Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Δικτύωση των ΚΠΕ – ΑΜΘ για προσέλκυση μαθητικού τουρισμού

Δικτύωση των ΚΠΕ – ΑΜΘ για προσέλκυση μαθητικού τουρισμού

0

Επαναλειτουργεί το ΚΠΕ Βιστονίδας. Σύσκεψη φορέων για το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου»

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του εσωτερικού και του εξωτερικού να γνωρίσουν βιωματικά της Αν. Μακ – Θράκη
 
Ένας περιφερειακός σχεδιασμός προσέλκυσης του μαθητικού και εναλλακτικού τουρισμού μέσα από τη δικτύωση και αξιοποίηση των 5 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)που υπάρχουν στην περιφέρειά μας, προωθείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.  
Προσπάθεια προσέλκυσης μαθητικού τουρισμού
Το σχέδιο αυτό εντάσσεται σ’ ένα νέο πλαίσιο για τις μαθητικές εκδρομές όπου δίδεται έμφαση σε ένα εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και γνωστικό χαρακτήρα με κυρίαρχη την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του εσωτερικού και του εξωτερικού να γνωρίσουν βιωματικά της Αν. Μακ – Θράκη αφού θα μπορούν να διανυκτερεύουν στα ΚΠΕ των Φιλίππων, Βιστονίδας, Μαρώνειας, Παρανεστίου, Σουφλίου και έτσι θα έχουν μειωμένο κόστος σχολικών εκδρομών. Παράλληλα θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα μνημεία και τα αξιοθέατα της κάθε περιοχής ενώ από τους υπεύθυνους των ΚΠΕ στα οποία θα φιλοξενούνται θα παρέχεται εξειδικευμένη εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα. Το σχέδιο αυτό που εκπονήθηκε από τους υπεύθυνους των ΚΠΕ – ΑΜΘ καθώς και οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την προσέλκυση των μαθητικού τουρισμού από την Π.Δ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης παρουσιάστηκε σε σύσκεψη την Τετάρτη το πρωί στο ΚΠΕ Βιστονίδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γ. διευθυντής σπουδών του υπ. Παιδέια κ. Παπαχρήστου ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Καραλίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Παπακοσμάς, οι δήμαρχοι Παρανεστίου και Βιστονίδας , ο αντιδήμαρχος Μαρώνειας και Σουφλίου ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας κ. Κελεσίδης, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ξάνθης κύριοι Μελισσόπουλος και Παπαδόπουλος αντίστοιχα και όλοι υπεύθυνοι των ΚΠΕ  
Άνοιξε εκ νέου το ΚΠΕ Βιστονίδας
Εδώ και 1,5 μήνα λειτουργεί και πάλι το ΚΠΕ Βιστονίδας του οποίου η λειτουργία είχε ανασταλεί. Ήδη όπως έχουμε πληροφορηθεί έχουν επισκεφτεί την περιοχή του Σελίνου όπου βρίσκεται το ΚΠΕ 16 σχολεία και υπάρχουν 3 εκπαιδευτικοί σε μόνιμη βάση που προσφέρουν τις περιβαλλοντικές γνώσεις τους μετά από ειδική επιμόρφωση σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η επαναλειτουργία του οφείλεται τόσο στη δημοτική αρχή Αβδήρων που βοήθησε χρηματικά αλλά και στο γεγονός ότι δεδομένου ότι έχει κτιριακές υποδομές που μπορούν να φιλοξενηθούν 50 – 60 μαθητές και να διανυχτερεύσουν έχει ενταχθεί στο δίκτυο των ΚΠΕ και σ’ ένα ευρύτερο πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με τίτλο: «Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου», και το οποίο στοχεύει στην προβολή και προώθηση της Ελλάδας ως τόπου προορισμού σχολείων εκδρομών από τα σχολεία της χώρας μας αλλά και για τα σχολεία του εξωτερικού. Να σημειώσουμε ότι πέραν του μαθητικού τουρισμού στη σύσκεψη συζητήθηκε και η δυνατότητα προώθησης μέσω της δικτύωσης των ΚΠΕ και του εναλλακτικού τουρισμού παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα και σ’ άλλες κοινωνικές ομάδες να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας αλλά συμβάλλοντας και σε μια κοινωνικής διάστασης δράση.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…