Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προβληματισμένοι αλλά …ψύχραιμοι οι καταθέτες

Προβληματισμένοι αλλά …ψύχραιμοι οι καταθέτες

0
katatheseis_trapezes-empros

Δεν παρατηρείται το φαινόμενο της μαζικής «φυγής» που εκδηλώθηκε προ διετίας

Αποσύρουν λεφτά για να πληρώσουν τα «χαράτσια». 7,5 στα 10 ευρώ που αποσύρονται από τις τράπεζες κατευθύνονται στα ταμεία των ΔΟΥ

«Κρατούν την ανάσα τους» αλλά και την …ψυχραιμία τους οι πολίτες που έχουν το κομπόδεμά τους στις τράπεζες και ναι μεν είναι  έκδηλος ο προβληματισμός και η ανησυχία τους που απορρέει από την αβεβαιότητα μια ενδεχόμενης χρεοκοπίας ή εξόδου της χώρα μας από το ευρώ όμως παρόλα αυτά δεν τους έχει πιάσει… ο πανικός της μαζική άρσης των καταθέσεων τους που συνέβη πριν δύο χρόνια.

Προβληματισμός αλλά και ψυχραιμία στους καταθέτες 
Όπως μας πληροφορούν τραπεζικά στελέχη τριών υποκαταστημάτων μεγάλων τραπεζών της πόλης μας δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής κάποια γενικευμένη τάση άρσης των καταθέσεων παρά μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά και σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν επαναλαμβάνονται σκηνές της μαζικής φυγής προ διετίας που δημιούργησε μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες. Αυτή την αντίδραση του κοινού την αποδίδουν σε μια πιο ώριμη και σώφρονα αντιμετώπιση παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες και το οικονομικό περιβάλλον ασταθές: «Είναι γεγονός ότι ο κόσμος είναι πολύ ανήσυχος και προβληματισμένος. Μας ρωτάνε …ζητάνε συμβουλές αλλά γενικώς επικρατεί ψυχραιμία και μια στάση αναμονής. Φαίνεται σαν να έχουν πάρει απόφαση όλη αυτή την κατάσταση…Έχουν σίγουρα μια πιο συνετή στάση και δεν προβαίνουν σε κινήσεις πανικού», μας εξηγεί τραπεζικό στέλεχος.

«Σηκώνουν» λεφτά για να πληρώσουν τα χαράτσια
Και μπορεί μεν οι πολίτες να μην βγάζουν τις όποιες καταθέσεις τους για να τις κρύψουν στο σεντούκι αλλά «σηκώνουν λεφτά» επειδή οι περισσότεροι «τρώνε απ’ τα έτοιμα» και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απ’ αυτά  Έτσι σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων τα 7,5 στα 10 ευρώ που αποσύρονται από τις τράπεζες κατευθύνονται στα ταμεία των ΔΟΥ. Η κατακόρυφη πτώση των καταθέσεων, κοντά στο 17% την περυσινή χρονιά σε σχέση με το 2010, και οι μαζικές εκροές, που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, δεν οφείλονται τόσο στο κλίμα ανησυχίας, όσο κυρίως στη χρήση αυτών των χρημάτων για να πληρωθούν φόροι και χαράτσια! Ο κύριος όγκος των χρημάτων αφαιρείται από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων υποχώρησαν κάτω από τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας πτώση 20%. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, αν σκεφτεί κανείς πως οι φορολογούμενοι έχουν να αποπληρώσουν:
-Το χαράτσι της ΔΕΗ
-Τις τελευταίες δόσεις της ετήσιας εισφοράς για το 2010
-Την ετήσια εισφορά για το 2011
-Το ΕΤΑΚ για το 2009 (σε όσους δεν έχει ακόμα αποσταλεί)
-Το φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010
-Το φόρο εισοδήματος για το 2011
-Το τέλος επιτηδεύματος (για τους ελεύθερους επαγγελματίες)
-Το τέλος νομιμοποίησης αυθαιρέτων (για όσους αφορά)

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…