Στο παζάρεμα η μειονότητα

0

Το παιχνίδι της διελκυστίνδας… παίζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 9 μόλις μέρες πριν επισκεφτεί τηνΑθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Κ. Καραμανλή στο περιθώριο των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης, ζητώντας ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Για μια ακόμη φορά η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα της Τουρκίας καθώς τα ανταλλάγματα που ζητά για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης την αφορούν και είναι: Απαίτηση για τη λειτουργία περισσότερων μειονοτικών σχολείων, αύξηση του αριθμού των Τούρκων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία, εκλογή των μουφτήδων – θέμα που συνδέει με το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου – και αναγνώριση εθνικής ταυτότητας στη μουσουλμανική μειονότητα κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάννης. Μάλιστα δηλώνει: «αν η Ελλάδα δεν αντέχει τη λέξη “Τούρκος” στη Θράκη, δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος»… Όλα αυτά τα δήλωσε στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV, προσθέτοντας μάλιστα ότι έχει μεταφέρει τα επιχειρήματα της Άγκυρας στον Κώστα Καραμανλή και στην Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά εκείνοι «δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους», επειδή, όπως σημείωσε, «τους πιέζουν τα ΜΜΕ».
Ερντογάν: «Οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη…»
Συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μπορεί να συζητηθεί. Πρόκειται για θέμα που κρατά από το 1972. Πάντα το αναφέρω αυτό στους αρμόδιους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως "δεν σε αναγνωρίζω" σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι. Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λοζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί; Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν. Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων».
Δήλωση Μπακογιάννη: «Οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό»!
Απαντώντας στις αιτιάσεις Ερντογάν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε σε δήλωσή της ότι «αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί δεν νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα». Επίσης ξεκαθαρίζει ότι οι «πολίτες του κ. Ερντογάν» είναι «έλληνες μουσουλμάνοι και είναι περήφανοι γι’ αυτό»!
Μπακογιάννη:«Ο κ. Ερντογκάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της. Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα. Η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική που ακολουθεί. Στην Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λοζάννης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας. Και μια τελευταία παρατήρηση: οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πολλών λογιών φαγιά όλα …πατάτες!»

Με το που άρχισε ν&#…