Τέλος στις πλαστικές σακούλες!

0

Πιλοτικό… τέλος στις πλαστικές σακούλες βάζει ο Δήμος Σταυρούπολης κάνοντας ένα ακόμη «πράσινο» βήμα στα πλαίσια του προγράμματος που εφαρμόζει για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, παράλληλα με την ανακύκλωση και την εφαρμογή τοπικού σχεδίου κατά των κλιματικών αλλαγών.
Υπογράφτηκε Μνημόνιο συνεργασίας με 30 επιχειρηματίες του δήμου
Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας από τα μέσα Μαΐου έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Σταυρούπολης και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα όρια του, Μνημόνιο Συνεργασίας μέσω του οποίου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός, θα πραγματωθεί σταδιακή αντικατάσταση της χρήσης της πλαστικής σακούλας με τη φιλική προς το περιβάλλον βιοδιασπώμενη σακούλα.
Παράλληλα επιχειρεί την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών να συνεργαστούν με τους επιχειρηματίες ώστε να γίνει σταδιακά η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας ως λύση για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας περισσότεροι από τριάντα επιχειρηματίες και αναμένεται να συμμετέχουν στην προσπάθεια κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τις πλαστικές σακούλες και οι υπόλοιποι .
Ποια είναι η διαφορά
Οι νέες σακούλες παραμένουν μίας χρήσης αλλά αφομοιώνονται από το περιβάλλον πάρα πολύ πιο γρήγορα (μέγιστη 4 χρόνια), ενώ η τιμή της κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα της συμβατικής.
Η βιοδιασπώμενη σακούλα κατασκευάζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια μηχανήματα. Η διαφορά βρίσκεται στο πρώτο στάδιο παραγωγής. Προσθέτουν στους κόκκους πλαστικού ένα ειδικό υλικό (διασπαστής), σε αναλογία 2 προς 100. Αυτό έχει την ιδιότητα να διασπά σταδιακά τις «ίνες» του πλαστικού και, με τη βοήθεια της υγρασίας, να το μετατρέπει σε τροφή για τους μικροοργανισμούς, όπως ακριβώς γίνεται με όλα τα φυσικά απόβλητα, παραδείγματος χάρη με τα ξύλα, τα φύλλα κ.λπ.» εξηγεί.
Ο χρόνος ζωής της βιοδιασπώμενης σακούλας κυμαίνεται μεταξύ 12 και 24 μηνών ενώ κοστίζει 0,015 ευρώ το τεμάχιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν η πραγματικότητα γίνεται μυθιστόρημα

Η επανέκδοση των …