Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Κοινωνική Συμφωνία» για αντιμνημονιακή πολιτική

«Κοινωνική Συμφωνία» για αντιμνημονιακή πολιτική

0
Kastanidis_2012-empros

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κ.Ο. της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Χάρη Καστανίδη. Υποψήφιος στην Ξάνθη  ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Πρότεινε την πολιτική των εθνικών ισοδύναμων αντί των μέτρων λιτότητας
Ανοιχτός σε συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις

Μια νέα «κοινωνική συμφωνία» που βασίζεται στην πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων ώστε να αρθούν οι επιβαρύνσεις στον ελληνικό λαό που έχουν επιφέρει τα μνημόνια και παράλληλα η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αφού όμως ακολουθήσει μια πορεία ισχυρής διαπραγμάτευσης χωρίς φοβικά σύνδρομα και εκβιαστικά διλήμματα στην Ευρώπη, πρότεινε ο Χάρης Καστανίδης,  Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νεοσύστατου  κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία» που ίδρυσαν με την πρόεδρο του κόμματος κα Λούκα Κατσέλη. Ο κ. Καστανίδης επισκέφτηκε την Ξάνθη το Σάββατο το μεσημέρι και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας παράλληλα και τον μοναδικό υποψήφιο στην Ξάνθης κ. Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

Καστανίδης: Μην υποκύπτετε σε εκβιασμούς
Ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό» που δέχονται οι έλληνες πολίτες από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και από τους ξένους που παρεμβαίνουν στις ελληνικές εκλογές κινδυνολογώντας και ζήτησε από τους έλληνες πολίτες να αρνηθούν την προβολή να τους υποδεικνύεται από ξένα κέντρα και με εκβιαστικά απατηλά διλήμματα  ποιες πολιτικές δυνάμεις θα επιλέξουν για την διακυβέρνηση της χώρας. Παρότρυνε τους πολίτες να ψηφίσουν με «ψηλά το κεφάλι» και δήλωσε ότι η «Κοινωνική Συμφωνία απορρίπτει το τυφλό ναι της υποταγής: «Αφού κάνανε τον ωμό εκβιασμό οι δανειστές για το Μνημόνιο 2, τώρα ξανακάνουν τον εκβιασμό ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην κρεμάλα και την καταστροφή με τη μη εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου» ανέφερε ο κος Καστανίδης, συμπληρώνοντας πως «θέλω να ξέρουν όλοι οι πολίτες της Θράκης ότι ακολουθεί τον Ιούνιο ένα δεύτερο κύμα μέτρων το οποίο θα είναι σφαγιαστικό».

Εθνικά ισοδύναμα αντί μέτρα
Στην πολιτική της λιτότητας ο κ. Καστανίδης αντιπρότεινε την πολιτική των εθνικών ισοδύναμων που συνίσταται στην εξεύρεση των απαιτούμενου ελλειμματικού ποσού όχι από οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά από εξοικονόμηση από άλλες πηγές. Για παράδειγμα ανέφερε: «Κόψανε το πολυτεκνικό επίδομα που στοίχιζε 45 εκ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να τα εξοικονομήσουν καταργώντας τις χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Ο κ. Καστανίδης τάχτηκε υπέρ της συνεργασίας του κόμματος,  με «προοδευτικές» δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κα Κατσέλη είχαν αντιδράσει όντας υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική του μνημονίου, υπερασπιζόμενοι την άποψη της ήπιας προσαρμογής σε αντίθεση με άλλους από κορυφαίους υπουργούς (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούση) που ήταν υπέρ του μνημονίου άποψη που τελικά υιοθέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Πρόσθεσε δε πως μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν δύο αντίθετα ρεύματα πολιτικής, ήταν σε μια διαρκή σύγκρουση. ««Από τον Ιούλιο του 2010 είχα πει πως πρέπει να πάμε σε εκλογές, καθώς δεν είχαμε τη νομιμοποίηση να προχωρήσουμε στην πολιτική που εφαρμόζαμε».

Υποστήριξα και υποστηρίζω το δημοψήφισμα…
Απαντώντας σε ερώτησε του «Ε» αν ήταν ο εισηγητής του δημοψηφίσματος, που απέβη μοιραία για την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου τόνισε: «το δημοψήφισμα το υποστήριξα και συνεχίζω να το υποστηρίζω. Έπρεπε να γίνει. Είμαι υπερήφανος που υποστήριξα και το δημοψήφισμα και τις εκλογές γιατί είναι οι πιο δημοκρατικοί τρόποι έκφρασης. Αρκετοί έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι παπαγαλάκια λέγανε ότι εάν γίνει το δημοψήφισμα θα βγούμε από την ευρωζώνη κάτι που δεν θα γινόταν και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σήμερα η Ιρλανδία που κάνει δημοψήφισμα».

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 


Τι προτείνουμε;

•Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για έξοδο από την κρίση αντί του μονόδρομου του Μνημονίου.
•Δίκαιη κατανομή βαρών αντί οριζόντιων μέτρων που διευρύνουν τις ανισότητες.
•Στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αντί να επιβάλλονται χαράτσια και απανωτές μειώσεις μισθών και συντάξεων.
•Ουσιαστικό χτύπημα στην αισχροκέρδεια αντί της ανεξέλεγκτης ακρίβειας.
•Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και χτύπημα της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αντί δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων.
•Κούρεμα και ρύθμιση δανείων οφειλετών αντί της χρεοκοπίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
•Ενίσχυση εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών διαπραγματεύσεων αντί της εργασιακής
•Ισχυρό και αποτελεσματικό πυλώνα «δημόσιου συμφέροντος» στο Τραπεζικό σύστημα, αντί της στήριξης των Τραπεζών χωρίς όρους και προϋποθέσεις,
•Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αντί της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
•Προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, αντί της εξόδου της νέας γενιάς στο εξωτερικό.
•Ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και του στελεχιακού της δυναμικού αντί της κατάλυσης του δημόσιου τομέα και «τυφλών» απολύσεων.
•Αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου αντί του ξεπουλήματος περιουσιακών στοιχείων.
•Αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, αναθεώρηση του Δουβλίνου II και έλεγχος της λαθρομετανάστευσης αντί της υποβάθμισης των αστικών κέντρων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…