Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Τριπλασιάστηκαν στο 8μηνο οι ακάλυπτες επιταγές 

Τριπλασιάστηκαν στο 8μηνο οι ακάλυπτες επιταγές 

0

Συνεχή επιδείνωση καταγράφουν οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά καθώς οι ακάλυπτες επιταγές τριπλασιάστηκαν στο οκτάμηνο του 2009 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος και διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 713 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η έκρηξη που σημειώνεται στους αποκαλούμενους δείκτες ασφυξίας αντικατοπτρίζει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης στον οποίο οδήγησε η κρίση.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες μιλώντας στην «Ε» δεν αποκλείουν επιδείνωση του φαινομένου τους επόμενους μήνες, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,3% σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΣΥΕ) για πρώτη φορά από το 1993, όταν στην ευρωζώνη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, όπου η Γερμανία και η Γαλλία αρχίζουν να βγαίνουν από την ύφεση.

Στελέχη του εμπορικού κόσμου, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι τα "φέσια" αναμένεται να "φουντώσουν" τους επόμενους μήνες, καθώς δεν φαίνεται να αμβλύνεται το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η υπάρχουσα κατάσταση συνηγορεί στο γεγονός πως το 2009 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλαπλή πίεση προερχόμενη από την έλλειψη ρευστότητας, τη χαμηλή ζήτηση, αλλά και την πτώση του τζίρου τους.

Δεδομένης της κατάστασης, το πιστωτικό σύστημα εκτιμά ότι οι συνθήκες ασφυξίας στην αγορά θα είναι από τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς, λόγω της αναγκαιότητας για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή νέων αρρυθμιών στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η «Τειρεσίας», τον Αύγουστο 2009 σφραγίστηκαν 22.973 επιταγές συνολικού ποσού 209,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι αυξημένο 114,84% σε σχέση με τον Αύγουστο 2008 και μειωμένο 29,20% εν συγκρίσει με τον Ιούλιο του 2009, εξέλιξη που, όπως εκτιμάται, οφείλεται περισσότερο στην εποχικότητα παρά στην αλλαγή των συνθηκών στην αγορά.

Παράλληλα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν τα 19,5 εκατ. ευρώ (11.949 τεμάχια), σημειώνοντας αύξηση κατά 43,70% στην αξία και 13,98% στα τεμάχια τον Αύγουστο. Αθροιστικά, στο οκτάμηνο η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 159,6 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τις ακάλυπτες επιταγές, οι δείκτες ασφυξίας του οκταμήνου ήταν 2,320 δισ. ευρώ, έναντι 825 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειώνεται ότι το ύψος των δεικτών ασφυξίας για ολόκληρο το 2008 ήταν μόλις 1,461 δισ. ευρώ.

Τεράστιο είναι την ίδια στιγμή το πρόβλημα με τις ακάλυπτες επιταγές στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ποσοστό άνω του 255% αυξήθηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών στη Μακεδονία και τη Θράκη στο επτάμηνο του 2009, το ύψος των οποίων ανήλθαν σε 395,3 εκατ. ευρώ, έναντι 111,22 εκατ. ευρώ.

 

Μονόδρομος η αύξηση της χρηματοδότησης

 

Μοναδική διέξοδος για την επίλυση του προβλήματος, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, είναι, σύμφωνα με παράγοντες του εμπορικού κόσμου, η αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει την αξία των μεταχρονολογημένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ σημειώνουν ότι η αδυναμία εξόφλησης των επιταγών αφορά ολοένα και μικρότερα ποσά, καθώς φτάνει μέχρι και τα 500 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […