Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μείναμε από …καυσόξυλα

Μείναμε από …καυσόξυλα

0
kausoxila-empros

Μεγάλη έλλειψη από ξύλα στην αγορά ενώ μεγάλη είναι και η ζήτηση

Έκλεισε η αγορά της Βουλγαρίας από το χιόνι και υπάρχουν λιγοστά αποθέματα.
Παράνομη υλοτόμηση στον κάμπο. Δεν άφησαν δέντρο για δέντρο στα χωράφια

Είδος υπό εξαφάνιση κινδυνεύουν να γίνουν τα καυσόξυλα στο νομό μας ιδιαίτερα μια περίοδο που έχει μεγάλη ζήτηση, λόγω της μεγάλης διάρκειας της κακοκαιρίας αλλά και της αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Δυο τρία μαγαζιά εμπορίας ξύλου έχουν κάποια μικρά αποθέματα που κι εκείνα τα πωλούν με φειδώ στους πελάτες τους προσκείμενου να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Έκλεισε η αγορά στη Βουλγαρία απ’ τα χιόνια
Το πρόβλημα της έλλειψης καυσόξυλων καθώς και τους γενεσιουργές του αιτίες εκθέτει η πρόεδρος του συλλόγου ξυλεμπόρων κα Χρυσούλα Γρηγορίου που δραστηριοποιείται από το 1979 σ’ αυτό τον τομέα. Όπως εξηγεί δύο είναι οι λόγοι που φέτος ειδικά παρατηρήθηκε έντονη έλλειψη ξυλείας. Πρώτον το γεγονός ότι το Δασαρχείο λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν έβγαλε όπως άλλοτε δημοπρασίες για υλοτόμηση και δεύτερον το γεγονός ότι η αγορά της Βουλγαρία απ’ όπου καλύπτονταν η ζήτηση είναι απροσπέλαστη λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης και δεν μπορούν να πάνε φορτηγά να τα μεταφέρουν Το ίδιο συμβαίνει και με τα όποια λιγοστά διαθέσιμα υλοτομημένα στην ορεινή ζώνη του νομού μας ή του νομού Ροδόπης  αφού και η δική μας ορεινή ζώνη έχει κλείσει λόγω του χιονιά: «Δυστυχώς μείναμε με ελάχιστα αποθέματα σε καυσόξυλα και δεν έχουμε να καλύψουμε τη ζήτηση που υπάρχει. Και ιδιαίτερα φέτος είναι πολύ αυξημένη καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν γυρίσει στις σόμπες ή στα τζάκια. Πρόβλημα δημιουργήθηκε και στις εισαγωγές μας από την Βουλγαρία καθώς δεν μπορούμε λόγω της κακοκαιρίας να πλησιάσουμε. Είναι αλήθεια ότι φέτος υλοτομήθηκαν λιγότερα δέντρα από άλλες χρονιές κι αυτό οφείλεται στο δασαρχείο. Αυτή η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε έχει επίπτωση στον κλάδο μας αφού δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Αναγκαζόμαστε να δίνουμε λίγα στον καθένα ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πελάτες και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο.

Δεν έμεινε δέντρο…στον κάμπο
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες μας οργιάζει η λαθροϋλοτομία στον κάμπο. Μας μεταφέρεται ότι δεν έχει μείνει δέντρο για δέντρο σε χωράφι και πλάι σε κανάλια.. Μάλιστα λέγεται ότι η «δουλειά» γίνεται σχεδιασμένα από ομάδες που  τα κόβουν το μεσημέρι και το βράδυ πηγαίνουν και τα μαζεύουν και στη συνέχεια τα εμπορεύονται. Το Δασαρχείο κάνει κάποιες προσπάθειες να εντοπίσει τους παράνομους και να περιορίσει το φαινόμενο αλλά το εύρος του ξεπερνά τις δυνατότητες του ελεγκτικού του μηχανισμού καθώς και στην ορεινή ζώνη υπάρχει παράνομη υλοτόμηση ακόμη και δεξιά – αριστερά του Κόσυνθουν!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…