Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μονόδρομος το λουκέτο στο «Αδιέξοδο»

Μονόδρομος το λουκέτο στο «Αδιέξοδο»

0
dimarxio_xanthi_001-empros

Αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος λόγω παραβίασης της σφράγισης

Ακολούθησε η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας. Έντονη συζήτηση και βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση

Σε αμήχανη θέση βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τα μέλη της που κλήθηκαν να αποφασίσουν την οριστική αφαίρεση της άδεια του καταστήματος «Αδιέξοδο» ιδιοκτησίας του Θεόδωρου Χατζηγεωργίου. Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής για άλλη μια φορά αμφιταλαντεύτηκαν ανάμεσα στις δεσμευτικές επιταγές της σχετικής νομοθεσίας και την δύσκολη οικονομική συγκυρία που κάνει δυσχερή την απόφαση κλεισίματος των καταστημάτων. Με ψήφους 4-3 αποφασίστηκε τελικά να μπει «λουκέτο» στο «Αδιέξοδο», με την πλειοψηφία να συντάσσεται με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και να τονίζει ότι δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά, ανακαλώντας δικαστικές καταδίκες δημοτικών συμβούλων της Ξάνθης για παρόμοια θέματα. Με βάση την απόφαση αφαιρείται οριστικά η άδεια και ο κάτοχος δεν έχει δικαίωμα να την ανακτήσει για 3 χρόνια.

Ο «μονόδρομος» για το «Αδιέξοδο»
Όπως εξήγησε η υπηρεσία, στις 9 Δεκεμβρίου πάρθηκε απόφαση για προσωρινή σφράγιση του καταστήματος μετά από την κατάθεση τριών μηνύσεων εις βάρος του και ενώ σφραγίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου, βεβαιώθηκε τέσσερις μέρες μετά από τη Δημοτική Αστυνομία ότι παραβιάστηκε η σφράγιση και το κατάστημα λειτουργούσε. Ο κάτοχος υπέβαλε προσφυγή εντός προθεσμίας στην οικεία υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, ωστόσο δεν την κοινοποίησε στο δήμο κι έτσι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία τηρούμενων των προθεσμιών.

Σχετική απόφαση του ΣτΕ επικαλέστηκε η νομική σύμβουλος του ιδιοκτήτη
Η νομική σύμβουλος του κατόχου της άδειας κ. Αλεξία Γκιρτζίκη ισχυρίστηκε ότι ο δήμος θα πρέπει να μην προβεί στην απόφαση οριστικής αφαίρεσης της άδειας, επικαλούμενη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εξηγώντας ότι ο ίδιος δεν προέβη σε καταστροφή της σφράγισης, ούτε τη διευκόλυνε, αλλά το κατάστημα λειτούργησε από ενέργειες συγγενικού του προσώπου και αυτό, όπως υποστήριξε, δεν μετακυλά την ευθύνη στον κάτοχο. Επίσης, τόνισε ότι ο εντολέας της θα προβεί σε περίπτωση αφαίρεσης της άδειας σε κατάθεση αγωγής εναντίον του δήμου για διαφυγόντα κέρδη. Ο κ. Χατζηγεωργίου επικαλέστηκε επιπροσθέτως, την εντύπωση που είχε από τη συνήθη πρακτική ότι από την άσκηση της προσφυγής θα χορηγούνταν χωρίς άλλη ενέργεια αναστολή στη λήψη της απόφασης της Επιτροπής.

Αμηχανία για τα μέλη της Επιτροπής
Το λόγο πήρε ο Απόστολος Αγκόρτσας για να θέσει το ερώτημα αν υπήρξε στο παρελθόν ανάλογη περίπτωση και τι ευθύνη θα έχει η Επιτροπή αν υιοθετήσει εν προκειμένω διαφορετική στάση. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Μανόλης Φανουράκης, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά της Δημοτικής Αστυνομίας, αφού σε ανάλογη περίπτωση και συγκεκριμένα για απόφαση ανάκλησης της ανάκλησης της άδειας που είχε παρθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν προέβη σε διαπίστωση της παράβασης, ενώ το κατάστημα λειτουργούσε επί πέντε μήνες, όπως είπε, αν και είχε σφραγιστεί. «Παραπλανηθήκαμε την προηγούμενη φορά», συμφώνησε και ο Δημήτρης Βορίδης. «Κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά», σχολίασε και ο Σπύρος Μαζαράκης.

Βάσιμα τα επιχειρήματα, αλλά…
Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιάννης Λάμπρου παραδέχθηκε ότι είναι βάσιμα τα επιχειρήματα υπέρ του ιδιοκτήτη, ωστόσο η Επιτροπή περιορίζεται στη δέσμια αρμοδιότητα διοικητικής φύσης που της έχει ανατεθεί και αρμόδια να τα κρίνουν είναι μόνο τα δικαστήρια.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Ταρενίδης στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχε ακόμη ενημερωθεί ο δήμος για τη διαπίστωση παράβασης από το κατάστημα που αναφέρθηκε, ενώ ταυτίστηκε με τη θέση της νομικής υπηρεσίας, ψηφίζοντας υπέρ της αφαίρεσης της άδειας.
Υπέρ ψήφισαν επίσης ο Απόστολος Αγκόρτσας (που αρχικά εξέφρασε την πρόθεση να ψηφίσει λευκό), ο Χρήστος Μούρκας και ο Νίκος Φωτιάδης, ενώ κατά ψήφισαν ο Μανόλης Φανουράκης, ο Δημήτρης Βορίδης και ο Σπύρος Μαζαράκης. Ο Νίκος Σπυριδόπουλος είχε αποχωρίσει νωρίτερα και δεν ψήφισε.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…