Πανθρακιώτικη αλληλεγγύη

0

Ιδιαίτερη σημαντική χαρακτηρίστηκε η περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή και στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ Μιχάλης Τζελέπης, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων όλης της Θράκης, της ΓΣΕΕ, ο Αντιπρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Ράπτης, οι Νομάρχες Ξάνθης – Ροδόπης – Έβρου, οι πρόεδροι Εργατικών Κέντρων της Θράκης, Πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αγρότες και πλήθος στελεχών του συνεταιριστικού κινήματος από τους τρεις νομούς της Θράκης. Η σημαντικότητα της σύσκεψης έγκειται στο γεγονός ότι το πρόβλημα των συνεταιριστικών της Ξάνθης πλέον ξεπερνά τα όρια του νομού και αντιμετωπίζεται ως πανθρακιώτικο πρόβλημα. Κι αυτό πιστοποιείται τόσο από το ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι τα εργοστάσια της Ξάνθης θα πρέπει να κρατήσουν τον συνεταιριστικό τους χαρακτήρα, την οικονομική τους βιωσιμότητα και προοπτική και τις θέσεις εργασίας, το οποίο και απέστειλαν στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Παράλληλα να σημειώσουμε ότι σήμερα ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Μηλιάκος θα δεχτεί τους εκπροσώπους των σωματείων των συνεταιριστικών. Στη σύσκεψη θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος
-ΖΗΤΑΜΕ την συνέχιση της λειτουργίας των Συν/κών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων της Θράκης και τη διατήρηση του Συνεταιριστικού τους χαρακτήρα
-ΘΕΩΡΟΥΜΕ επικίνδυνο το ενδεχόμενο κλεισίματος οποιασδήποτε Συν/κής Επιχείρησης στην ακριτική περιοχή της ΘΡΑΚΗΣ. Γιατί ο ιστορικός τους ρόλος είναι πέρα από οικονομικός, αναπτυξιακός, κοινωνικός ΚΑΙ εθνικός.
-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την παρέμβαση – στήριξη της Πολιτείας όχι με όρους λογιστικούς και τερτίπια, αλλά με κοινωνικούς και αναπτυξιακούς που τόση ανάγκη έχει η ακριτική Θράκη για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη αναπτυξιακή πορεία της.
-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.
-Τέλος, ΖΗΤΑΜΕ την άμεση εκπόνηση αλλά και αμέσου εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης μελέτης βιωσιμότητας, ώστε οι Συν/κές Οργανώσεις και επιχειρήσεις της Θράκης να συνεχίσουν την λειτουργία τους και την συνέχιση του ιστορικού τους ρόλου στην ακριτική περιοχή. Αφού πρώτα για τις Συν/κές Επιχειρήσεις έχουμε:
-Διαγραφή χρεών
-Ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ – ΔΗΜΟΣΙΟ σε 200 δόσεις με διαγραφή των ποινών.
-Μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου που κατέχει σ’ αυτές η ΑΤΈ σε μια «ΠΑΝΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», στην οποία θα συμμετέχουν οι Νομ/κές Αυτ/σεις, οι ΑΣΟ και οι ΑΓΡΟΤΕΣ.
Για τις ΑΣΟ της Θράκης:
-Ρύθμιση των χρεών τους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
-Διαγραφή μέρους αυτών όπου είναι υπερβολικά μεγάλο και δεν μπορεί να αποπληρωθεί.
-Ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ – Δημόσιο σε 200 δόσεις με διαγραφή των χρεών.
Τέλος, ζητάμε συνάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για να συζητηθούν όλα τα αιτήματα που προέκυψαν μέσα από την σύσκεψη των φορέων που συμμετείχαν, για να δοθεί λύση μακρόπνοη στις ΑΣΟ της Θράκης και στις Συν/κές Επιχειρήσεις για να μην επιδεινωθεί επιπλέον ο μαρασμός της περιοχής».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν»

Κλειστές θα παρα_…