Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα εποχή για το Γηροκομείο Ξάνθης

Νέα εποχή για το Γηροκομείο Ξάνθης

0
girokomeio_1-empros

«Ανοιχτές πόρτες» και «Κέντρο Εθελοντισμού» στο σχεδιασμό του νέου Δ.Σ.

Θα οργανωθεί ραδιομαραθώνιος την Μ. Τετάρτη και μια σειρά εκδηλώσεις.
Αλλάζει …χρώματα και διάθεση!

Σε …εντατικό πρόγραμμα ανανέωσης τόσο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών όσο και σε επίπεδο διαχείρισης με εξοικονόμηση εσόδων θέτει το νέο διοικητικό συμβούλιο στο Γηροκομείο Ξάνθης, στοχεύοντας μέσα και από τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του να το καταστήσει ένα ίδρυμα ανοιχτό στην κοινωνία της Ξάνθης διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητά του. Ο πρόεδρο του Γηροκομείου κ. Γιάννης Παπαχρόνης παρέθεσε την Τρίτη 27 Μαρτίου το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Ιδρύματος ενώ ξενάγησε τους δημοσιογράφους στους χώρους του προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις δεδομένες αδυναμίες και τις ελλείψεις του και παράλληλα να γνωστοποιήσει το σχεδιασμό του Δ.Σ. που φιλοδοξεί στην αρχή μιας νέας εποχής για το Γηροκομείο Ξάνθης.

Στόχος: Κέντρο Εθελοντισμού το Γηροκομείο
Ο κ. Παπαχρόνης υπογράμμισε ότι επενδύει πολλά στη συνεργασία του Γηροκομείου με τις Εθελοντικές Οργανώσεις και ότι στοχεύει να το καταστήσει Κέντρο Εθελοντισμού: «Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κοινωφελές ίδρυμα που προσφέρει στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Απασχολεί 18 εργαζόμενους ενώ φιλοξενεί και φροντίζει 50 ηλικιωμένους. Πρέπει λοιπόν να έχει τη στήριξη της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να ανοίξει το Γηροκομείο τις πόρτες του προς τον κόσμο. Σκοπεύουμε να κάνουμε μια ετήσια γιορτή που θα συμμετάσχουν οι εθελοντικές οργανώσεις με τις οποίες υπάρχει ήδη δίαυλος επικοινωνίας. Το Δ.Σ. σκοπεύει να καταστήσει το Γηροκομείο της Ξάνθης ως Κέντρο Εθελοντισμού»» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρόνης.

Ραδιομαραθώνιος την Μ. Τετάρτη
Ο κ. Παπαχρόνης ανέφερε ότι προτίθεται να καθιερώσει ραδιομαραθώνιο τη Μ. Τετάρτη μέσω του Δημοτικού Ραδιοφώνου προκειμένου να στηριχτεί οικονομικά το Ίδρυμα. Επίσης θα τοποθετηθούν κουμπαράδες σε κεντρικά σημεία της πόλης ενώ στα τέλη Μαΐου πρόκειται να διοργανωθεί η γιορτή της Άνοιξης δίνοντας τη δυνατότητα στους Ξανθιώτες να επισκεφτούν και να γνωρίσουν το Ίδρυμα και τους φιλοξενούμενούς του. Σ’ ότι αφορά το Πάσχα απηύθυνε κάλεσμα στους Ξανθιώτες να εκκλησιάζονται στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνη που είναι μια «οικογενειακή εκκλησία» όπως είπε χαρακτηριστικά στηρίζοντας μ’ αυτό το τρόπο και το Ίδρυμα καθώς τα έσοδα της εκκλησίας περιέρχονται σ’ αυτό.

Αποκεντρωμένο Τραπέζι Αγάπης
Σ’ ότι αφορά την κοινωνική δραστηριότητα του Γηροκομείου ο κ. Παπαχρόνης τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την Μητρόπολη να οργανωθεί σε ημερήσια βάση το Αποκεντρωμένο Τραπέζι Αγάπης στο οποίο θα συμμετέχει το Γηροκομείο διαθέτοντας 18 μερίδες φαγητό σε απόρους: «Θέλουμε να γίνει το Γηροκομείο μας ένας Οίκος Ευγηρίας. Να βελτιώσουμε τη ζωή των ηλικιωμένων …δεν το θέλουμε μαυσωλείο αλλά ένα ανοιχτό ίδρυμα. Γι’ αυτό ξεκινάμε με την αλλαγή χρωμάτων στους χώρους. Θέλουμε πιο ζωντανά χρώματα γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θ’ αλλάξει και τη διάθεση των φιλοξενουμένων μας».

Εξοικονόμηση εσόδων
Σ’ ότι αφορά το διαχειριστικό κομμάτι το Δ.Σ. αποφάσισε εξοικονόμηση εσόδων με ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών ξεκινώντας από την αντικατάσταση του εξοπλισμού στην κουζίνα όπου λειτουργεί πλέον με φυσικό αέριο και όχι με πετρέλαιο που επιβάρυνε πολύ το ταμείο του Ιδρύματος. Να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος ήταν 650.000 ευρώ και έχει 5 πηγές χρηματοδότησης: Ήτοι: Μέρος των συντάξεων των ηλικιωμένων που όμως ως επί το πλείστον είναι του ΟΓΑ (280 – 300 ευρώ), το 1/8 του προϋπολογισμού του από την περιφέρεια, τα μισθώματα των ακινήτων, τα κληροδοτήματα και τα έσοδα από την εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης.

Πρόβλημα η έλλειψη οικοδομικής άδειας
Ένα άλλο πρόβλημα που τέθηκε από τον κ. Παπαχρόνη είναι ότι το Γηροκομείο δεν έχει οικοδομική άδεια γεγονός που δημιουργεί συνεχή προβλήματα στο Ίδρυμα καθώς χωρίς αυτήν δεν μπορεί να κάνει μια σειρά από ενέργειες όπως η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών ή οι δράσεις του «Εξοικονομώ».  
Παρόντες στη Συνέντευξη ήταν ο Πρόεδρος Γιάννης Παπαχρόνης και τα μέλη του Δ.Σ. Πόπη Συμεωνίδου, Πάτροκλος Γάντζος, Μπάμπης Νασόπουλος, Βούλα Αντωνιάδου, Μαρία Καραλευθέρη, Σταμάτης Σταματιάδης, Τάσος Αντωνιάδης, Θ. Νιζαμίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…