Με το βλέμμα στο Leader η Αναπτυξιακή

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίουτου Κράτους η Αναπτυξιακή της Ξάνθης, ώστε να ξεκαθαριστεί αν θαμπορέσει ναενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα του Leader, επειδή πληροί τιςπροϋποθέσεις αν και έχει παρέλθει ηπροθεσμία. Σε περίπτωση απόρριψης, ο πρόεδρος της εταιρίας κ. ΠασχάληςΛύρατζης, δηλώνει ότι «είμαστε έτοιμοι για να ζητήσουμε την ένταξή μαςστο νέο Leaderπου προκηρύσσεται τηνεπόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα έχει λυθεί οριστικάμέχρι τοΣεπτέμβριο». Σε απολογητικό τόνο ο κ. Λύρατζης ανέφερε στη χθεσινήγενικήσυνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής ΑΕ της Ξάνθης ότι όντως «υπήρξανπροβλήματα με το leader που οφείλονταν σε λάθη δικά μαςκαι σε εξωγενείςπαράγοντες», εννοώντας προφανώς την τελευταία ηγεσία του υπουργείουΑγροτικήςΑνάπτυξης που έκανε δεκτές προτάσεις άλλων Αναπτυξιακών με παρατυπίες,αλλά όχιτην περίπτωση της Ξάνθης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε διορθώσει τα πάντα καιήδη ηυπόθεση βρίσκεται στη διαδικασία του ελέγχου», σημείωσε ο κ. Λύρατζης.
Το παρών έδωσαν οι κ.κ. Καρασακαλίδης, Ζλάτκος,Ανδρικόπουλος, Τουρκές, Δαδαλιάρης, Κοντογιαννίδης, Δελής, Αγκόρτσαςκαι άλλοιμέτοχοι. Χωρίς ενστάσεις εγκρίθηκε η ετήσια οικονομική κατάσταση τηςΑναπτυξιακής, αφού προηγήθηκε ενημέρωση από τον οικονομικό σύμβουλο τηςεταιρίαςκ. Χατζηκωνσταντινίδη καθώς και ο ισολογισμός της θυγατρικής εταιρίαςμεδιακριτικό τίτλο «ΚΕΚ Θρακική Πρόοδος Μ.ΕΠΕ». Ο πρόεδρος τηςΑναπτυξιακήςπληροφόρησε τους μετόχους ότι η εν λόγω θυγατρική βρίσκεται σε πολύκαλόστάδιο, έχει ενταχθεί σε πέντε προγράμματα, τρία εκ των οποίων είναιύψους480.000 ευρώ και αφορούν στην εκμάθηση ελληνικών σε Ρομ,Παλιννοστούντες καιμουσουλμάνους, ενώ τα άλλα δύο σχετίζονται με τη δημιουργική απασχόλησηπαιδιώνστις Σάτρες και την εκμάθηση βασικών γνώσεων αγγλικής. Τα προγράμματαδεν έχουνυλοποιηθεί ακόμη, ωστόσο έχουν εισπραχθεί 196.000 ευρώ για νακαταβληθούν σταπρογράμματα. Η προσωρινή ζημία ανέρχεται στις 65.000 ευρώ, αλλά δενέχειμεταβληθεί η περιουσιακή συγκρότηση του ΚΕΚ. Ο κ. Λύρατζης σημείωσε ότιτις πρώτεςθέσεις σε αυτό τον τομέα κατέχει η Ξάνθη, καθώς από την αρχή του 2010έχουνυλοποιηθεί τα 5 από τα 7 προγράμματα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριούθαέχουν υλοποιηθεί όλα και θα έχει καταβληθεί το σύνολο τηςχρηματοδότησης, ενώκαι το κέρδος για την εταιρία θα φανεί όταν γίνουν όλες οι πληρωμέςενοικίων,μισθών και λειτουργικών εξόδων.
Ακόμη, ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με το LeaderΑλιείαςγια τις ιχθυόσκαλες, στο οποίο η Θράκη θα επιχειρήσει να ενταχθεί στηνέαπροκήρυξη με ενιαία μελέτη, για την οποία οι Αναπτυξιακές της Θράκηςβρίσκονταισε ετοιμότητα, για το πρόγραμμα του ΟΠΑΧΧ για την Κομοτηνή, όπου ηΞάνθη θασυμμετέχει σαν ‘κεραία’, καθώς και για την κατάθεση τριών προτάσεων στοINTERREG προϋπολογισμού700- 800.000 ευρώ.
Κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις έκαναν οι μέτοχοι, ενώ οκ. Καρασακαλίδης που βρέθηκε στην Αθήνα για το θέμα του Leader σχολίασεότι πρέπει να ‘ανοίξει’το θέμα της ενημέρωσης και της συζήτησης για τις δύο προγραμματικέςσυμβάσεις,τονίζοντας ότι «το κλειδί πλέον είναι οι ιδιώτες».
Τέλος, για τη νέα Καλλικρατική πραγματικότητα και στιςΑναπτυξιακές, ο πρόεδρος της εταιρίας της Ξάνθης ανέφερε ότι μεγάλεςδεν θαείναι οι αλλαγές, αφού αντί για τη νομαρχία πλέον μέτοχος θα είναι ηΠεριφέρεια, ενώ με τις συνενώσεις οι δήμοι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους.
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…