Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η μεγάλη «σφαγή» μισθών και συντάξεων

Η μεγάλη «σφαγή» μισθών και συντάξεων

0
lefta_psalidi-empros

Αλλάζει άρδην το εργασιακό τοπίο. «Θυσία» το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στο «βωμό» της ανταγωνιστικότητας

«Πετσοκόβεται» το επίδομα ανεργίας ενώ οι άνεργοι είναι πάνω από 1 εκ.
Ετοιμάζεται κοινωνική έκρηξη

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε εν μία νυκτί το εργασιακό οικοδόμημα που κτίστηκε με αγώνες γενεών εργαζομένων. Η Τρόικα με την …μνημονιακή της  «σκούπα» κυριολεκτικά σάρωσε μισθούς και συντάξεις, επιδόματα και εργασιακά δικαιώματα θεσμικά κατοχυρωμένα αλλάζοντας άρδην το εργασιακό τοπίο της χώρας μας, μεταβάλλοντας τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σ’ ένα σύγχρονο είλωτα που θα δουλεύει ολημερίς και θα αμείβεται με μισθούς των 480 ευρώ καθαρά, την ίδια στιγμή που οι τιμές στα είδη πρώτη ανάγκης συνεχώς αυξάνονται. Κι όλα αυτά εν είδει «τιμωρίας» καθώς κρίθηκαν «ένοχοι» από τους «δικαστές» – δανειστές – «σωτήρες», για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας και όλες τις παθογένειες της οικονομίας της. «Κουρμπάνι» οι εργαζόμενοι στο όνομα μιας αβέβαιης …ανάπτυξης αν και εφόσον αποδώσουν τα μέτρα!

Στον …Προκρούστη μισθοί, συντάξεις και επίδομα ανεργίας ενώ στα όρια της φτώχειας ζει 27, 7% των ελλήνων
Σοκαρισμένοι οι έλληνες απ’ τις βίαιες ανατροπές που θα επέλθουν στην καθημερινότητά τους παρακολουθούσαν την Τετάρτη το βράδυ τις ολονύκτιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου όπου οι πολιτικοί αρχηγοί υπό το Λουκά Παπαδήμο και με το «πιστόλι στον κρόταφο» καθώς το τελεσίγραφο της χρεοκοπίας επικρέμεται σαν «δαμόκλεια σπάθη» κλήθηκαν να διαπραγματευτούν, να συμφωνήσουν και να υπογράψουν στο 50σέλιδο κείμενο της τρόικας.
Τι  σημαίνει όμως μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και 15% στις επικουρικές συντάξεις; 
Για παράδειγμα: ένας εργαζόμενος άγαμος που πληρώνεται με το κατώτερο όριο, δηλαδή τον μισθό των 751 ευρώ, με την περικοπή του 22% θα φτάσει στα 601 ευρώ μικτές αποδοχές, μείον τις κρατήσεις που έχουν αυξηθεί με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχει καθαρά στην τσέπη του 462 ευρώ τον μήνα. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό λίγο πάνω από τα 10 ευρώ την ημέρα στη τσέπη του εργαζόμενου.
Ένας έγγαμος δίχως παιδί παίρνει σήμερα 826 ευρώ, με την περικοπή του 22% θα φτάσει στα 644 ευρώ μικτά και μόλις 495 ευρώ καθαρά.
Ένας έγγαμος με τρεις τριετίες, δηλαδή προϋπηρεσία 9 χρόνια και έχει 2 παιδιά θα έπαιρνε σήμερα 1037 ευρώ το οποίο με την περικοπή του 22% φτάνει τα 808 ευρώ μικτά και καθαρά τα 621 ευρώ μόλις.
Διατηρούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά, όπως υποστηρίζουν οι εργατολόγοι, οι περικοπές στον κατώτατο μισθό ισοδυναμούν με απώλεια τριών μισθών τον χρόνο.
Στο μεταξύ στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει το 27,7% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για το 2010.

«Σφαγή στις συντάξεις
Παραδείγματα:
– επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ με μεσοσταθμική μείωση 15% από τα 150 ευρώ και πάνω θα πάει στα 185 ευρώ.
– επικουρική σύνταξη των 400 ευρώ με μείωση 15% από τα 150 ευρώ κα πάνω θα πάει στα 362,5 ευρώ.
– επικουρική σύνταξη των 600 ευρώ με μείωση 15% από τα 150 ευρώ και πάνω θα πάει στα 532 ευρώ.

Μείωση 22% στο επίδομα ανεργίας…με ανέργους πάνω από 1.000.000!
Παράδειγμα: Ένας άνεργος παίρνει σήμερα 461 ευρώ και πλέον θα παίρνει 369 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι το επίδομα ανεργίας δε θα μπορεί να ξεπερνάει τα 313 ευρώ και άρα αν ισχύσει αυτό μιλάμε για μείωση περίπου 33%. Την ίδια στιγμή στο επίπεδο-ρεκόρ του 20,9%, εκτοξεύθηκε το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς η βαθιά ύφεση και τα μέτρα λιτότητας οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση της απασχόλησης.
Ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο και διαμορφώθηκε σε 1.029.587 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 337.010 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (+48,7%) και κατά 126.062 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 (+14%)!

Αυτό είναι το τέλος…
«Τα νέα μέτρα είναι το τέλος των εργαζομένων…έχουν σαρώσει τα πάντα. Έφτασαν τους μισθούς στα 400 ευρώ καθαρά, κόβουν τις συντάξεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις καταλύουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Καταργούν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, με τις εισφορές των οποίων χρηματοδοτούνται τα Εργατικά Κέντρα και η ΓΣΕΕ. Κι όλα αυτά για ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα! Όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις εργατολόγων αυτά που θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις από τις μειώσεις μισθών εκτιμώνται σε 10.000 ευρώ αναλογικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.  Ένα ποσό που δεν μπορούν να το επενδύσουν, ενώ μεταβάλλουν τους εργαζόμενους σε στρατιές εξαθλιωμένων…Δεν μπορεί να περάσουν έτσι όλα αυτά. Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη», σημειώνει ο πρόεδρος τους Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης.

48ωρη απεργία κήρυξαν η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για σήμερα και αύριο – Συλλαλητήριο την Κυριακή
Αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα του νέου μνημονίου ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας σήμερα και αύριο, ενώ συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα. Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), κατά συνέπεια δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, την Παρασκευή και το Σάββατο.
Στο μεταξύ χθες έγιναν συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ’ όλη τη χώρα. Στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε στις 6μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία


Στο πόδι …Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης – ΕΛΜΕ και Διδασκαλικός Σύλλογος
«Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σε παλιά και νέα μνημόνια, στο ξεπούλημα της χώρας, στην άτυπη δικτατορία των τραπεζών και του χρήματος το Σάββατο 11/2/2012 στις 11:30π.μ. στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης» δηλώνει η ΕΛΜΕ Ξάνθης ενώ τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με σαρανταοκτάωρη (48ωρη)
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 εξαγγέλλει το Ν>Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και ο Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης καλώντας  «όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχος, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και άνεργους σε πανεργατικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11:30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σήμερα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα από τον ΕΦΚΑ των 487 ευρώ

Σε ειδική κατηγορία δικαιούχων – οι προϋποθέσεις Σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου καταβά…