Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνέχεια στα προβλήματα από την κακοκαιρία

Συνέχεια στα προβλήματα από την κακοκαιρία

0
plimires-empros

Στους δρόμους της υπαίθρου τα συνεργεία ΔΕΗ και ΔΕΥΑΞ

Κατολίσθηση σε δρόμο των Κιμμερίων έχει αποκλείσει 5.000 ζώα. Σοβαρή βλάβη στο Δίκτυο της ΔΕΗ αποκαταστάθηκε χθες. Προβλήματα στο κτίριο που στεγάζεται η Αρχιτεκτονική


Σοβαρές βλάβες της ΔΕΗ στην ύπαιθρο

Η θεομηνία που έπληξε το νομό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στην ύπαιθρο. Χωριά του δήμου Αβδήρων έμειναν χωρίς ρεύμα από την Κυριακή, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ δουλεύουν πυρετωδώς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την επιδιόρθωση των βλαβών. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη γραμμή Σουνίου- Πολυσίτου- Αμαξάδων και στην γραμμή Κιμμερίων- Λευκόπετρας- Σελέρου, που πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο της γραμμής από τον Ίασμο.
Το δίκτυο υπέστη σοβαρή βλάβη όταν από τα συνεχή βραχυκυκλώματα και λόγω των ισχυρών ανέμων έσπασε στύλος της ΔΕΗ και η τραβέρσα, κόπηκαν αγωγοί και όλη η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι, ενώ συνεχείς ήταν οι διακοπές ρεύματος συνεχώς.
Οι κάτοικοι θορυβήθηκαν περισσότερο για ηλικιωμένους και παιδιά που βρέθηκαν σε αυτές τις συνθήκες, επειδή η έλλειψη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν επέτρεπε τη λειτουργία των αντλιοστασίων και των καυστήρων, με συνέπεια να μην υδροδοτούνται πολλοί οικισμοί και να μην έχουν θέρμανση οι οικίες και οι σχολικές μονάδες.
Ωστόσο, στην περίπτωση του Σελέρου η βλάβη αποκαταστάθηκε το μεσημέρι και ξεκίνησε η τροφοδότηση, μετά την τοποθέτηση νέου στύλου, ενώ και στην περίπτωση του Σουνίου τα συνεργεία εκτιμούσαν ότι μέχρι το τέλος της ημέρας η κατάσταση θα έχει επανέλθει.
Για το θέμα, την εντατικοποίηση των προσπαθειών της ΔΕΗ ζήτησε και ο δήμος Αβδήρων, ο οποίος με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε ότι η κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για όλη την επικράτεια του Δήμου διατηρείται. Έκανε λόγο για τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και ενημέρωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να καλυφθούν με αποζημιώσεις όλοι οι πληγέντες.

Κατολίσθηση έκλεισε το δρόμο στα Κιμμέρια
Συνεχίζεται η μάχη για τη διάνοιξη του δρόμου στην περιοχή πάνω από τη δεξαμενή της ΔΕΥΑΞ στα Κιμμέρια, όπου τα χαράματα της Κυριακής σημειώθηκε ισχυρή κατολίσθηση με αποτέλεσμα να κλείσει όλος ο δρόμος. Οι κάτοικοι φοβούνται διότι έχουν εγκλωβιστεί μαντριά με 5.000 περίπου αιγοπρόβατα και μοσχάρια για την τροφή των οποίων λιγοστεύουν επικίνδυνα τα αποθέματα στις αποθήκες τους.
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανόλης Τσέπελης που βρισκόταν χθες συνεχώς στο σημείο, το Δ’ ΣΣ απ’ όπου ζήτησαν μπουλντόζα δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το αίτημά τους, λόγω των αναγκών στον Έβρο και γι’ αυτό ο δήμαρχος έδωσε εντολή να απευθυνθούν σε ιδιώτη, καθώς ο χρόνος πιέζει. Έτσι, θα έρθει πλατφόρμα από τη Δράμα, προκειμένου να μεταφέρει τη μπουλντόζα από την περιοχή της Παναγίας Καλαμούς για να ανοίξει το δρόμο. Μέχρι στιγμής έχει διανοιχτεί μόνο ένα στενό σημείο για να μπορεί να γίνεται η διέλευση μουλαριών, ώστε να μεταφέρουν τροφή.
Πρόβλημα δημιουργήθηκε επίσης στα Κιμμέρια τις προηγούμενες μέρες λόγω ζημιάς στον κεντρικό αγωγό που παίρνει νερό από τη γεώτρηση στο πανεπιστήμιο. Ο σωλήνας βρέθηκε στον αέρα όταν υποχώρησε όλο το ανάχωμα από τη βροχή. Το νερό λάσπωσε κι έτσι χρειάστηκε ώρες καθαρισμού για να ξαναξεκινήσει η υδροδότηση. Για το λόγο αυτό δύο βυτία τοποθετήθηκαν σε γειτονιές των Κιμμερίων, για τον εφοδιασμό των κατοίκων, ενώ ένα ακόμη βυτίο χορηγήθηκε από τη ΔΕΥΑΞ για τις ανάγκες του δήμου Αβδήρων.
«Οι πρωτόγνωρες συνθήκες μας αιφνιδίασαν. Δεν υπάρχουν καν χειριστές στην Π.Ε. για τα μηχανήματα. Βρισκόμαστε υπό πίεση όλες αυτές τις ημέρες γιατί δε θέλουμε να αφήνουμε χωρίς νερό τους κατοίκους αυτές τις ημέρες. Φοβόμαστε και να μην παγώσουν τα καλοριφέρ. Και δε θέλουμε να επιβαρύνουμε οικονομικά με την αγορά εμφιαλωμένων μπουκαλιών», σημειώνει ο Μανόλης Τσέπελης στο «Ε».

Προβλήματα στο κτίριο που στεγάζει την Αρχιτεκτονική
Προβλήματα προκλήθηκαν στο κτίριο που στεγάζεται η αρχιτεκτονική σχολή του ΔΠΘ, όταν κατέρρευσε τμήμα της ψευδοροφής. Δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα τη χθεσινή ημέρα.

«Πυρετός» και στην Πυροσβεστική
Στην Ξάνθη από την Κυριακή έως την Τρίτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, από τη μια με τις έντονες βροχοπτώσεις και το χιόνι και από την άλλη με τους ισχυρούς ανέμους, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 95 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Πραγματοποιήθηκαν 47 αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις, τρεις κοπές δέντρων, δύο αφαιρέσεις αντικειμένων και πέντε απεγκλωβισμοί ατόμων. Και η Πυροσβεστική, εντοπίζει τα περισσότερα προβλήματα στους δήμου Αβδήρων και Τοπείρου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …