Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Στο τέλος του χρόνου ξεκινά η ‘δημοτική’ ανακύκλωση

Στο τέλος του χρόνου ξεκινά η ‘δημοτική’ ανακύκλωση

0

Στα πλαίσια της υποχρεωτικής εναρμόνισης των δήμων με τη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης, οι δήμοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης καλούνται ν’ αποφασίσουν σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο της ΔΙΑΜΑΘ που προβλέπει την έναρξη της ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους της περιοχής μέχρι το τέλος του έτους.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης την περασμένη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για το σχέδιο που προτείνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης για την υποχρεωτική πλέον βάσει νόμων, διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας που εμπεριέχονται στη διαχείριση αποβλήτων.
Το προτεινόμενο σχέδιο
Όπως μας ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης: «είναι πλέον υποχρεωτική για όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η εναλλακτική διαχείριση των υλικών συσκευασίας και οργανώνεται από πιστοποιημένους διαχειριστές και τους υπόχρεους διαχειριστές των δημοτικών αποβλήτων υλικών συσκευασίας. Ο μοναδικός πιστοποιημένος είναι η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. και η ΔΙΑΜΑΘ στην Περιφέρεια με τη μορφή που έχει σήμερα. Υλικά συσκευασίας είναι το χαρτί , το γυαλί, το μέταλλο, το αλουμίνιο».
Η συλλογή γίνεται σε ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν σε σημεία του δήμου και όπως ανέφερε ο Δήμαρχος: «οι εργασίες μεταφοράς εκτελούνται απ’ τους οικείους ΟΤΑ Α΄βαθμού που υποχρεούνται να διαθέτουν τα υλικά στους ορισμένους βάσει σχεδιασμού απ’ το νόμο διαχειριστές. Η προσωρινή μεταφόρτωση, διαχείριση, αποθήκευση και διάθεσή τους γίνεται με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Οι υπόχρεοι αυτοί φορείς μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των αποβλήτων σε φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».
Ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για την πρώτη φάση μεταφοράς των υλικών όπως μας ενημέρωσε ο κ. Στυλιανίδης: «ο κάθε δήμος θα είναι υπεύθυνος να μεταφέρει τα υλικά συσκευασίας απ’ τους κάδους στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης, από ‘κει θα μεταφέρονται απ΄’ τη ΔΙΑΜΑΘ στους ΚΔΑΥ κι από ‘κει η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα τα προωθεί στις εταιρίες που συνεργάζεται για την ανακύκλωσή τους».
Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε
Συνολικά σχεδιάζεται να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος όπως μας είπε ο Δήμαρχος: «σκοπός είναι η λειτουργία σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης του συστήματος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας και άλλων προϊόντων. Η ΔΙΑΜΑΘ έχοντας την ευθύνη της λειτουργίας των ΣΜΑ, των ΚΔΑΥ, των ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ κτλ. Ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει τις δυο γηπεδικές περιοχές στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Δράμας, εκτάσεις με ιδιωτικό συμφωνητικό, με σχέδιο να γίνουν έξι. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν ως ΚΔΑΥ για την εξυπηρέτηση της οργάνωσης σε συνδυασμό με τους υπεύθυνους φορείς, του συλλογικού συστήματος διαχείρισης των υλικών συσκευασίας. Με χρεισιδάνειο της ΔΙΑΜΑΘ θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις στους ΚΔΑΥ».
Σήμερα όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης: «βρισκόμαστε στη φάση της ενημέρωσης των δήμων για το σχέδιο και μόλις ολοκληρωθεί, θα επέλθει η συμφωνία ανάμεσα στη ΔΙΑΜΑΘ και την ΕΕΑΑ. Τη συμφωνία αυτή θα την εγκρίνουν οι δήμοι και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία του συστήματος» ενώ απαντώντας στην ερώτηση για το κόστος ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: «από πλευράς των Δήμων, το Τμήμα Καθαριότητας θα διαχειρίζεται το σύστημα και φυσικά θα υπάρχει κάποια επιβάρυνση του τμήματος. Ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλλεται στη ΔΙΑΜΑΘ για τη μεταφορά απ’ τους δήμους».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι: «στην Ξάνθη γίνεται ανακύκλωση των λιπαντικών ελαίων, των ελαστικών και των μπαταριών τα οποία πηγαίνουν στα σωστά σημεία μέσω των πιστοποιημένων εταιριών που τα παίρνουν. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ή κάνουμε ανακύκλωση ή δεν κάνουμε. Με το σχέδιο αυτό θα γίνεται η ανακύκλωση όπως πρέπει, από πιστοποιημένους φορείς και με τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης λειτουργίας του συστήματος».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…