Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Τρεις κινήσεις «καλής θέλησης» από τον πρωθυπουργό στους δήμαρχους

Τρεις κινήσεις «καλής θέλησης» από τον πρωθυπουργό στους δήμαρχους

0
samaras-empros

Συνάντηση Σαμαρά με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. «Δεν πήραμε οριστικές απαντήσεις» , λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης

204 εκ. ευρώ από παρακρατηθέντες φόρους 299 εκατ. που αφορούν σε επιπλέον έργα από τον προϋπολογισμό και ρύθμιση χρεών στους υπερχρεωμένους δήμους

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Η συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, διήρκησε 2 ώρες όμως παρότι οι δήμαρχοι είχαν στηρίξει πολλές προσδοκίες σ’ αυτή,  ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη « δεν δόθηκαν από  τον πρωθυπουργό οριστικές απαντήσεις» για τα φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν.

Τα είπαν στον πρωθυπουργό
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους, την οποία χαρακτήρισαν «δραματική» και ζήτησαν την άμεση συνδρομή της πολιτείας για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, έκανε λόγο για «αδιέξοδο»,  επισημαίνοντας πως τουλάχιστον 40 δήμοι σε όλη τη χώρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς Σεπτεμβρίου κάτι που ειπώθηκε κατά κόρον στην έκτακτη σύσκεψη της ΠΕΔ – ΑΜΘ στην Δράμα.  Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, οι δήμαρχοι δεν έλαβαν οριστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, εξέφρασαν όμως την ελπίδα πως, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά αύριο, θα τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο κ. Ασκούνης αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής την οποία και δεν επικροτεί, επισήμανε, όμως, πως η κατάσταση σε πολλούς δήμους είναι κρίσιμη.

Οι τρεις κινήσεις Σαμαρά
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, τόνισε πως ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά παρουσίασε τρεις κινήσεις που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση. Ειδικότερα, μίλησε για την εισροή μέχρι το τέλος του έτους 204 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες φόρους, αλλά και το ποσό των 299 εκατ. που αφορούν σε επιπλέον έργα από τον προϋπολογισμό.
Αποκάλυψε μάλιστα για πρώτη φορά, ότι με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων δήμων και έκανε λόγο για 90 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίζουν τους δήμους κάθε χρόνο.
Να σημειώσουμε ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δ.Σ. στην ΚΕΔΕ προκειμένου ν’ αξιολογηθούν τ’  αποτελέσματα της συνάντησης. Οι οριστικές αποφάσεις των δημάρχων,  αν θα προχωρήσουν δηλαδή σε κινητοποιήσεις,  θα παρθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που αρχίζει σήμερα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…