Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τα προβλήματα της μεταποίησης στο προσκήνιο

Τα προβλήματα της μεταποίησης στο προσκήνιο

0

Συναντήσεις με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αθανάσιο Μπούρα, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Γιάννη Σιδηρόπουλο, είχαν ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων – Βιοτεχνών Νομού Ξάνθης, κ. Βασίλειος Σκαρλάτος, την περασμένη Τρίτη 31 Μαρτίου 2009, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Ε.Β.Ε. και του Σ.Β.Β. που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Για μία ακόμη φορά, σύμφωνα και με την ανακοίνωση, για τις προαναφερθείσες συναντήσεις, μεσολάβησε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στις συναντήσεις αυτές.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών βρέθηκαν για μία ακόμη φορά οι πολύ δυσμενείς επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, κυρίως στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του νομού μας, καθώς και οι δυνατότητες, από την πλευρά της Πολιτείας να λάβει κάποια άμεσα μέτρα για ν’ αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτές.
Για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από τις συναντήσεις τους με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και για την πραγματική πιθανότητα λήψης μέτρων στήριξης της μεταποίησης στην περιοχή μας, μίλησαν στο «Ε» οι δύο εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων που παραβρέθηκαν στις συναντήσεις αυτές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε. τόνισε ότι «στους κυβερνητικούς παράγοντες θέσαμε το πρόβλημα της μεταποιητικής βιομηχανίας του νομού μας, η έκταση της οποίας είναι πολύ σημαντική στην δική μας περιοχή, όπως και σε ολόκληρη την Θράκη, λόγω των διαφόρων αναπτυξιακών προσπαθειών που είχαν γίνει στο παρελθόν προς την κατεύθυνση αυτή επί δεκαετίες. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν η δημιουργία μιας σημαντικής παραγωγικής βάσης στην περιοχή μας, η ύπαρξη της οποίας, όμως, απειλείται πάρα πολύ σοβαρά από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Θέσαμε το πρόβλημα αυτό τόσο στον κ. Μπούρα, όσο και στον κ. Σιδηρόπουλο, εισπράττοντας θετική ανταπόκριση στην αγωνία μας για το μέλλον της παραγωγικής αυτής βάσης και κατ’ επέκταση του τόπου μας». Σε ερώτησή μας , αναφορικά με την πιθανότητα και το είδος των μέτρων που προτίθεται να πάρει η πολιτεία ώστε να στηρίξει την παραγωγή και την μεταποίηση στο νομό μας, ο κ. Ανδρικόπουλος επιφυλάχθηκε να γίνει αναλυτικότερος ως προς το είδος των μέτρων, λέγοντας ότι «περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις και καλά νέα μέχρι το Πάσχα». Σε σχέση μάλιστα με τον προβληματισμό που εξέφρασε πρόσφατα με ανακοίνωσή της η Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης για την επιδότηση της εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Ανδρικόπουλος διαβεβαίωσε ότι «τέτοιο ενδεχόμενο δεν πιστεύω πως υπάρχει, δηλαδή να αναιρεθεί η επιδότηση του 12%. Πρόκειται απλά για ένα «ξεκαθάρισμα» που κάνει ο Ο.Α.Ε.Δ. στις επιχειρήσεις που επιδοτούνται για τον λόγο αυτό, δεδομένου ότι στους γειτονικούς μας νομούς της Δράμας αλλά και της Καβάλας, είχαν υπάρξει επιδοτήσεις προς εργολάβους και οικοδομικές επιχειρήσεις, μέσω αυτού του μέτρου, που δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει, κάτι που βρήκε εξαιρετικά αντίθετο και το υπουργείο. Η όλη αναστάτωση και η σχετική φημολογία προκλήθηκαν πιθανότατα από αυτό το γεγονός του «ξεκαθαρίσματος» των δικαιούχων της επιδότησης, χωρίς να υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο κατάργησης της ίδιας της επιδότησης».
Από την πλευρά του ο κ. Σκαρλάτος συμμερίστηκε την αισιοδοξία του κ. Ανδρικόπουλου για τ’ αποτελέσματα και τις προσδοκίες των παραπάνω συναντήσεων, αν και κάπως πιο συγκρατημένα. «Προσπαθήσαμε ουσιαστικά ν’ απεικονίσουμε στα κυβερνητικά στελέχη που συναντήσαμε την αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης της μεταποίησης στην περιοχή μας, σε μία δύσκολη περίοδο χαμηλής ζήτησης. Η αλήθεια είναι ότι διακρίναμε και στους ίδιους την ίδια αγωνία, σε συνδυασμό όμως και με τα δημοσιονομικά προβλήματα που μαστίζουν την δημοσιονομική κατάσταση την παρούσα χρονική στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι προτάσεις μας για την στήριξη του κλάδου της μεταποίησης, που αποτελεί πολύ καιρό τώρα το μέσο που ρυμουλκεί την ανάπτυξη στον τόπο μας. Θεωρούμε ότι έγινε αντιληπτή η αναγκαιότητα για άμεση βοήθεια προς τον κλάδο της μεταποίησης, αλλά σίγουρα υπάρχουν και δυσκολίες που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν. Συμμερίζομαι πάντως την αισιοδοξία του κ. Ανδρικόπουλου για την ανακοίνωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένων μέτρων στήριξης προς την μεταποίηση της περιοχής μας, έστω και αν αυτή η αισιοδοξία είναι κάπως συγκρατημένη», τόνισε ο κ. Σκαρλάτος.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…