Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 10.000 άνεργοι σε επιδοτούμενες θέσεις

10.000 άνεργοι σε επιδοτούμενες θέσεις

0

Σε εφαρμογή τέθηκε από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 άνεργων νέων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό, με σκοπό την προώθηση της απασχόλησης των νέων ανέργων και την υποστήριξη των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων έχουν οι γυναίκες, αφού προβλέπεται να καλυφθεί από αυτές τουλάχιστον το 60%.
Στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας, τουλάχιστον το 67% θα καλυφθεί από ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι 6 μήνες, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και μέχρι 12 μήνες όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω, ενώ για την πολιτική καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας, έως 33% θα καλυφθεί από ανέργους εγγεγραμμένους από έξι μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.
Οι εταιρείες
Προκειμένου να υπαχθεί στο πρόγραμμα μια επιχείρηση, θα πρέπει η θέση εργασίας που δημιουργείται να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της, σε σχέση με τον μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης της. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των υπαλλήλων της επιχείρησης τον μήνα που υπεβλήθη η αίτηση, ανεξαρτήτως του καθεστώτος απασχόλησης και ο μέσος όρος του δωδεκαμήνου των υπαλλήλων της, δηλαδή οι Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε), όπως ορίζεται στον Κανονισμό (Ε.Κ) αριθμ. 2204/2002 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί λιγότερο από 12 μήνες, τότε οι Ε.Μ.Ε θα υπολογίζονται διαιρώντας το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού με τους αντίστοιχους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης. Ως έναρξη λειτουργίας θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος που δηλώθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Όσο για τους απασχολουμένους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ισχύουν τα ακόλουθα:
Η μερική απασχόληση
Η εποχική απασχόληση υπολογίζεται στον μέσο όρο του 12μήνου. Σε περίπτωση που οι Ε.Μ.Ε είναι μικρότερες από τους απασχολούμενους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ωστόσο στους απασχολούμενους συμπεριλαμβάνονται και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, τότε η επιχείρηση δεσμεύεται για τον μέσο όρο των απασχολουμένων της. Όταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος λήξουν οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού, η επιχείρηση δεν υποχρεούται να τους αντικαταστήσει, αλλά για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της θα πρέπει ο αριθμός των απασχολουμένων της να είναι ίσος με τον μέσο όρο (Ε.Μ.Ε). Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορήγηση, εάν προσλάβουν μακροχρόνια άνεργο ή άνεργη γυναίκα με ανήλικο τέκνο για να καλύψουν θέση που δημιουργήθηκε:
■Ύστερα από οικειοθελή αποχώρηση.
■Ύστερα από συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας (στην κατηγορία αυτή εντάσσονται άτομα που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης – αποδεικνύεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που υποβλήθηκε στο τμήμα συντάξεων του οικείου ασφαλιστικού φορέα).
■Οικειοθελή μείωση του χρόνου εργασίας.
■Καταγγελία της σύμβασης εργασίας έπειτα από μήνυση για αξιόποινη πράξη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιχορήγηση είναι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου ή άνεργης γυναίκας με ανήλικο τέκνο.
Οι άνεργοι
Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικοί με τις επαγγελματικές και επιστημονικές ειδικότητες των άνεργων νέων. Συγκεκριμένα, μπορούν να επιλέγονται όλοι οι άνεργοι νέοι, ηλικίας από 18 έως 30 ετών (συμπληρωμένων ημερολογιακά), εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των επιχειρήσεων και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Τα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
■Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, και το δελτίο ανεργίας τους να είναι σε ισχύ μέχρι την υπόδειξη τους από τις Υπηρεσίες.
■Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Έλληνες ομογενείς που απασχολούνται νόμιμα στην Ελλάδα και
■Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα (ισχύει για τους άνδρες).
■Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλούσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

προσεγγίσεις…   Η &#…