Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πολιτικό περισκόπιο στα ψηφοδέλτια των κομμάτων

Πολιτικό περισκόπιο στα ψηφοδέλτια των κομμάτων

0
001

Θερμαίνεται το πολιτικό κλίμα η συσπείρωση όμως παραμένει ζητούμενο. Μέχρι το Σάββατο η υποβολή υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ

Ο Σγουρίδης θα πει ναι μόνο αν δεν είναι ο Μάντατζη. Στολίδης – Χουλιάρας εφ’ όπλου…7 προτεινόμενοι στη ΔΗΜΑΡ

Στην τελική ευθεία οδεύει η διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων στο νομό μας και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα το ένα μετά το άλλο τα κόμματα να ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους. Ωστόσο πέραν της δεδομένης υποψηφιότητας του εν ενεργεία βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κοντού για όλες  τις  υπόλοιπες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ακόμη στην φάση του «ζυμώματος»!  
Για 3 μέρες μόνο… οι υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ
Άνοιξε την Πέμπτη και κλείνει το Σάββατο 31 Μαρτίου η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για το ΠΑΣΟΚ που κατατίθενται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: ypopsifioi.vouleutes2012@pasok.gr με υποχρεωτική κοινοποίηση στην νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης στη διεύθυνση: nexanthi@pasok.gr. Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών που έχει οριστεί.  
«Ζυμώματα» και «κοσκινίσματα» στο ΠΑΣΟΚ – Σγουρίδης: «Ή ο Μάντατζη ή εγώ»
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ της Ξάνθης το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής: Η αποχώρηση Ξυνίδη λειτουργεί καταλυτικά και λυτρωτικά ως ένα σημείο για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη απαλλάσσοντάς το από το …μνημονιακό βάρος αφού ως μέλος της Κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου φέρει στους ώμους του όλο το βάρος της φθοράς των μνημονίων και των σκληρών μέτρων. Έτσι αποκτά νέα δυναμική η υποψηφιότητα Σγουρίδη, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του με την πολιτική που ακολουθήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου. Η υποψηφιότητα Σγουρίδη θεωρείται σίγουρη αν και ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» αποδέχτηκε μόνο ότι του ασκείται προτροπή από τον κόσμο αλλά και από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιος. Ωστόσο το «αγκάθι» της υπόθεσης ακούει στο όνομα Τσετίν Μάντατζη και η πιθανότητα να τον ξαναδεχτεί το ΠΑΣΟΚ στις «αγκαλιές του» που όπως φημολογείται και ο ίδιος το ενισχύει απομακρύνει τον κ. Σγουρίδη από τη προοπτική συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο. Ερωτηθείς από το «Ε» αν προτίθεται να θέσει βέτο για μη συμμετοχή του Μάντατζη τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν τίθεται θέμα βέτο. Αν προτιμήσει το ΠΑΣΟΚ τον κ. Μάντατζη απλά δεν θα συμμετέχω εγώ. Είναι για μένα θέμα ηθικής τάξης. Πάνω απ’ όλα θέλω να έχω «καθαρό μέτωπο». Δεν μπορώ να έχω συνυποψήφιο κάποιον που μ’ έχει μηνύσει και έχω ανοιχτό δικαστικό μέτωπο. Θεωρώ ότι θα είναι πολιτική αυτοκτονία του ΠΑΣΟΚ αν δεχτεί τον Μάντατζη». Σ’ ότι αφορά την αποχώρηση του κ. Ξυνίδης ο κ. Σγουρίδης δήλωσε: «Ο κ. Ξυνίδης πήρε μια απόφαση που προφανώς την μέτρησε και για μένα είναι σεβαστές οι αποφάσεις του και οι απόψεις του.  
Μάντατζη: Κάποιοι του λεν…γύρνα ξανά
Απ’ την πλευρά του ο κ. Μάντατζη φαίνεται πως ο ίδιος επιθυμεί διακαώς να «γυρίσει στη φωλιά του» όπως άφησε να διαφανεί σε επικοινωνία μας. Βρίσκεται στην Αθήνα και όπως παραδέχτηκε έχει πολλές κρούσεις για επανασύνδεση με το κόμμα και μάλιστα εκφράζει τις ευχαριστίες του για τους «πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μ’ αγκάλιασαν και μου εξέφρασαν την επιθυμία τους να γυρίσω στο κόμμα. Μ’ έχει εντυπωσιάσει αυτή η θερμή αντιμετώπιση». Αναμένει δε τις επόμενες μέρες να έχει κάτι ανακοινώσιμο.  
Στολίδης – Χουλιάρας εφ’ όπλου…
Σ’ ότι αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ φημολογείται επάνοδος του Σωτήρη Στολίδη. Ο ίδιος μιλώντας στο «Ε» αποδέχτηκε ότι του έχουν γίνει κρούσεις για ενεργοποίησή του.  Δήλωσε μεν  ότι θα δουλέψει για το κόμμα και θα είναι παρών σ’ ότι του ζητηθεί καθώς πιστεύει ότι είναι εφικτό να έλθει πρώτο κόμμα στο νομό όμως επιφυλάχτηκε για το αν θα είναι υποψήφιος: «Θ’ ασχοληθώ ενεργά με το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μιλήσει στην κοινωνία Μπορούμε με καθαρά μάτια να την κοιτάξουμε. Όσο για μένα το πιο πιθανό είναι να μην είμαι υποψήφιος αλλά θα στηρίξω δυνατά το ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι και ο κόσμος της πλειονότητας αλλά και της μειονότητας θα το στηρίξει».
Την επιθυμία του να είναι υποψήφιος δεν έκρυψε ποτέ ο Γιώργος Χουλιάρας παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να έχει κάποιες πικρίες από το πρόσφατο σχετικά παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας θεωρείται «κλειδωμένη» η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά.  
Για ποιους μειονοτικούς συζητούν στο ΠΑΣΟΚ
Σ’ ότι αφορά τους 2 μειονοτικούς υποψηφίους ακούγονται τα ονόματα του πρώην Ευρωβουλευτή Καπζά Μουζαφέρ, του εκπαιδευτικού Χασάν Ιμπραχήμ από τον Κένταυρο, του Ουζούν Ιρφάν παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προτιμά να παραμείνει στην περιφέρεια. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι στο ΠΑΣΟΚ σκέφτονται και τον Μπαράν Μπουρχάν όμως στην υποψηφιότητά του αντιδρά ο δήμαρχος Αβδήρων λόγω παλαιότερων διενέξεων μαζί του.  
Τα της Ν.Δ. στην Ξάνθη
Στην ΝΔ θεωρείται «κλειδωμένη» η υποψηφιότητα του π. βουλευτού κ. Τσαλίδη ο οποίος έχει αρχίσει ήδη τον προεκλογικό τους αγώνα. Η πολιτευτής κα Γεωργία Ανδρέου δέχτηκε πρόσφατα ένα «χτύπημα» (υπόθεση διαρροής εγγράφου με αποτέλεσμα ΕΔΕ από το Δ.Π.Θ.) και οι εκτιμήσεις λένε ότι υπάρχει πιθανότητα να της στοιχίσει αυτό πολιτικά. Η υποψηφιότητα της κας Πελαγίας Βώβου συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες όπως και αυτή του κ. Σάκη Κριτσίνη. Σ’ ότι αφορά την μειονότητα οι πιθανότητες…γέρνουν προς τον κ. Πετσενίκ.  
7 προτεινόμενοι στη ΔΗΜΑΡ
Για το ψηφοδέλτιο της  ΔΗΜΑΡ υπάρχουν διαθέσιμοι 7 προτεινόμενες υποψηφιότητες απ’ τις οποίες θα επιλεγούν οι 5 που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό της. Πέραν του κ. Σαμή Καραμπουγιούκογλου που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα προτείνονται οι: Κώστας Δέλκος, Κώστας Γούναρης, Μαρία Σπανού, Χρήστος Γκαρμπούνης, Παρθένα Ζουμπουλίδου και ο αντιδήμαρχος Τοπείρου Κώστας Δαλάτσης.
Στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες θα επιλεγούν νέα πρόσωπα από την εργατική τάξη αντιπροσωπευτικά του ιδεολογικού του υπόβαθρου. Στον ΛΑΟΣ αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αυτό πιθανότατα οφείλεται στη δημοσκοπική του βουτιά ενώ η ΔΗΣΥ ήδη ανακοίνωσε μια υποψηφιότητα αυτή της κας Μαρίας Δεούδη και στο επόμενο διάστημα θ’ ανακοινώσει τους υπόλοιπους υποψηφίους μέσα στους οποίους θα είναι ο κ. Ντελή Γιουσούφ, σύμφωνα με πληροφορίες μας. Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν γνωστοποιήθηκε κάτι συγκεκριμένο.
Επιμύθιο: Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα βρίσκονται σ’ ένα εκλογικό οργασμό, η συσπείρωση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα καθώς η κοινωνία είναι «μουδιασμένη» και βυθισμένη στα προβλήματα της δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει και επιρρίπτει ευθύνες στους πολιτικούς και στην πολιτική και γι αυτό παρακολουθεί σχεδόν με αδιαφορία τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…