Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Για δεύτερη φορά στο ΕΔΑΔ πάει η «ΤΕΞ»

Για δεύτερη φορά στο ΕΔΑΔ πάει η «ΤΕΞ»

0
TEX-empros

Αρχές Αυγούστου καταθέτει αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Αρείου Πάγου

Το θέμα της «ΤΕΞ» στην Επιτροπή Υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης.
Εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς προτείνει η ελληνίδα νομική σύμβουλος στο Στρασβούργο

Νέο γύρο δικαστικής διεκδίκησης της νομιμοποίηση της επωνυμίας της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της επωνυμίας της εγείρει η  «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» η οποία δεν έχει νομική προσωπικότητα υφίσταται όμως σαν Ένωση στο χώρο της μειονότητας. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος και δικηγόρος της Ένωσης κ. Αχμέτ Καρά προτίθενται να καταθέσουν αρχές Αύγουστου νέα αίτηση στο ΕΔΑΔ προκειμένου να κριθεί η παραβίαση των άρθρων 11 και 46 παρ. 1 στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί ανάκληση της απόφαση του Αρείου Πάγου με το αιτιολογικό ότι παραβιάζονται τα συγκεκριμένα άρθρα που αφορούν το μεν 11 το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι το δε 46 παρ. 1 την υποχρέωση κάθε χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. ανάκλησης των αποφάσεων του Αρείου Πάγου.

Το θέμα της «ΤΕΞ» στην Επιτροπή Υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης
Όλα αυτά ενώ έχει γίνει γνωστό ότι οι ελληνικές αρχές εξετάζουν άλλα εξωδικαστικά μέσα, προκειμένου για την επίλυση της διαφοράς και την εφαρμογή των αποφάσεων  του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις οποίες – υπενθυμίζουμε – καταδικάσθηκε η Ελλάδα, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει, ως ένωση, την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», όπως  διαβεβαιώνει, με επιστολή της προς το αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η νομική σύμβουλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, Ουρανία Πατσοπούλου.
Να σημειώσουμε ότι η  Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης  έχει την αρμοδιότητα επίβλεψης για την ορθή και έγκαιρη εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από τις χώρες-μέλη και έχει απαιτήσει, μετ’ επιτάσεως, την τελευταία διετία, από τις ελληνικές αρχές, να εξηγήσουν γιατί καθυστερούν στην εκτέλεση της σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου, στις υποθέσεις Μπεκίρ Ουστά και Μουσταφά Ογκλού Μπεκίρ, που προβλέπει την εγγραφή στα μητρώα των ενώσεων στην Ελλάδα, της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Όπως γράφτηκε στον Τύπο, «στη προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, διαβάστηκε επιστολή της κ. Πατσοπούλου, στην οποία αποκαλύπτεται ότι με προχθεσινή του απόφαση, ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα, ακύρωσε την απόφαση 692/2009 του Εφετείου της Θράκης, με την οποία είχε απαγορευθεί η εγγραφή της εν λόγω ένωσης στα μητρώα, με το σκεπτικό ότι παραβιάζει την νομολογία του ΕΔΑΔ, το Σύνταγμα και τους ελληνικούς νόμους.
Αποκαλύπτεται, ακόμη, πως, στην ίδια απόφαση του, ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι απλές υποψίες ή εντυπώσεις για την παράνομη δράση ιδρύματος ή δράσης που στρέφεται κατά της δημόσιας τάξης, που απορρέουν μόνον ή βασίζονται αποκλειστικά και μόνον στην ονομασία ενός ιδρύματος δεν μπορούν να θέτουν εμπόδια στην αναγνώριση της νομικής τους υπόστασης από το Κράτος.
Στην επιστολή, μάλιστα, διαβεβαιώνεται ότι, επειδή η εθνική νομοθεσία δεν προβλέπει την επανεξέταση και το άνοιγμα μιας διαδικασίας στα αστικά δικαστήρια, χωρίς να υπάρχει αντίθετη απόφαση του Δικαστηρίου, «οι ελληνικές αρχές εξετάζουν άλλα μέσα, προκειμένου να εφαρμοσθούν πλήρως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου στις παραπάνω υποθέσεις».
Υπενθυμίζεται ότι, η Ελλάδα έχει καταδικασθεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος περί ενώσεων, ύστερα από την άρνηση των ελληνικών αρχών, να εγγράψουν στα μητρώα την «Τουρκική Ένωση Θράκης», που ιδρύθηκε από μειονοτικούς μουσουλμάνους στη Δυτική Θράκη.
Η άρνηση των ελληνικών αρχών βασίστηκε τότε στο επιχείρημα ότι η βασική ιδέα των Ενώσεων ήταν η προώθηση της ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με τα όσα ορίζονται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…