Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ευκαιρία για «ξαναζωντάνεμα» της τευτλοκαλλιέργειας στο νομό

Ευκαιρία για «ξαναζωντάνεμα» της τευτλοκαλλιέργειας στο νομό

0
ebz_teutla-empros

Ανακοινώθηκε το τιμολόγιο του 2012. Επιβραβεύεται η καθαρότητα και η ποιότητα

«Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον αν οι τιμές είναι 57 ευρώ/τόνο…», λέει ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτών Ξάνθης

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για «ξαναζωντάνεμα» της τευτλοκαλλιέργειας στο νομό μας που έχει «σβήσει» τα τελευταία χρόνια αλλά παράλληλα και για  «ξαναζωντάνεμα»  του εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης με την οριστικοποίηση του Κέντρου συγκομιδής τεύτλων αν και εφόσον υπάρξει ένας ικανοποιητικός αριθμός στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν.

Ανακοινώθηκε το τιμολόγιο για τα τεύτλα
Μετά από μια μικρή καθυστέρηση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το τιμολόγιο που θα ισχύσει για την τευτλοκαλλιέργεια περιόδου 2012 και όπως είχε προαναγγείλει στις 27/12/2011 ο υφ. Κ. Δριβελέγκας από την Ξάνθη, οι τιμές είναι «πολύ καλές». Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Δριβελέγκας ανέφερε ότι η τευτλοκαλλιέργεια έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης Διαχείρισης για 5 χρόνια και ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ από την τρέχουσα και την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ειδικότερα για την Ξάνθη ο κ. Δριβελέγκας είχε αναφέρει ότι θα λειτουργήσει το Κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων στο Εργοστάσιο της ΕΒΖ. Τέλος αναφορικά με τις τιμές τις είχε προσδιορίσει στα επίπεδα του 2009 και ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα ενίσχυσης όπως στα εφόδια και παράλληλα θα δοθεί ένα πριμ στους καλούς παραγωγούς, με αύξηση περίπου 20%.

Δαλάτσης: «Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον αν οι τιμές είναι 57 ευρώ/τόνο…»
Αυτό αποτελεί και το βασικό κίνητρο για τους αγρότες της περιοχής μας που εγκατέλειψαν την τευτλοκαλλιέργεια να επιστρέψουν σ’ αυτή καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης: « ο ηλίανθος είναι απλήρωτος, οι διεθνείς τιμές στα σιτηρά πιέζονται και έχουν μια μείωση της τάξης των 3 λεπτών που για τον παραγωγό είναι 5 – 6 λεπτά στην τιμή». «Αν οι τιμές φτάσουν στα 57 ευρώ τον τόνο τότε θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον», τονίζει ο κ. Δαλάτσης

Επιβραβεύεται η καθαρότητα και η ποιότητα
Να σημειώσουμε ότι η τιμή των τεύτλων έχει μια διαβάθμιση και η οριστική διαμόρφωσή της εξαρτάται από τον βαθμό καθαρότητας του σακχαρικού τίτλου (POL). Στον πίνακα τιμών που ανακοινώθηκε διευκρινίζεται ότι για POL μικρότερο του 12,00 δεν δίνεται ποιοτική επιβράβευση (πριμ) και η τιμή είναι 16,08 ευρώ /tn. Η επιβράβευση για POL άνω των 17,00 είναι 12,60 ευρώ /tn   ενώ για  POL μεγαλύτερο του 21,00 είναι 44 ευρώ /tn τεύτλων.
Σ’ αυτό προστίθεται και το Δικαίωμα καθαρού πολτού που καθορίζεται σε 1,47 ευρώ /tn τεύτλων καθώς επίσης και η συμμετοχή της ΕΒΖ στις δαπάνες συγκομιδής και παράδοσης που ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση είναι από 3,03 (8 χιλ.) έως 6,89 (170 χιλ.). Για παράδειγμα αν κάποιος παραγωγός πετύχει η τευτλοκαλλιέργειά του να έχει τον ανώτατο βαθμό καθαρότητας σακχαρικού τίτλου, προστιθέμενης της επιβράβευσης του 12,60 του Δικαιώματος καθαρού πολτού (1,47) και έχει και την μικρότερη χιλιομετρική απόσταση των 8 χιλ. (3,03) τότε η τιμή φτάνει στα 61,70 ευρώ /τόνο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…