Επιχείρηση: Καθαρό νερό!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Crash test προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα τωναρμόδιων φορέων διαχείρισης νερού και η αποτελεσματικότητα τηςλειτουργίας τουνέου σταθμού μέτρησης  χημικώνκαι άλλωνπαραμέτρων  – τουπρώτου στην Ελλάδα –στο πόσιμο νερό,  πουεγκαταστάθηκε στιςΠηγές Στρατώνα και Παραδείσου του ποταμού Νέστου, απ’ όπου υδρεύεται η μισή Ξάνθη, ο Τόπειρος,ο δήμος Χρυσούπολης, Κεραμωτής και αργότερα ο δήμος Αβδήρων,πραγματοποιήθηκετην Παρασκευή 2 Ιουλίου το πρωί στην Καπναποθήκη «Π» στην Ξάνθη. Τηνπιλοτικήάσκηση διοργάνωσαν η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας και τοΠεριφερειακόΤαμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ηΠιλοτικήΆσκηση στα πλαίσια υλοποίησης του Έργου με τίτλο «Civil ProtectionΑgainstChemical Releases in Rivers» («CIVILARCH – Πολιτική Προστασία για τηναντιμετώπιση χημικής ρύπανσης στους ποταμούς»), που συγχρηματοδοτείται(85%)από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο στόχος: Καθαρό νερόγια τους πολίτες
 Ο απώτερος στόχοςτουέργου «CIVILARCH» είναι η προστασία των πολιτών από τη χρήσηακατάλληλουύδατος. Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάπτυξηαποτελεσματικών εργαλείων και μηχανισμών για την πρόληψη καιαντιμετώπιση τωνδυσμενών επιπτώσεων σε περιπτώσεις επεισοδίων χημικής ρύπανσης σε ύδαταποταμών.
 
Σταθμόςπαρακολούθησης και τηλεμετάδοσης
Πρόκειται για ένα σταθμό παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρωντου νερού, με δυνατότητα τηλεμετάδοσης των δεδομένων, ώστε ναεξασφαλίζεται ηάμεση ειδοποίηση και ενεργοποίηση του τοπικού δικτύου σε περίπτωσηεπεισοδίουχημικής ρύπανσης.
Όπως μας πληροφορεί ο Dr Γεωργιάδης Παναγιώτης,Προϊστάμενοςτης Διεύθυνσης Υδάτων ΑΜΘ: «Ο σταθμός μπορεί να μετρήσει νιτρικά,οργανικά καικάποια άλλα στοιχεία χωρίς καθημερινή ρύθμιση.
Επίσης αυτός ο σταθμός μεταδίδει τα δεδομένα με GPSκαι μπορεί κάποιος πουέχει τον κωδικό απ’ οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να μπει στονυπολογιστή καινα δει τι συμβαίνει στο σταθμό».
 
S.O.S.μόλις ανεβούν τα νιτρικά στο νερό…
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ο σταθμόςέχει τη δυνατότητα όταν ανέβουν τα νιτρικά και ξεπεράσουν κάποια όριαπου θέτειο κανονισμός της Ε.Ε. να  στέλνειέναμήνυμα στο κινητό του αρμοδίου προϊστάμενου ή του περιφερειάρχη και ναδίνει ταστοιχεία. Το επόμενο βήμα είναι ο αρμοδιος που έλαβε το μήνυμα ναειδοποιήσει  τιςΔΕΥΑ, να  ενημερώσειτους δήμους,  τηνΑστυνομία και θέσει σε επιφυλακή άλλα δύοεργαστήρια ( το Ειδικό Χημείο του Κράτους στην Αλεξανδρούπολη και τοΔιαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος στον Λαγκαδά που είναι πιστοποιημένα)ώστε ναείναι σε ετοιμότητα. Ταυτόχρονα στην Ξάνθη θα μετρηθεί επί τόπου ανυπάρχουναυτά που δείχνει ο σταθμός και μετά αναλαμβάνουν οι ΔΕΥΑ και οι δήμοι.
 
Τι θα κάνουν οι ΔΕΥΑ
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλης Τσέπελης πουσυμμετείχε στην πιλοτική άσκηση: «… αυτόματα αυτή η εικόνα θα πηγαίνειστοκεντρικό κοντρόλ και στις κυψέλες και άμεσα θα προβούμε στη διαδικασία της διακοπής τηςυδροδότησης της πόληςγια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Η προϊσταμένη τεχνικών έργων της ΔΕΥΑΞ κα Λυκίδου προσθέτει:«Θα μεταβεί συνεργείο από τη ΔΕΥΑΞ για να κάνει ταύτιση τουαποτελέσματος μεαυτό της ΔΕΥΑΞ από  τοεγκατεστημένομηχάνημα και ανάλογα με την μέτρηση αν κριθεί ότι το νερό είναιακατάλληλο θαδιακοπεί η παροχή»
 
