Χρήμα επειγόντως για τη ΣΕΚΑΠ!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
 
Στο κενό έπεσε ηπρόταση της ΑΤΕ (μειοψηφούσης μόνο της ιδίας) για αύξηση μετοχικούκεφαλαίουκαι μείωση της τιμής της μετοχής της ΣΕΚΑΠ, αφού καταψηφίστηκε από τοσύνολοτων μετόχων στην τακτική εξ αναβολής γενική συνέλευση, όπου ήταν ωςθέμα ημερήσιαςδιάταξης, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί την Πέμπτη 29Ιουλίουστην αίθουσα συσκέψεων της εταιρείας κεκλεισμένων των θυρών καιπαρόντων όλωντων μετόχων. Επίσης εγκρίθηκε από την πλειοψηφία μειοψηφούντος μόνο τουσωματείου – μετόχου ο ισολογισμός για το έτος 2009 και η αναμόρφωση τουισολογισμού που επεχείρησε η νέα διοίκηση που όπως είπε ο πρόεδρος τηςΣΕΚΑΠ κ.Πράτσος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 1.30 μ.μ. στοξενοδοχείο«Νατάσσα»,  «απεικονίζειτην πραγματικήοικονομική κατάσταση της εταιρείας και στοχεύει στο νοικοκύρεμά της».
 
Αιχμές Πράτσου κατάΠαππά και πολιτικών
 «Δίνουμε την μάχηγιανα βγει η ΣΕΚΑΠ από το αδιέξοδο που έχε περιέλθει από το 2005 καιμετά»,σημείωσε ο κ. Πράτσος παρόντος του αντιπροέδρου κ. Εγγλεζάκη Μανώλη,αφήνονταςσαφείς αιχμές για κακοδιαχείριση της ΣΕΚΑΠ επί διοίκησης Παππά καθώςεπίσης καιγια ευθύνες πολιτικών παραγόντων που με αθρόες και …100 άσχετεςπροσλήψεις (υδραυλικός σε θέση ηλεκτρολόγου), χρησιμοποίησαν την εταιρεία ωςπολιτικά παραμάγαζα.Πέταξε επίσης το μπαλάκι στους μετόχους ζητώντας με σαφή τρόπο ναβάλουν τοχέρι στην τσέπη καθώς η ΣΕΚΑΠ αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναιζεστόχρήμα.
 
ΣΕΚΑΠ εκπέμπει S.O.S.«Εμείςζητούμε κεφάλαια…»
Ο κ. Πράτσος αναφέρθηκε στα στοιχεία του αναμορφωμένου ισολογισμού για να καταδείξει την πραγματικήεικόνα της εταιρείας την οποία και χαρακτήρισε ήπια «δύσκολη».Συγκεκριμένατόνισε ότι υπάρχουν 10 εκ. επισφαλείς απαιτήσεις, 12 – 14 εκ. σεθυγατρικές «φαντάσματατου Εξωτερικού(Ρουμανία – Ρωσία – Αίγυπτο – Ιταλία), 3,5 εκ. σευλικά…αζήτητακαι το κυριότερο ότι μέσα στην πενταετία η ΣΕΚΑΠ έχασε 38% σε πωλήσειςστοεξωτερικό. Ανέφερε ενδεικτικά ότι αγορές όπως η Αλβανία που έκανανμεγάλο τζίροτώρα είναι νεκρές και ότι αυτό που επιχειρεί η νέα διοίκηση είναι ναάμεσηαναδιάρθρωση των οικονομικών της εταιρείας, τόνωσή της με φρέσκο καιεξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό και επειγόντως κεφάλαια για νατονωθεί ηρευστότητα της και ν’ αντεπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό που έχει ηαγορά τωντσιγάρων, να κρατηθεί στην αγορά απορροφώντας τους φόρους όπως κάνουνοιμεγάλες εταιρείες και αυξάνουν τον δείκτη της αναταγωνιστικότητάς τους.
 
Δεν αρκούν τα 8 εκ.που υποσχέθηκε ο Παμπούκης…
Ερωτηθείς από το «Ε» αν αρκούν τα 8 εκ. περίπου πουυποσχέθηκε ο κ. Παμπούκης στη συνάντησή του με το σωματείο (12%, 2 εκ.και 6εκ. χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου) ο κ. Πράτσος είπε ξεκάθαραΌΧΙσημειώνοντας παράλληλα ότι έχει κάνει από το Δεκέμβριο 7 αιτήματα στουπουργείοΟικονομικών για την απόδοση του 12% και μέχρι στιγμής …μηδέν στο πηλίκο!
 
Η ΑΤΕ και η πρότασηΣάλλα
Η πρόταση του κ. Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου, πρώην βουλευτού,  αγροτοσυνδικαλιστή καιεκπροσώπου των ΕΑΣΠαγγαίου και Καβάλας που κατατέθηκε στη συνέλευση περί υιοθέτησης ενόςμοντέλουλειτουργίας στη ΣΕΚΑΠ ανάλογο με αυτό της ΠΑΣΕΓΕΣ για να μην χάσει τοσυνεταιριστικό της χαρακτήρα πυροδότησε ένα νέο κύκλο συζήτησης πουείχε ωςεπίκεντρο την πρόταση Σάλλα περί εξαγοράς της ΑΤΕ και το τι μέλλειγενέσθαι μετη ΣΕΚΑΠ σε περίπτωση που ευοδωθεί η πρόταση για την οποία σημειωτέονπήρεαρνητική απόφαση η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Στο δια ταύτα ο κ. Πράτσος δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα είπεμόνο ότι η ΑΤΕ έχει υποθηκευμένα δάνεια αγροτών και αγροτική γη καιαυτό δενμπορεί να μην προσμετρηθεί.  Τέλοςανέφερε και την πρόταση του διοικητή της ΑΤΕ για την ίδρυση δημόσιούτραπεζικούπυλώνα.
 
Νέο σήμα της ΣΕΚΑΠ τοΣεπτέμβριο
Σε μια ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε τόσο ο κ. Πράτσος όσοκαι ο κ. Εγγλεζάκης αναφέρθηκαν και σ’ άλλα προβλήματα της ΣΕΚΑΠ πουέχουν νακάνουν με το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και την καθιστούνδυσλειτουργική:«Προσπαθούμε να κάνουμε τους μετόχους να λειτουργήσουν ως μέτοχοι», ενώαποκάλυψε ότι στο σχεδιασμό της διοίκησης είναι η κυκλοφορία νέουσήματος τοΣεπτέμβριο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…