει σοβαρά η δημόσια υγεία. Επ’ αυτού ο κ. Τσέπελης απάντησε ότι στη Μονάδα  γίνεται προεπεξεργασία των αποβλήτων με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές  και μετατροπή τους σε αστικά λύματα γι αυτό και διοχετεύονται στο δίκτυο αποχέτευσης της Λεύκης. Τέλος όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για καθυστέρηση 4 ετών στα έργα αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων εντός του οικισμού που παραμένουν…χωμάτινοι μετά την αλλαγή των δικτύων που έκανε η ΔΕΥΑΞ, ο κ. Τσέπελης αναγνώρισε την καθυστέρηση την αιτιολόγησε όμως στην έλλειψη των πόρων που δεν δόθηκαν από την ΣΑΤΑ και αν και τα έργα αποκατάστασης των δρόμων έχουν δημοπρατηθεί και έχουν μπει ανάδοχοι  – όπως είπε – δεν ολοκληρώνονται λόγω την μην απόδοσης των πόρων από την ΣΑΤΑ.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…