Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το μνημόνιο θα …πεθάνει με κυβέρνηση Αριστεράς

Το μνημόνιο θα …πεθάνει με κυβέρνηση Αριστεράς

0
Laskos_syriza1-empros

Παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη από τον οικονομολόγο, μέλος του ΚΠΕ ΣΥΝ Χρήστο Λάσκο

Τρεις άξονες: Αναδιανομή πλούτου, πάταξη της φοροδιαφυγής, ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο ανοιχτό θέατρο της κεντρικής πλατείας, την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 8.30 το απόγευμα, το Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, Οικονομολόγου κ. Χρήστος Λάσκος, πλαισιωμένος από τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Εβίτα Κεχαγιά και Νίκο Καλιαμπάκα. Η συνέλευση δεν είχε ευρεία λαϊκή συμμετοχή ανάλογη τουλάχιστον με το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και περιορίστηκε στα στενά πλαίσια των μελών του κόμματος.  
Οι τρεις βασικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως το παρουσίασε ο κ. Λάσκος έχει ως στόχο: « την ανακούφιση ενός κόσμου που βιώνει καταστάσεις κοινωνικής καταστροφής τα 2 τελευταία χρόνια», όπως είπε και ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει εξειδικεύσεις σε ζητήματα του αγροτικού τομέα, μικρομεσαίων επιχειρήσεων , περιβάλλοντος και επενδύσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες που είναι: 1) Ριζική αναδιανομή του εισοδήματος με μεταφορά πλούτου  από πάνω προς τα κάτω. Επιμέρους μέτρα που συνδράμουν στην υλοποίηση του στόχου είναι το α) περιουσιολόγιο β) η πάταξη της φοροδιαφυγής. Εξειδικεύοντας αυτό το μέτρο ο κ. Λάσκος ανέφερε ότι «μεγάλο τμήμα του κεφαλαίου απαλλάσσεται με προκλητικό τρόπο και ενώ οι ονομαστικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι 20% οι τράπεζες έχουν 4%,  οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν τον μισό τζίρο απ’ έξω και μετά ξεκινά η φορολόγησή τους.  Έχουμε υπολογίσει με πολύ μετριοπαθή τρόπο ότι η άσκηση αυτής της πολιτικής μπορεί να φέρει 8 δις επιπλέον έσοδα μέσα στην 4ετία».
Επίσης στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται: Έλεγχος στη δημόσια περιουσία των τραπεζών: «Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική χρηματοδότηση της οικονομίας αν δεν έχεις τις τράπεζες στα χέρια σου. Δεν είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό αλλά αυτό γίνεται σ’ όλη τον κόσμο. Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Γερμανία είναι δημόσια  τράπεζα» , υποστήριξε ο κ. Λάσκος.  
Το μνημόνιο με κυβέρνηση Αριστεράς θα …πεθάνει
Τέλος σ’ ότι αφορά το μνημόνιο και το δημόσιο χρέος η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Εμείς είπαμε με κάθε σαφήνεια ότι το μνημόνιο με κυβέρνηση Αριστεράς στις 18 Ιουνίου έχει πεθάνει, έχει τελειώσει. Ο λόγος είναι ότι αν δεν πεθάνει θα μας… πεθάνει! Σ’ ότι αφορά το δημόσιο χρέος θα επιχειρήσουμε αναδιαπραγμάτευση στην κατεύθυνση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για το ευρωπαϊκό. Η ακύρωση του μνημονίου είναι ο στόχος γιατί είναι ένα φάρμακο που αποδείχτηκε πολύ χειρότερο από την ασθένεια Ο οδικός χάρτης που θα αξιοποιηθεί προκειμένου να γίνει αυτό ήδη στις βασικές τους γραμμές έχει διατυπωθεί και στις λεπτομέρειες του θα προκύψει και με βάση τους συσχετισμούς όπως θα διαμορφώνονται». Σ’ ότι αφορά τον κίνδυνο που ενέχει μια μονομερής ακύρωση του μνημονίου και αθέτηση της συμφωνία που πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα μας έξω από το ευρώ, δεδομένου και τις πιέσεις από την Ευρώπη που ασκούνται ο κ. Λάσκος επεσήμανε: «Η κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ επιχειρεί να εκβιάσει τον ελληνικό λαό εν’ όψει των εκλογών, να σώσει τα συμφέροντά της στην Ελλάδα. Είναι πολύ λογικό.  Εμείς όμως λέμε ότι  εκτός ευρώ οδηγείται η Ελλάδα αν συνεχίσει να ασκεί την πολιτική του μνημονίου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…