Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα 213 συνοριοφύλακες καταφτάνουν σήμερα στην Ξάνθη

213 συνοριοφύλακες καταφτάνουν σήμερα στην Ξάνθη

0
synoriofylakes-empros

Με κατεπείγουσες διαδικασίες ο Ν. Δένδιας στέλνει 1.881 συνοριοφύλακες στη Θράκη για την παράνομη μετανάστευση

Κοινός συντονισμός των αστυνομικών διευθύνσεων Έβρου-Ροδόπης-Ξάνθης. Συνάντηση με τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ είχε χθες ο αστυνομικός διευθυντής Αλεξανδρούπολης

Τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα που έχει πάρει η παράνομη μετανάστευση από τα σύνορα του Έβρου έδειξε να συνειδητοποιεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο οποίος έδωσε εντολή να μετακινηθούν 1.881 συνοριοφύλακες στη Θράκη, προκειμένου να «σφραγιστεί» η μόνη χερσαία είσοδος παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.
Η σχετική απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε από τον  κ. Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπό τον φόβο κύματος μετανάστευσης λόγω και των γεγονότων στην Συρία. Όπως εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, περίπου 150.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη χώρα και εκτιμάται πως το μεταναστευτικό αυτό κύμα θα κινηθεί και προς την Ελλάδα, καθώς ο Έβρος αποτελεί το κυριότερο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη του υπουργού στον Έβρο, όπου διαπιστώθηκε πως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ελλειμματικές και καθημερινά περνούν τα σύνορα περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες. Χθες βρέθηκε στην Αθήνα και επισκέφτηκε τον υπουργό ο αστυνομικός διευθυντής Αλεξανδρούπολης Ιωακείμ Τσουκνάδης για να συζητηθεί ο τρόπος που θα οργανωθεί και θα συντονιστεί η ενισχυμένη δύναμη των συνοριοφυλάκων.

Σήμερα καταφτάνουν 1.881 συνοριοφύλακες στη Θράκη
Σήμερα, μόλις τρεις μέρες μετά την απόφαση του υπουργού, αναμένεται να καταφτάσουν στη Θράκη οι 1.881 συνοριοφύλακες. Από αυτός η συντριπτική πλειονότητα θα αναλάβει καθήκοντα στις αστυνομικές διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας. 140 θα τοποθετηθούν στη Ροδόπη και 213 στην Ξάνθη.
Μαζί με αυτούς ήδη μετακινήθηκαν έξι πλωτά στον Έβρο και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουν τα 26 νέα πλωτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού.
Ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης Γιώργος Γκοδοσίδης χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν ακόμη περισσότερα σημεία διέλευσης του νομού μας. Επίσης, σημείωσε ότι θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός στη Θράκη και νέος σχεδιασμός δράσης.
Οι συνοριοφύλακες θα παραμείνουν στη Θράκη για ένα δίμηνο, από 2 Αυγούστου έως 2 Οκτωβρίου, ενώ έχει ζητηθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να επιβεβαιώσει την άφιξη της συγκεκριμένης δύναμης μέχρι νωρίς το βράδυ στις 2 Αυγούστου.

Ανεξέλεγκτη η παράνομη μετανάστευση από τον Έβρο
Εκτός από το κύμα παράνομων μεταναστών από τη Συρία για το οποίο θορυβήθηκε ιδιαίτερα η κυβέρνηση και προέβη στην εν λόγω κατεπείγουσα απόφαση, η κατάσταση έχει καταστεί ήδη ανεξέλεγκτη στον Έβρο. Σύμφωνα μάλιστα με κατοίκους που ζουν εκεί, ούτε η επέμβαση της frontex στάθηκε δυνατή να περιορίσει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.
Μόνο πέρυσι πέρασαν από το συγκεκριμένο σημείο στην Ελλάδα 54.974 λαθρομετανάστες και άλλοι 47.079 την προηγούμενη χρονιά. Φέτος, το πρώτο εξάμηνο του 2012 πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα 20.881 άτομα.

Δεν φτάνουν οι φύλακες. Μόλις 1.500 αστυνομικοί στη Συνοριακή Φύλαξη
Εν τω μεταξύ αιτία… πολέμου αποτέλεσε για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) η απόφαση της μετακίνησης των συνοριοφυλάκων. Η Ομοσπονδία επιτίθεται στην απόφαση του κ. Δένδια που πάρθηκε «μέσα σε μια νύχτα» και τη χαρακτηρίζει τραγική. Τονίζει δε ότι: «διατάσσονται ανύπαρκτοι συνοριακοί να διαχειριστούν το κύμα λαθρομεταναστών που αναμένεται», αφού, όπως αναφέρον, μόλις 1.500 άτομα υπηρετούν στις υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης (λόγω των αποσπάσεων).  Επίσης, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για τη μετακίνηση και έγγαμων φυλάκων με παιδιά και σημειώνει: «ζητήσαμε από το Αρχηγείο η μετακίνηση του προσωπικού να αφορά όλες τις κατηγορίες προσωπικού από όλη την Ελλάδα και όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και όχι μόνον από τους ελάχιστους που απόμειναν στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης να σηκώσουν στις πλάτες τους το μεταναστευτικό της χώρας και να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας αποτυχημένης ενέργειας».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…