Ο Νέστος από τα καθαρότεραποτάμια της Β. Ελλάδας
Αυτό ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης παραπέμποντας σεδιαχειριστική μελέτη που έχει κάνει η Διεύθυνση Υδάτων της ΑΜΘ: «Οιπροδιαγραφές των βιολογικών παραμέτρων των φυσικοχημικών πληρούν σχεδόνπλήρωςτις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας 2060 για τα νερά». Επιπρόσθεταερωτηθείςαπό το «Ε» αναφορικά με φήμες ότι ρυπαίνουν το Νέστο στη Βουλγαρία αλλάκαι ότιυπάρχει ρύπανση από το γεγονός ότι δεν λειτουργούν βιολογικοίκαθαρισμοί σεΠαρανέστι και Σταυρούπολη και όλα τα λύματα καταλήγουν στο Νέστο (θέμαπουανέδειξε πρόσφατα η ΕΤ3) οκ. Γεωργιάδης ήταν καθυσυχαστικός: « Γιαρύπανση απότη Βουλγαρία έχουμε κάνει μετρήσεις δεν βρήκαμε τίποτε ιδιαίτερο σεχημικάσυστατικά. Υπάρχουν σκουπίδια αλλά δεν βρήκαμε τίποτε το ιδιαίτερο.
Τώρα είμαστε σε πρόγραμμα interregμε τη Βουλγαρία για να εγκαταστήσουμε τηλεμετρικούςσταθμούς και στη Βουλγαρία με κοινές προδιαγραφές και να έχουμε έλεγχοκαιέγκαιρη προειδοποίηση. Σ’ ότι αφορά στο Παρανέστι και τη Σταυρούπολη,γνωρίζωότι υπήρχε εισαγγελική παρέμβαση για λύματα οικιακής χρήσης. Στις πηγέςΠαραδέισου όμως δεν εμφανίστηκε καμιά ρύπανση. Τώρα μπαίνει σε εφαρμογήτοεθνικό δίκτυο παρακολούθησης επιφανειακών και υπόγειων και παράκτιωνυδάτων θαεγκατασταθούν 800 σταθμοί σ’ όλη την Ελλάδα. Έτσι θα έχουμε μιαολοκληρωμένηδιαχείριση της ποιότητα του νερού και επιπλέον εμείς και σεπεριφερειακόεπίπεδο».
 
Ο Λασπίας είναι απότα πιο βρώμικα ποτάμια
Κι αν τον Νέστο ο κ. Γεωργιάδης τον θεωρεί το καθαρότεροποταμό της Β. Ελλάδας , τον δικό μας τον Λασπία τον θεωρεί από τα πιοβρώμικαποτάμια και καθιστά προς των ευθυνών της την νομαρχία Ξάνθης: « ΟΛασπίας είναιαπό τα πιο βρώμικα ποτάμια…Τον παρακολουθούμε συνέχεια αλλά έχουμε μόνοτον έλεγχο.Η νομαρχία Ξάνθης είναι υπεύθυνη».
 
Πιλοτική Άσκηση μετην προσομοίωση σεναρίου ρύπανσης του πόσιμου ύδατος των Δ.Ε.Υ.Α.Ξάνθης,Τοπείρου και Χρυσούπολης
Να σημειώσουμε οι ομιλητές που πλαισίωσαν τη διεξαγωγή τηςΠιλοτικής Άσκησης ήταν ο κ. Γεώργιος Καμπάς, Μηχανικός ΠεριβάλλοντοςτηςΔιεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίοςπαρουσίασετο έργο, τους στόχους και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ακολούθως, οΔρ.Αθανάσιος Βαφειάδης, Αντινομάρχης Υγείας, Υγειονομικού, Πρόνοιας καιΚοινωνικήςΑλληλεγγύης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας μίλησε για τη σημασία του πόσιμου νερού στηνανθρώπινη υγεία. Οκ. Δημήτριος Κουβάς, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Scientact  A.E. παρουσίασε  τις δυνατότητες του  σταθμού παρακολούθησης τωνποιοτικώνπαραμέτρων του νερού και τα πλεονεκτήματά του. 
Στη  συνέχεια,διεξήχθη η Πιλοτική Άσκηση με την προσομοίωση σεναρίου ρύπανσης τουπόσιμουύδατος των Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, Τοπείρου και Χρυσούπολης με σκοπό την άμεσηαντίδραση του δικτύου των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και την εκτίμησητουχρόνου αντίδρασης, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία. Τελευταίαεισήγησηήταν αυτή της κ. Μαρίας Λυκίδου, Προϊσταμένης Τεχνικών Υπηρεσιών τηςΔ.Ε.Υ.Α.Ξάνθης η οποία αναφερθηκε στα μέτρα ασφαλείας και τρόπους αντίδρασηςτηςΔ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…