Η μουσική, ένα ανεξάντλητο ποτάμι!

0

Κατάμεστη η αίθουσα του Δημοτικού Αμφιθεάτρου του Δήμου Ξάνθης στη συναυλία του Παραρτήματος Ξάνθης του Εθνικού Ωδείου που έγινε την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009, και ώρα 8.00 μ.μ. με τους μουσικούς Έφη Ζάννη, Εύα Ξανθοπουλίδου και Χάρη Ξυλά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της διευθύντριας του Παραρτήματος Ξάνθης κ. Σούλας Τσιγκουνάκη.
Τα έργα που ακούστηκαν ήταν : 1) ALBENIZ. Suite Espanola Asturias.2) DEBUSSY. Beau Soir. 3) R.RODGERS. Blue Moon. 4)ASTOR PIAZZOLLA. Cafe 1930, Bordel 1900, Libertango. 5) E.GRIEG. Konzerto no 16. Τόσο το πρόγραμμα της συναυλίας όσο και η εκτέλεση του προγράμματος από τους μουσικούς άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, όπως απέδειξαν τα πολλά συγχαρητήρια που δέχθηκαν οι συντελεστές της συναυλίας από το φιλόμουσο κοινό που γοητεύτηκε από την εκδήλωση. Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις μουσικοί δεν ασκούν τη μουσική ως επάγγελμα. Η Έφη Ζάννη- Αναστασιάδη κατάγεται από την Ξάνθη, ζει δε και εργάζεται στην Δράμα ως δικηγόρος, η Εύα Ξανθοπουλίδου ζει στην Ξάνθη και είναι φοιτήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης και ο Χάρης Ξυλάς ζει και εργάζεται στην Ξάνθη ως συμβολαιογράφος.
Μετά τη συναυλία η μουσικός Έφη Ζάννη παρέθεσε στο κοινό το παρακάτω κείμενο. «Από το ανεξάντλητο ποτάμι που είναι η μουσική, ένα ποτάμι που δεν τελειώνει πουθενά, προσπαθήσαμε να φυλακίσουμε ένα κομμάτι, να απομονώσουμε ένα μέρος του ποταμού. Γιατί δεν υπάρχει τέλος και αρχή. Μια ροή υπάρχει και εμείς προσπαθούμε να απλώσουμε το χέρι μας και να το βρέξουμε μέσα σ’ αυτή τη ροή.
Αυτή η ανάγκη μας ήταν κοινή. Τρεις μουσικοί (ΕΦΗ ΖΑΝΝΗ –ΧΑΡΗΣ ΞΥΛΑΣ- ΕΥΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΙΔΟΥ) με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Ξάνθης ΣΟΥΛΑ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗ απλώσαμε το χέρι μας στη ροή του ποταμού που ονομάζεται μουσική. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Σούλα Τζιγκουνάκη. Κάτω από το άγρυπνο μάτι της κυρίας Σούλας Τζιγκουνάκη αισθανθήκαμε ακροβατώντας ανάμεσα στο πάθος και την ακρίβεια, στην ελευθερία και το όριο. Το κριτικό αυτί και μάτι της δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένο με την μετριότητα του αυτοεγκλεισμού μας , απαιτούσε βαθιά και έντονη διείσδυση στο άκουσμα του άλλου, στο φραζάρισμα της μουσικής ιδέας. Πιστοί στις ιδέες της επικοινωνίας προσπαθήσαμε να μην αρκεστούμε σε μια στείρα τεχνική τελειότητα αλλά να οδηγηθούμε στην αποκάλυψη της μουσικής ιδέας και στην εμπειρία της σε σχέση με αυτήν. Αυτή η σχέση επιθυμήσαμε να επεκταθεί και σε σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Εθνικό Ωδείο Ξάνθης για την φιλοξενία και την στήριξη. Συντροφευμένοι από την οικειότητα τόσων αγαπητών βλεμμάτων ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που συμμεριστήκατε την βαθύτατη επιθυμία να συν-κοινωνήσουμε την ηχητική βραδιά στις 11-1-2008 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
Τέλος να επισημάνουμε ότι η Ξάνθη ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι πλούσια σε ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με κάθε μορφή τέχνης, ιδίως όμως με την μουσική. Αξίζει λοιπόν σ’ αυτούς τους ανθρώπους να πλαισιωθούν από τους φορείς και να τους χορηγείται κάθε βοήθεια, για να μπορούν να ανυψώνουν καθημερινά την πνευματική ζωή της πόλης μας.».

Επιμέλεια Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…