Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πετρέλαιο με το «σταγονόμετρο» στο πανεπιστήμιο

Πετρέλαιο με το «σταγονόμετρο» στο πανεπιστήμιο

0

Με μπουφάν, σκούφους και κασκόλ κάνουν μάθημα στα αμφιθέατρα και τιςαίθουσες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι φοιτητές, λόγω τωνπροβλημάτωνπου έχουν προκύψει με τον ανεφοδιασμό των καυσίμων, στο πλαίσιο τηςγενικότερηςκαθυστέρησης χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
 
Για αντίξοες συνθήκες μιλούν οι φοιτητές
Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας έφτασε email από ένα φοιτητή του τμήματοςΝηπιαγωγών της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος περιγράφει με γλαφυρά χρώματατηνκατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αλλά και την έλλειψηενημέρωσης γιατο αν, πότε και πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση. Την πρωτοβουλία του ναπληροφορήσει την κοινωνία χαρακτηρίζει ο φοιτητής «κραυγή αγωνίας», μετηνοποία καταθέτει: «Σε όλα τα κτίρια δεν υπάρχει θέρμανση, τα παράθυραμπάζουνκρύο αέρα και τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν. Τα μαθήματα γίνονται υπόπραγματικά αντίξοες συνθήκες, ειδικά τα απογευματινά και βραδινά, αφούπέσει οήλιος. Όλοι οι φοιτητές καταβάλλουμε προσπάθειες να παρακολουθήσουμετιςδιαλέξεις, φορώντας τα μπουφάν μας, κάποιοι και τα γάντια τους, μιαςκαι ταχέρια μας πρέπει να μένουν ζεστά για να κρατάμε σημειώσεις. Η κατάστασηείναιλίγο καλύτερη στα μαθήματα που μαζεύεται πολύς κόσμος (κρυώνουμε μεν,λιγότεροδε), αλλά σε εκείνα που προσέρχονται λίγοι φοιτητές (στα μαθήματα ξένωνγλωσσώνή επιλογής για παράδειγμα), τα πράγματα είναι πραγματικά ανυπόφορα».
Γι’ αυτή την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσφορίαεκφράζουν και οι φοιτητές της Ξάνθης, αλλά και οι εργαζόμενοι. Μάλιστα,μάθαμεότι μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν να λειτουργούν τα καλοριφέρ καιότιυπήρξε μεγάλη αναστάτωση τις προηγούμενες μέρες για το θέμα, η οποίαβέβαιασυνεχίζει και επιτείνεται όσο παραμένουν ρευστά τα πράγματα για τονανεφοδιασμότων καυστήρων του πανεπιστημίου. Τα λειτουργικά προβλήματα στοΔημοκρίτειοΠανεπιστήμιο της Θράκης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ιδιαιτέρως γιατουςχειμερινούς μήνες, αφού και παλαιότερα σημειώνονταν πρόσκαιρεςδυσκολίες με τοπετρέλαιο, το ρεύμα ή τα αναλώσιμα σε τμήματα ή σχολές, αλλά ποτέ σεαυτή τηνέκταση.
 
Προσπάθειες για να κρατήσει το πετρέλαιο μέχρι τα μέσαΔεκεμβρίου
Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων κ.Γιώργο Κώστα, ο οποίος μας εξήγησε ότι το πανεπιστήμιο δεν έχειχρηματοδοτηθείαπό το Μάιο του 2011 και γι αυτό γίνεται μια προσπάθεια ναδιεκπεραιωθούν όλατα θέματα που προκύπτουν για τη λειτουργία του πανεπιστημίου εκ τωνενόντων. Παραδέχθηκεότι το θέμα της θέρμανσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τοπανεπιστήμιο: «καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο κι εγώ κάνω μάθημα σεκρύεςαίθουσες», αλλά σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «αν το καίμε καθημερινά,σε μίαεβδομάδα θα τελειώσει το πετρέλαιο από όλες τις σχολές». Μας ενημέρωσεότιγίνεται μια προσπάθεια φειδωλής χρήσης , με τη λειτουργία του καυστήραγια 2-4ώρες ημερησίως, ώστε να διαρκέσουν τα αποθέματα μέχρι τα μέσα τουΔεκέμβρη.«Θέλω να πιστεύω ότι με τη μελέτη που κάναμε, θα καταφέρουμε να έχουμεθέρμανσημέχρι τότε στις σχολές». Συμπλήρωσε ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, οδιαγωνισμόςγια πετρέλαιο θέρμανσης που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα απέβηάγονος,αφού κανένας προμηθευτής δε δέχεται πληρωμή επί πιστώσει και απαιτείαποπληρωμήεντός 7 ημερών, πράγμα που αδυνατεί να πράξει το ΔΠΘ.
«Από το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθουνετα χρήματα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γιαενδεχόμενεςκαθυστερήσεις», μιας και δε θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά. «Κάνουμεπροσπάθειεςκαι την απαραίτητη οικονομία, ώστε να ανταπεξέλθουμε. Ζητάμε από τουςδιδάσκοντες να μας ενημερώνουν για το πώς διαμορφώνεται ή κατάσταση καιπούπροκύπτουν μεγαλύτερα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κώστα, συμπληρώνονταςότι γιατην ώρα το κύριο πρόβλημα παρατηρείται στα τμήματα της Ορεστιάδας.
Τέλος, αναφορικά με τη θέρμανση στις φοιτητικές εστίες έκανε τηδιευκρίνιση ότι η αρμοδιότητα περνάει από το ΕΙΝ στο ΔΠΘ, ωστόσο ησχετική ΚΥΑαναφέρει ως εναρκτήρια ημερομηνία την 1-1-12, και άρα μέχρι τότε το ΕΙΝκαλύπτει τα έξοδά του και οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου δενμπορούν ναέχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…