Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Αντιπολιτευτικά πυρά για τη «διαχείριση» των οφειλετών του δήμου

Αντιπολιτευτικά πυρά για τη «διαχείριση» των οφειλετών του δήμου

0

Με δημοπρασία για την εκμίσθωση καταστημάτων στη Δημοτική αγορά άρχισε τις εργασίες της η Δημαρχιακή Επιτροπή την Παρασκευή 19 Ιουνίου στις 2μ.μ. και κατέληξε μετά από συζήτηση μέσα από την οποία αναδείχθηκε η διαφορετική φιλοσοφία για τη λειτουργία του δήμου μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στην κατά πλειοψηφία ψήφιση της απολογιστικής έκθεσης του προελέγχου απολογισμού – ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του οικονομικού έτους 2008.
Έλεγχος για τις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ
Η πλειοδοτική δημοπρασία ενός καταστήματος 26 τ.μ. στη δημοτική αγορά «έκλεισε» με την εκμίσθωση στο ποσό των 600 ευρώ, ενώ στη συνέχεια με αφορμή τρία θέματα που αφορούσαν εισηγήσεις πολιτών για θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ έγινε συζήτηση για την εξεύρεση τρόπου διασφάλισης του δήμου αναφορικά με το ότι οι θέσεις αυτές χρησιμοποιούνται πραγματικά από ΑΜΕΑ. Έτσι επεκράτησε η πρόταση του κ. Φωτιάδη να γίνει ένας διακριτικός επιτόπιος έλεγχος από τη Δημοτική αστυνομία με βάση των θέσεων στάθμευσης που έχουν δοθεί ώστε να γνωρίζει ο δήμος ποιοι και πόσοι δικαιούνται τις θέσεις.
Αναβολή – «τιμωρία» της τεχνικής υπηρεσίας
Τα επόμενα τρία θέματα (9ο, 10ο 11ο ) που αφορούσαν κατάρτιση όρων πρόχειρων διαγωνισμών για τα έργα στις οδούς, μεταξύ της Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού πάρκινγκ, Κλεμανσώ και Μιαούλη και της Ανδρέου Δημητρίου, ο πρόεδρος της Δημαρχιακής τα ανέβαλλε «τιμωρώντας» έτσι την τεχνική υπηρεσία που δεν παρίστατο εκπρόσωπος της και απαιτώντας την επόμενη φορά να υπάρχουν οι φάκελοι με τα σχέδια και τον προϋπολογισμό των έργων.
Πούλιος: «Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία για τη λειτουργία του δήμου»
Το τελευταίο θέμα ήταν και το πιο σημαντικό καθώς αφορούσε τον προέλεγχο της Δημαρχιακής του απολογισμού και ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2008. Η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου διάβασε την απολογιστική έκθεση στην οποία καταγράφονταν τα έσοδα και τα έξοδα και οι αποκλίσεις τους σε σχέση με τα αντίστοιχα προϋπολογισθέντα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα από την έκθεση αναδείχθηκε η αδυναμία του δήμου να εισπράξει τις οφειλές του και έγινε αναφορά στις ενέργειες του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση με κυρίαρχη τη δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας των μεγαλοοφειλετών, τη ρύθμιση χρεών κάποιων και αγωγές σε άλλους. Η έκθεση έκλεινε με την τοποθέτηση που εκλήφθηκε από το σύνολο των μελών της Δημαρχιακής ως πολιτική τοποθέτηση γι’ αυτό και ο κ. Τριμίντζιος ζήτησε την απάλειψή της από την απολογιστική έκθεση σε μια προσπάθεια να την «περάσει» ομόφωνα όμως παρόλα αυτά δεν το κατάφερε γιατί προσέκρουσε στη θέση Πούλιου ο οποίος δεν ψήφισε ούτε τον προϋπολογισμό ούτε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Έλεγε η έκθεση: «Κρίνουμε ικανοποιητική και συνετή την οικονομική πορεία του δήμου και ότι έγινε ορθολογική διαχείριση».
Αυτό πυροδότησε τη συζήτηση καθώς αντέδρασε ο κ. Πούλιος και στάθηκε αφορμή να γίνει μια ανάλυση των πολιτικών διαφορών μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο κ. Πούλιος έκανε λόγο για παντελή έλλειψη κοινωνικής πολιτικής του δήμου, αναφέρθηκε στις προτάσεις (υποτροφίες, Στέγη Αστέγων κ.λ.π.) που «έφαγαν πόρτα» όπως χαρακτηριστικά είπε, για να καταλήξει στο κομβικό σημείο της διαφοροποίησης του με την δημοτική αρχή που αποτελεί την πεμπτουσία ιδεολογίας του, ότι δηλαδή ο δήμος δεν είναι μόνο διαχειριστής της καθημερινότητας αλλά ότι υπάρχουν τρόποι και μπορούν να εξευρεθούν κονδύλια για να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη και την ποιότητα της ζωής του, πολιτική θέση, που τη χαρακτήρισε «λαϊκίστικη» ο κ. Τριμίντζιος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο δήμος είναι μόνο «για να μαζεύει τα σκουπίδια, να δίνει νερό και να κάνει υποδομές, γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά για κοινωνική πολιτική».
Αναφορικά με το θέμα των οφειλετών του δήμου ο κ. Πούλιος καταλόγισε ευθύνες στη δημοτική αρχή για την αδυναμία της να εισπράξει τις οφειλές της και λάθη στο τρόπο αντιμετώπισης των οφειλετών με το να «τους δίνουν δουλειές για να ισοφαρίσουν τη χασούρα», γεγονός που τους αποθρασύνει και παράλληλα αποτελεί κακό πρότυπο για τους καλοπληρωτές του δήμου!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…