Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βάζουν «μπρος» για τους ομοιόμορφους ανεμοφράκτες

Βάζουν «μπρος» για τους ομοιόμορφους ανεμοφράκτες

0

Ενέκρινε την πρόταση Τσεγγελίδη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Θετική η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Δεσμεύσεις Ιντζέ για την ανταπόκριση των καφέ- μπαρ. Για κάθε πέργκολα ξεχωριστά θα υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Την πρόθεσή του να τοποθετηθούν όμορφοι και ομοιόμορφοι ανεμοφράκτες σε όλα τα καφέ- μπαρ της πόλης, κατά τα πρότυπα της Φλωρεντίας, παρουσίασε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο Γιάννης Τσεγγελίδης, ως αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και ως πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης. Άλλωστε, ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι διττός: αφενός να φύγουν οι «μπερντέδες», όπως αρέσκεται να αποκαλεί ο αντιδήμαρχος τις παντός είδους πρόχειρες κατασκευές με νάιλον στην είσοδο των καταστημάτων, προκειμένου να εξωραΐστεί η πόλη και αφετέρου να δοθεί μία λύση στο θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, δηλαδή να παρέχεται για τους καπνιστές μία αξιοπρεπής ή τουλάχιστον υποφερτή εναλλακτική πρόταση για να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των καταστημάτων της πόλης.

Η διαδικασία και τα χαρακτηριστικά των ανεμοφρακτών
Στην εισήγησή του, παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική πρόταση, ο κ. Τσεγγελίδης εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα των καταστημάτων, αλλά και τη διάθεση που διαπίστωσε σε συνάντηση με 50 επαγγελματίες των καφέ- μπαρ, προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση. Ανέφερε επίσης, ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία αποφάνθηκε ότι η πρόταση είναι καταρχάς σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο μένουν και άλλα θέματα να διευκρινιστούν. Συγκεκριμένα ζήτησε να υπάρξει η εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά. Με βάση την πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας, έγινε εμφανές ότι θα απαιτηθεί η ψήφιση μίας κανονιστικής απόφασης από πλευράς του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα καθορίζει τις ζώνες στην πόλη και τα επιμέρους χαρακτηριστικά (χρώματα, μεγέθη κλπ) σε κάθε κατηγορίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ανεμοφράκτες, οι οποίοι θα συνίστανται από τροχήλατες μεταλλικές κατασκευές τύπου Φλωρεντίας και ζαρτινιέρες τύπου, με ξύλινη επένδυση και θα έχουν ύψους 1,50 μ. ή ίσως και 1,70 μ., ενώ θα συνοδεύονται και από πέργκολα ξύλινη ή πάνινη, πάντως όχι σταθερή.

Οι τοποθετήσεις των μελών. Ομόφωνα εγκρίθηκε η εισήγηση
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Χρήστος Μούρκας διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του, καθώς αποτελεί διαμόρφωση και όχι κατασκευή, ώστε να απαιτείται η εφαρμογή πολεοδομικού συστήματος. Ο Μανόλης Φανουράκης εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανταπόκριση των καταστηματαρχών, λέγοντας «δεν είναι σύμμαχοί μας τα μαγαζιά», για να πάρει από τον πρόεδρο των καφέ- μπαρ της πόλης Ανδρέα Ιντζέ που ήταν παρών την απάντηση ότι: «πρώτη φορά ο δήμος δείχνει διάθεση να λύσουμε από κοινού αυτά τα προβλήματα», αλλά και την πομπώδη εκτίμηση ότι: «με αυτό το σχέδιο δίνεται στο δήμο η ευκαιρία να πάρει μία ιστορική απόφαση γι’ αυτή την πόλη». Ωστόσο, με το μέρος του κ. Φανουράκη, όσον αφορά αυτό το σκέλος τάχθηκε και ο Νίκος Φωτιάδης, προτάσσοντας την συχνή δικαιολογία των καταστηματαρχών στις περιπτώσεις παραβάσεων όταν επικαλούνται την οικονομική κρίση και τις δυσχέρειες των καταστημάτων τους, λέγοντας ότι: «ο νόμος δεν προβλέπει επιείκεια ή περισσότερη ευχέρεια λόγω της κρίσης».
Ο Δημήτρης Βορίδης, που είναι και πρόεδρος της ΕΠΑΕ, δήλωσε αρχικά «υπέρ της ιδέας, αλλά κατά της πρότασης», σημειώνοντας ότι δεν τον ικανοποιούν τα υπάρχοντα σχέδια και θα ήθελε περισσότερες διευκρινίσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ευχέρεια στον εισηγητή- αντιδήμαρχο να διαμορφώσει την τελική πρόταση.
Ο Γιάννης Τσεγγελίδης απαντώντας στις επιφυλάξεις των συμβούλων σημείωσε ότι θα ληφθούν υπόψη όλα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ αναφορικά με την ανταπόκριση των καταστηματαρχών τόνισε: «ας αναλάβει την ευθύνη του όποιος δεν ακολουθήσει».

Ποιος θα διασφαλίσει την ανταπόκριση των καφέ- μπαρ;
Τα μέλη της Επιτροπής μετά από τη σχετική συζήτηση τάχθηκαν υπέρ της πρότασης προώθησης της εισήγησης το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να υλοποιηθεί τώρα, που έχει διαγνωστεί η διάθεση και από τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα σχετικά με το ποιός θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά των ανεμοφρακτών, αν θα ποικίλουν τα μεγέθη, ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για το αισθητικό κομμάτι, πώς θα διασφαλιστεί ότι οι καταστηματάρχες θα προβούν στις ανάλογες δαπάνες για την προμήθειά τους και με ποιο τρόπο ο δήμος θα μπορέσει να ενθαρρύνει (ή θα πιέσει) προς αυτή την κατεύθυνση.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…