Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ελληνοβουλγαρική γιορτή φιλίας και συνεργασίας

Ελληνοβουλγαρική γιορτή φιλίας και συνεργασίας

0

Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 24 Μαΐου 2009, στην τοποθεσία Άγιος Κωνσταντίνος, δίπλα στο ομώνυμο εκκλησάκι των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η παραδοσιακή διασυνοριακή γιορτή, όπως καθιερώθηκε πλέον για τέταρτη συνεχή χρονιά να διοργανώνεται από τον Δήμο της πόλης Ζλάτογκραντ.
Ιδιαίτερο χρώμα στις λαογραφικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνει αυτό το αντάμωμα των πομάκων στην πλειοψηφία και καταγωγή συμμετεχόντων και από τις δύο χώρες, αποτέλεσε φέτος η απονομή του αξιώματος του επίτιμου πολίτη και κλειδιού του Ζλατογκραντ , για την προσφορά του στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας των πολιτών, στον Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γεώργιο Παυλίδη, η οποία υπήρξε αφορμή για την παρουσία εκεί υψηλόβαθμού κλιμακίου, τόσο από ελληνικής όσο και, κυρίως, από βουλγαρικής πλευράς.
Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, οι Δήμαρχοι Αβδήρων, κα Εύα Τσακίρη, Σταυρούπολης, κ. Γιώργος Καρασακαλίδης, Βιστονίδας, κ. Νικόλαος Ζλάτκος, οι αντινομάρχες Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και κα Ευτέρπη Στάντσιου και ο αντιδήμαρχος Ξάνθης, κ. Γιώργος Παπασταματίου. Από βουλγαρικής πλευράς παραβρέθηκαν Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Σεργκέι Στανίσεφ, ο Πρόεδρος του Κόμματος GERB κ. Τσβέταν Τσβετάνοφ, ο Νομάρχης του Σμόλιεντ, ο Δήμαρχος του Σμόλιεντ, ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως, κ. Νικόλαος, καθώς και πολλοί βούλγαροι τοπικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 Έλληνες και Βούλγαροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προαγωγής της διασυνοριακής συνεργασίας με το Νομό Ξάνθης.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης είπε μεταξύ των άλλων:
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, αποτυπώνει την εικόνα και την ποιότητα της συνύπαρξης που θέλουμε να έχουν οι λαοί όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σήμερα, εδώ, γύρω από αυτό το κοινό παρεκκλήσι που επισκέπτονται και ανάβουν το κερί τους προσευχόμενοι Έλληνες και Βούλγαροι, αποκτούν οντότητα τα Βαλκάνια που θέλουμε. Μένουν πίσω, στο διδακτικό, αλλά αχρείαστο πια παρελθόν, τα Βαλκάνια των εντάσεων, των διενέξεων, των συγκρούσεων. Η λέξη «σύνορο» γίνεται μια γέφυρα που ενώνει και όχι μια γραμμή που χωρίζει λαούς.
Η σημερινή μέρα, ανήκει στους πολίτες περισσότερο, απ` ότι στους πολιτικούς.
Ανήκει στην επικοινωνία των πολιτισμών και των παραδόσεων.
Θέλω κλείνοντας, να συγχαρώ τον Δήμαρχο του Ζλάτογκραντ, για την πρωτοβουλία της σημερινής διασυνοριακής συνάντησης, αλλά και το Νομάρχη της Ξάνθης, τον Γιώργο Παυλίδη, έναν άνθρωπο που δικαίως τιμάται σήμερα, καθώς επί σειρά ετών εργάζεται ακούραστα, για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας των πολιτών, από τις δύο πλευρές αυτής της κορυφής».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις τόσο του Δημάρχου Ζλάτογκραντ, όσο και του Νομάρχη Ξάνθης, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών, κάτι στο οποίο θα μπορέσουν να βοηθήσουν οι νέοι άξονες επικοινωνίας που ανοίγονται μεταξύ των δύο λαών.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…