Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Οργανώνονται οι πολίτες ενάντια στα διόδια

Οργανώνονται οι πολίτες ενάντια στα διόδια

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Συνάντηση ενημέρωσης και συντονισμού πραγματοποίησαν οι Πολίτεςενάντια στα διόδια της Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης, όπουσυζητήθηκαν οιτρέχουσες εξελίξεις, οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις και η κλιμάκωσητηςδράσης παράλληλα με τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουνοργανωθείαπό πολίτες-, με 21 τοπικές επιτροπές, πανελλαδικό συντονιστικό και7μελήκεντρική γραμματεία, όπου και η Ξάνθη έχει εκπροσώπηση.
 
6 σταθμοί σε 3 μήνες
Ως ανακολουθία της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από τουςπαρευρισκόμενους η απόφαση δημιουργίας 3 σταθμών διοδίων σε Ίασμο,Παγγαίο,Νυμφόπετρα και ισάριθμων στη Δυτική Μακεδονία, μετά μάλιστα από τηνπρόσφατηδέσμευση του υφυπουργού Μεταφορών κ. Μαγκριώτη ότι καταργείται οπρογραμματισμός των 13 διοδίων στην Εγνατία οδό και αντικαθίσταται απόσύστημαηλεκτρονικών διοδίων. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας‘Εγνατία ΑΕ’κ. Τσακλίδης ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για τη λειτουργία‘πρόχειρων’διοδίων, όπως είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολές στοσχεδιασμό.
 
Δυναμικές κινητοποιήσεις πανελλαδικά
Εν τω μεταξύ το κλίμα παραμένει δυναμικό πανελλαδικά, κυρίως στιςπεριοχές της Αθήνας και σε σημεία, όπου οι κάτοικοι επιβαρύνονται απόπολλαπλούς σταθμούς διοδίων. Η στάση που τηρείται μέχρι στιγμής είναιάρνησηπληρωμής του αντίτιμου των διοδίων, στην οποία η αρχές δείχνουν ανοχή,αλλά,όπως φαίνεται, όχι για πολύ ακόμα. Μάλιστα, κάποιες από τις δράσειςστέφθηκανμε επιτυχία γι’ αυτό και σχεδιάζεται ακόμη πιο σθεναρή απάντηση. ΣτηνΚατερίνηζήτησαν ακόμα και τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα των διοδίων.
 
Επαφές με φορείς, γνωριμία με τον κόσμο
Τα μέλη της κίνησης αποφάσισαν να έρθουν σε επαφή με όλους τουςφορείς της περιοχής και να ζητήσουν την ενεργή συμπαράστασή του, καθώςτο θέμαέχει νομικές, πολιτικές και κυρίως κοινωνικές προεκτάσεις. Γι’ αυτό τοαμέσωςεπόμενο διάστημα σχεδιάζουν συνάντηση και συνεννόηση με δήμο, νομαρχία,περιφέρεια, όλους τους παραγωγικούς φορείς και όλους όσους εμπλέκονταιστο χώροτων μεταφορών. Ακόμη, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν ενημερωτικέςεκδηλώσειςστην κεντρική πλατεία, ώστε να κάνουν γνωστές στους πολίτες τιςεξελίξεις όσοναφορά το θέμα της λειτουργίας διοδίων στην περιοχή και τη δική τουςαντίδρασησχετικά με αυτή την προοπτική. Ακόμη, κινείται προς την ολοκλήρωση τηςδημιουργίας ενός πλαισίου δράσης, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί για ναενθαρρύνει την αντίστοιχη κίνηση της Κομοτηνής που άρχισε ναδημιουργείται.
 
Ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση
Βασικό αίτημα και στόχος της κίνησης των ενεργών πολιτών ενάντια σταδιόδια είναι να γίνει δεκτός ως συνομιλητής στη λήψη αποφάσεων, ώστε νασυμβάλει και να εξασφαλίσει διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση για τα διόδιατηςΕγνατίας. Η συζήτηση κινήθηκε προς την κατεύθυνση της στρατηγικήςαπόφασηςσχετικά με το κατά πόσο θα είναι πιο αποτελεσματική η καθολική απόρριψητωνδιοδίων στην Εγνατία οδό ή η απαίτηση περιορισμού του κομίστρου καιδικαιότερηςχρέωσης, δηλαδή που να εξαρτά το αντίτιμο από τη χρήση.
Ανάμεσα στις παραμέτρους που τέθηκαν, τονίστηκε ότι με τόσουςσταθμούς διοδίων απομακρύνεται ακόμη περισσότερο η Θράκη από το κέντρο,επιβαρύνονται περισσότερο οι μετακινήσεις στα πλαίσια της Περιφέρειας,όπουπολλοί είναι αυτοί που μετακινούνται συχνά για επαγγελματικούς λόγους,καθώςκαι ότι οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας καλούνται να πληρώσουν γιαδεύτερη φοράένα έργο που αποτελεί το μοναδικό σημαντικό έργο των τελευταίωνδεκαετιών γιατην περιοχή. Σημειώθηκε ακόμη, ότι βασικό σημείο αποτελεί ο παραλήπτηςτωνεσόδων των διοδίων και η διαχείριση αυτών –μη ξεχνάμε ότι αποτελείΔΕΚΟ-, καιότι τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για συντήρηση των δρόμων, όπωςορίζει ονόμος για τα διόδια, αλλά για αποπληρωμή δανείων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ιδέες που γίνονται πραγματικότητα

Τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Συ…