Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι

0

3,5 χρόνια μετά το κλείσιμο της «Φωνής της Αμερικής» και μετά από πολλές υποσχέσεις υπουργών και υφυπουργών εργασίας της κυβέρνησης Καραμανλή ( π.χ. Γιακουμάτου) για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των 20 απολυμένων, οι οποίοι μένουν επί 1,5 χρόνο τώρα άνεργοι μετά και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων Stage της Νομαρχίας που επινοήθηκε ως προσωρινή λύση, η υφυπουργός Απασχόλησης κα Καλαντζάκου έδωσε στη δημοσιότητα (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ),

 ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 20 πρώην εργαζομένους της επιχείρησης «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ». Το πρόγραμμα που αποτελεί μια επανάληψη του προγράμματος που εκπονήθηκε για τους 90 απολυμένους της ΒΙΑΜΥΛ παρά το γεγονός ότι κατά την εφαρμογή του βρήκαν δουλειά μόνο 2 από τους 90 απολυμένους της ΒΙΑΜΥΛ!

Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη των 20 απολυμένων της «ΦτΑ»

36 ευρώ για κάθε μέρα απασχόλησης επιχορηγεί το πρόγραμμα την κάθε επιχείρηση που θα προσλάβει πρώην εργαζόμενους της «ΦτΑ». Να σημειώσουμε ακόμη δύο στοιχεία του προγράμματος:  Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους τριάντα έξι (36) μήνες και μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμα.

Σε ποιες επιχειρήσεις μπορούν να εργαστούν

Αναφορικά με το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις σημειώνουμε ότι στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν: 1) Όλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (εκτός των αμιγών και μικτών επιχειρήσεων των ΟΤΑ α΄ και΄ βαθμού, οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα).

2)Τα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20 του ν. 2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).

3)Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, οι επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου (telemarketing).

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν, εντός προθεσμίας η οποία θα καθοριστεί με σχετική απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ, αίτηση υπαγωγής στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού όπου και θα απασχολήσουν τους μισθωτούς που θα προσλάβουν. Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υποβάλλεται στην Υπηρεσία όπου ανήκει η έδρα της.

Τι λένε οι πρώην εργαζόμενοι για το πρόγραμμα

Ο κ. Παναγιώτης Άψυχος 49 χρονών και ο κ. Κετύπης Γιάννης 51 χρονών είναι 2 από τους 20 πρώην εργαζόμενοι στη «ΦτΑ». Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στη Νομαρχία απ’ το οποίο πληρώνονταν 450 ευρώ το μήνα βγήκαν στην ανεργία και περιμένουν με το επίδομα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Οι ηλικίες τους είναι αποτρεπτικές για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα και αυτό που επιθυμούσαν και γι’ αυτό αγωνίστηκαν ήταν να δοθεί μια λύση ανάλογη μ’ αυτή των πρώην εργαζομένων σε4 ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ δηλ. να απασχοληθούν στους ΟΤΑ και σε υπηρεσίες της περιφέρειας. Η λύση αυτή που δόθηκε μέσω του προγράμματος αυτού δεν τους ικανοποιεί: «Η λύση αυτή δεν είναι λύση… Είναι μια τρύπα στο νερό! Το πρόγραμμα αυτό δεν λειτούργησε όταν εφαρμόστηκε για τους απολυμένους της ΒΙΑΜΥΛ. Μόνο 2 προσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις. Έχει πολλή διαδικασία υπαγωγής και οι επιχειρήσεις δείχνουν απροθυμία. Η λύση θα ήταν να απασχοληθούμε στο δήμο ή στη νομαρχία», τονίζει ο κ. Άψυχος.

«Απ’ την ζημιά κέρδος δεν υπάρχει…Αφού στη ΒΙΑΜΥΛ δεν «περπάτησε» το πρόγραμμα αυτό σε μας γιατί να επιτύχει; Αν δεν υπαχθούν οργανισμοί του δήμου στο πρόγραμμα αυτό είναι δώρον άδωρον. Στην ηλικία που είμαι παντού βρίσκω κλειστές πόρτες», επισημαίνει ο κ. Κετύπης.

Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Ξάνθης – όπως μας πληροφόρησαν οι πρώην εργαζόμενοι – είχε αποστείλει το ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με το οποίο, ο δήμος προτίθεται να  προσλάβει σε επιχειρήσεις του πρώην εργαζόμενους από τη ΦτΑ αν υπάρχει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση. Όπως προαναφέρεται από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής των επιχειρήσεων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Συνεπώς απομένει να το δούμε στην πράξη…

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…