Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Νέο μοντέλο για τον αγρότη στην ΚΑΠ 2014-2020

Νέο μοντέλο για τον αγρότη στην ΚΑΠ 2014-2020

0
PED_imerida4-empros

Ενδιαφέρον και συμμετοχή στην ημερίδα της ΠΕΔ στη Γενισέα

Τ. Χανιώτης: «Στόχος η ενημέρωση των αγροτών, η ενεργοποίησή τους και η ενίσχυση του ρόλου των παραγωγών». Β. Διβάρης: «Οι αγρότες του καναπέ θα μείνουν πίσω»

   
Το νέο μοντέλο του αγρότη και ο τρόπος που θα οργανωθεί η αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε η ΠΕΔ-ΑΜΘ με την ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενισέα για τη νέα κοινή γεωργική πολιτική 2014-2020, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των νέων, κυρίως, αγροτών της περιοχής και των εν γένει εμπλεκόμενων με τη γεωργία.
Τεχνικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής της διεύθυνσης οικονομικών αναλύσεων της γενικής διεύθυνσης γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μίλησαν ακόμη ο Βαγγέλης Διβάρης, ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων και υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ως τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και ο Γιώργος Ούστογλου, θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της ΑΜΘ. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ενώ το παρών έδωσαν και άλλοι νυν και πρώην αυτοδιοικητικοί.
Στην ημερίδα δόθηκε έμφαση στη σωστή ενημέρωση των αγροτών, την έγκαιρη οργάνωση και προετοιμασία, καθώς και την ενεργοποίηση των αγροτών, μέσα από ένα νέο μοντέλο δραστηριοποίησης στο χώρο της γεωργίας, που θα εξοβελίζει τα λάθη του παρελθόντος.  

PED_imerida1-emprosΤ. Χανιώτης: «Οι ‘κυνηγοί’ των επιδοτήσεων αποτελούν παρελθόν»
Στο γενικό προσανατολισμό των προτάσεων της Επιτροπής για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΚΓΠ αναφέρθηκε ο Τάσος Χανιώτης, εξηγώντας ότι σκοπός είναι να  προωθηθεί: α) η καλύτερη στόχευση των άμεσων ενισχύσεων, β) η μεγαλύτερη οικολογική στόχευση και γ) η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει ανάμεσα στην Επιτροπή και τον αγρότη και παρατήρησε ότι υπάρχουν θετικά βήματα προς την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, στη λογική του ότι η οικονομική κρίση δείχνει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τις ευκαιρίες. Σημείωσε δε ότι η Επιτροπή είναι πάντα διαθέσιμη και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δική του παρουσία στη Γενισέα.
«Το ζητούμενο στη διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ είναι η ενεργοποίηση των νέων αγροτών και η ενίσχυση του ρόλου των παραγωγών, σχετικά με τη στρέβλωση που υπάρχει στη διακύμανση των τιμών, σε όλη την ΕΕ, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του γάλακτος», τόνισε ο κ. Χανιώτης, σημειώνοντας ότι επίλυση του τελευταίου ζητήματος αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα.  

Β. Διβάρης: «Θέλουμε ένα γεωργό μικρό επιχειρηματία»
Ο Βαγγέλης Διβάρης στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ ξεκινά νωρίς, ώστε ο σχεδιασμός να γίνει μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους και τους αγρότες. Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η νοοτροπία του αγρότη και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι: «οι κυνηγοί επιδοτήσεων και οι αγρότες του καναπέ να μείνουν πίσω». Έδωσε βαρύτητα στην καινοτομία και το σεβασμό του περιβάλλοντος και προσέδωσε στο νέο αγρότη τη φυσιογνωμία του «γεωργού- μικρού επιχειρηματία». «Η στροφή στον πρωτογενή τομέα είναι πλέον σαφής στη χώρα μας και γι’ αυτό ένα στοιχείο αποτελεί η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων. Οι αγρότες πρέπει να δουν το συμφέρον τους μέσα από την παραγωγή», ανέφερε ο κ. Διβάρης.  

PED_imerida3-emprosΒ. Τσολακίδης: «Νέο μοντέλο ή περιθώριο»
Ο Βασίλης Τσολακίδης, μετά το τέλος της ημερίδας, αναφέρθηκε σε μία επιτυχή διοργάνωση και σε ένα θέμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των αγροτών, με δεδομένη και την αγροτοκτηνοτροφική φυσιογνωμία του δήμου. Έδειξε ικανοποίηση για την αυτοκριτική που έκαναν οι ίδιοι οι αγρότες, μέσω της ΠΕΝΑ και τόνισε ότι: «ειδικά οι νέοι αγρότες μας πρέπει και να συμμετέχουν και να οργανωθούν και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις αν δε θέλουν να μείνουν στο περιθώριο. Αυτή είναι και η δική μας στόχευση, που υπαγόρευσε και την επιλογή αυτή για την πραγματοποίηση της ημερίδας».  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…