Προμηθευτείτε κωδικό «Διαφάνειας»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μία καινοτομία ξεκινά φέτος με το νόμο 3870/2010, ο οποίοςορίζει την υποχρεωτική καταχώρηση των εκλογικών δαπανών των συνδυασμώνκαιυποψηφίων των δημοτικών για τις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακέςεκλογέςτης 7ης Νοεμβρίου 2010, με ποινή ακόμη και έκπτωσης από το αξίωμα σεπερίπτωσημη δημοσιοποίησης. Το τμήμα Εκλογών της Νομαρχίας ενημερώνει ότι ηδιαδικτυακήπύλη της «Διαφάνειας», απ’ όπου συνδυασμοί και υποψήφιοι μπορούν ναπρομηθεύονται κωδικό ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου.
Παρά το γεγονός ωστόσο, ότι η τυπική προθεσμία για τηνπρομήθεια κωδικού από τη «Διαφάνεια» παρήλθε στις 22 Σεπτεμβρίου, άτυπασυνεχίζει να παραμένει ανοιχτή η διαδικασία, καθότι ελάχιστοι υποψήφιοιέχουνλάβει κωδικό, παρά την αυστηρότητα των κυρώσεων. Εξετάζεται ως εκτούτου ηδυνατότητα να δοθεί «σιωπηλή» παράταση για την εγγραφή στη δικτυακήπύλη τουυπουργείου, αν και η σχετική διαδικασία ελέγχου των δαπανών τους υπήρξεηβασική αιτία για την επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου στους δύομήνες.
 Η ελαστικότητα τουυπουργείου πάντως, καθώς και η συνεχιζόμενη απροθυμία των υποψηφίωνεπεξηγείταιαπό το γεγονός ότι δεν έχουν καταρτιστεί ακόμη οι συνδυασμοί και άραεκτιμάταιότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα τις επόμενες ημέρες. 
Σύμφωνα με στοιχεία από «το Βήμα», συνολικά μέχρι και την ημέραλήξης της προθεσμίας ανταποκρίθηκαν 27 συνδυασμοί για τις δημοτικέςεκλογές καιένας υποψήφιος για τις περιφερειακές, συγκεκριμένα μόνο ο κ. Ι.Παπαϊορδανίδης,υποψήφιος του ΠαΣοΚ στη Δυτική Μακεδονία. Ακόμη, στον διαδικτυακό τόποτουυπουργείου έχουν εγγραφεί μόλις 19 υποψήφιοι δήμαρχοι στους 254 δήμουςμεπερισσότερους από 10.000 κατοίκους, για τους οποίους είναι υποχρεωτικήηανάρτηση των δαπανών τους. Ο αριθμός των υποψήφιων δημάρχων που πρέπειναδημοσιοποιήσουν τις δαπάνες τους, όπως προκύπτει από τις υποψηφιότητεςπουέχουν ανακοινωθεί ως σήμερα, αγγίζει τους 1.000, ενώ οι υποψήφιοιδημοτικοίσύμβουλοι είναι δεκάδες χιλιάδες.
Η διαδικασία εγγραφής περιγράφεται στην ιστοσελίδα της«Διαφάνειας», η οποία είναι προσβάσιμη από σχετικό σύνδεσμο που υπάρχειστοδιαδικτυακό τόπο του Υπ.Εσ.Α.Η.Δ. www.ypes.gr και στοwww.ekloges.ypes.gr. Όπωςπληροφορηθήκαμε, οι κωδικοί δίνονται από το υπουργείο, οπότε το τμήμαΕκλογώνεκάστης Νομαρχίας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς κινούνται ως προςαυτή τηδιαδικασία οι κατά τόπους υποψήφιοι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλή χρονιά σε όλους!

Τις ευχές τους στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρον…