Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Στον αέρα» το εγχείρημα του ΔΕΡΑΣ

«Στον αέρα» το εγχείρημα του ΔΕΡΑΣ

0
deras_syskepsi_9-web

Δεν πέρασε τελικά η τροπολογία Μάντατζη- Κοντού που έδινε το ‘πράσινο φως’ για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου

«Στον αέρα» βρίσκεται από την Τρίτη το βράδυ το εγχείρημα των 93 επαγγελματιών του πρώην εργοστασίου ΔΕΡΑΣ, μετά την απόρριψη της τροπολογίας που εισηγήθηκαν Τσετίν Μάντατζη και Αλέκος Κοντός για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγκυλώσεις του νόμου Μπιρμπίλη για τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση του βιοτεχνικού πάρκου.

Η τροπολογία ήταν η μόνη λύση…
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε στις 17 Φεβρουαρίου για την «τύχη» του εγχειρήματος του ΔΕΡΑΣ το ΕΒΕ Ξάνθης με προτροπή του προέδρου του σωματείου των επαγγελματιών του ΔΕΡΑΣ Γιάννη Σιούτα, είχε παρουσιαστεί σε υπηρεσιακούς, φορείς και αιρετούς το «οδοιπορικό» του όλου εγχειρήματος, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται. Τότε είχε γίνει σαφές ότι μόνο μια, λίγο- πολύ, φωτογραφική τροπολογία θα μπορούσε να συνδράμει καθοριστικά ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και το τέλμα της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Οι δύο βουλευτές που παραβρέθηκαν συμφώνησαν για την κατάθεση τροπολογίας, με την υποστήριξη άλλων 8 βουλευτών, ώστε το θέμα να λυθεί με αυτό τον τρόπο, με το σκεπτικό ότι εξυπηρετεί τοπικά και όχι μικροκομματικά συμφέροντα. Σε αυτό συντέλεσε και η στάση του δήμου Ξάνθης, ο οποίος δια στόματος Δημήτρη Μπένη, είχε τονίσει ότι εμμένει στη θέση του σχετικά με την εγκατάσταση των 93 επαγγελματιών στο χώρο του πρώην εργοστασίου ΔΕΡΑΣ, με το σκεπτικό ότι: πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο του δήμου, ότι αναλαμβάνει τις υποδομές, ότι και η Αθωνική πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό, ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη για παραγωγή λόγω της χωματερής και των λυμάτων του πρώην «ΔΕΡΑΣ», αλλά και ότι η πρόθεση του δήμου είναι αυτή η φύση αξιοποίησης.

Η τροπολογία 868 που καταψηφίστηκε
«Το έργο μετεγκατάστασης βιοτεχνικών εγκαταστάσεων χαμηλής όχλησης, που ξεπερνούν σε αριθμό τις 50, λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων ενός ΟΤΑ Α’ Βαθμού και μεταγκαθίστανται με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου ΟΤΑ, σε εκτός σχεδίου γήπεδα που ανήκουν στον ίδιο ΟΤΑ, κατόπιν εκποίησης ή παραχώρησης ή εκμίσθωσης των εν λόγω ακινήτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1512-1985 θεωρείται μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον οικείο ΟΤΑ. Οι εγκαταστάσεις αδειοδοτούνται με μόνο περιορισμό ότι η χρήση τους δεν αντίκειται στις σχετικές προβλέψεις τυχόν εγκεκριμένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής εγκατάστασης».

Και τώρα;
Όπως είχε διαφανεί στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου, ψήφιση της τροπολογίας ήταν η ύστατη σωτηρία για το εγχείρημα του ΔΕΡΑΣ, αφού δεν μπορούν να ξεπεραστούν διαφορετικά τα υπηρεσιακά και γραφειοκρατικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με επανακατάθεση της τροπολογίας προς ψήφιση θα είναι δυνατό να προχωρήσει το έργο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…