Το ΕΜΠΡΟΣ στην Κίνα

0

Στις 21 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ελλήνων δημοσιογράφων στην Κίνα κατόπιν πρόσκλησης της Πανκινεζικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στα πλαίσια της ενίσχυσης της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κινέζων και Ελλήνων δημοσιογράφων, που υλοποιείται με αμοιβαίες επισκέψεις δημοσιογράφων για δέκατη συνεχή χρονιά. Επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής ήταν ο κ. Χρήστος Φαϊλάδης, σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας του Τμήματος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και αρχηγός ο κ. Γιώργος Κυρούσης, Γιαννιώτης δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ και ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Γιάννενα. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ήταν δημοσιογράφοι έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Φέτος συμπληρώθηκαν 35 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας που στο πέρασμα του χρόνου γνώρισαν μια σταθερή ανάπτυξη, αντανακλώντας τα αμοιβαία αισθήματα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα και με την ευκαιρία του πολιτιστικού έτους στην Ελλάδα στην Κίνα το 2008, ήταν η πλέον κατάλληλη συγκυρία για να επισκεφτούν οι δημοσιογράφοι την χώρα αυτή και να βρεθούν στον πυρετό προετοιμασίας και τη συντέλεση της αλλαγής του προσώπου της χώρας.

-Η χώρα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ιδρύθηκε την 1/10/1949. Το 1951 το Θιβέτ προσαρτήθηκε στην Κίνα. Το 1956 θεωρείται ως έτος ολοκλήρωσης του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού και το οποίο ακολούθησε η Μεγάλη Προλεταριακή Κομμουνιστική Πολιτιστική Επανάσταση (1966-1975). Το 1978, το Κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας συγκάλεσε το 11ο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, το οποίο σηματοδότησε το άνοιγμα της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο με την πολιτική «μετασχηματισμού και ανοίγματος» που εισηγήθηκε ο τότε Πρόεδρος Deng Xiaoping, και που θεωρείται ότι προκάλεσε το σημερινό «κινεζικό οικονομικό θαύμα».
Η Κίνα, η χώρα με το μεγαλύτερο και αρχαιότερο ασιατικό πολιτισμό, σήμερα είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα 1,6 δις πολιτών αλλά με δυναμισμό και ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Κίνα εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, βιομηχανικά, τουριστικά, πολιτιστικά με μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα και αποτελεί πλέον την αναπτυσσόμενη χώρα με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης χάρις και στο άνοιγμα που έχει κάνει προς τη Δύση.
Το Πεκίνο, η πόλη των 15 εκατ. κατοίκων που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί μια έκπληξη ακόμα και για κάποιον που έχει ξαναπάει πριν από τα τελευταία δέκα χρόνια. Εργοτάξια, ανοικοδόμηση, υπερμοντέρνα κτίρια, νέοι δρόμοι, νέα και σύγχρονα μέσα συγκοινωνίας, αξιοποίηση των μνημείων του θρυλικού πολιτισμού της Κίνας, σίγουρα η πρωτεύουσα, αλλά και όλη η χώρα έχει κάνει βήματα μπροστά.
Να σημειωθεί ότι το 2002 η Σαγκάη διεκδίκησε με επιτυχία την ανάληψη της διοργάνωσης World Expo 2010 στο 132nd General Meeting of Bureau of International Expositions στο Παρίσι. Η World Expo διοργανώνεται για πρώτη φορά από αναπτυσσόμενο κράτος. Η σχετική δημοτική επένδυση ανέρχεται στα 2 δις ευρώ και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένονται δεκαπλάσιες, ενώ στην εξάμηνη διάρκειά της αναμένεται να δεχθεί πάνω από 50 εκ. επισκέπτες.

-Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κινέζικων Μέσων Ενημέρωσης
Α. Το τοπίο των ΜΜΕ στην Κίνα
Η βιομηχανία των ΜΜΕ στην Κίνα γνώρισε την οικονομική άνθηση που σημειώθηκε και σε άλλους τομείς στην χώρα. Σήμερα, στη χώρα κυκλοφορούν περισσότερες από 2000 εφημερίδες, δεκάδες χιλιάδες περιοδικά και μεταδίδουν προγράμματα 290 ραδιοσταθμοί και 420 τηλεοπτικοί σταθμοί. Το διαδίκτυο, που στην Κίνα καλείται συχνά «τέταρτο μέσο», αναπτύσσεται επίσης με αλματώδεις ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, στην Κίνα κυκλοφορούν 2111 εφημερίδες, κάποιες απ’ αυτές χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, ενώ οι περισσότερες εξαρτώνται από τις πωλήσεις, τη διανομή και τη διαφήμιση για να πραγματοποιήσουν κέρδη. Πάντως, ιδιωτικές εφημερίδες δεν υπάρχουν.
Β. Συναντήσεις
Η αποστολή των δημοσιογράφων είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να συνομιλήσει με μέλη της Ομοσπονδίας δημοσιογράφων της Κίνας μιας και οι εκπρόσωποι της κ. Chen Tao και κ. Lui Rui τους συνόδευαν συνεχώς, αλλά και τοπικοί εκπρόσωποι σε κάθε πόλη, όπως ο κ. Wang Juyi, υπεύθυνος ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πεκίνο, ήταν παρόντες για να τους διευκολύνουν, να εκτελούν χρέη μεταφραστών αλλά και για να γνωριστούνε.
Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν στο Πεκίνο το Radio Beijing Corporation, έναν από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κίνας, όπου ο υπεύθυνος αρχισυνταξίας κ.Chen Xiaohai, έδωσε σχετικές πληροφορίες για τη λειτουργία του σταθμού, το προσωπικό αλλά και την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο Xinhua News Agency, που είναι το γρηγορότερο αλλά ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, πρακτορείο ειδήσεων τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν τόσο στο χώρο της παραγωγής ειδήσεων, όσο και στις εγκαταστάσεις του Website
Συγκεκριμένα το πρακτορείο αυτό έχει 10.000.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο, ενώ στενή σχέση συνεργασίας έχει αναπτύξει με Έλληνες για χρήσιμες πληροφορίες. Και σε αυτή τη συνάντηση τονίστηκε η φιλία και η συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και η πρόθεση των κινέζικων ΜΜΕ να πληροφορηθούν και να επωφεληθούν από την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.
Όλα τα δεδομένα, λόγω του πληθυσμού και της έκτασης, είναι διαφορετικά στη χώρα αυτή. Γι’ αυτό η επαφή με τα κινέζικα ΜΜΕ ήταν ιδιαίτερα επωφελής αλλά και πρωτόγνωρη για τους δημοσιογράφους μιας και ο τρόπος λειτουργίας, το προσωπικό, η διοίκηση στα κινέζικα ΜΜΕ δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στη χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο, οι δημοσιογράφοι εντυπωσιαστήκαν από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του CCTV, του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της Κίνας με 15.000 άτομα προσωπικό και 18 κανάλια που μαζί με τα συνδρομητικά, τα ψηφιακά και τα κανάλια του ίντερνετ αριθμούν πάνω από 60 κανάλια.
Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν εφημερίδες, εθνικές και τοπικές, στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Σιάν, όπου συναντήθηκαν με αρχισυντάκτες και περιηγήθηκαν στους χώρους των εγκαταστάσεων. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους μεγάλων αλλά και με ευρεία αναγνωσιμότητα εφημερίδων, όπως η Farmer’s Daily και η Economic Daily, όπου ο βοηθός αρχισυντάκτη που έκανε την ενημέρωση στους δημοσιογράφους τόνισε την ανησυχία από μέρους της εφημερίδας για τις πυρκαγιές στη χώρα μας.
Δεν έλλειψαν και οι παραθέσεις γευμάτων επ’ ευκαιρία των συναντήσεων, όπου οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να συνομιλήσουν με Κινέζους συναδέλφους σε πιο ανεπίσημο ύφος, να γνωρίσουν την κινέζικη κουλτούρα και βέβαια, την περίφημη κουζίνα.
Θερμότατη ήταν και η υποδοχή των στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, όπου ο κ. Κορκίδης ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο «Ελληνικό Σπίτι», σ’ ένα χώρο δηλαδή με πολλά διακριτικά κινέζικα χαρακτηριστικά, όπου μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις, επ’ ευκαιρία του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα το 2008, όπου η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, αλλά παράλληλα, μπορούν να γίνονται κάποιες συναντήσεις με Κινέζους αλλά και κυβερνητικά και μη στελέχη της Ελλάδας που επισκέπτονται την Κίνα και να αποτελέσει το «σπίτι» αυτό σημείο αναφοράς για τους Έλληνες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο του 2008.
Συνάντηση περιλάμβανε, επίσης, το πρόγραμμα με τον Υφυπουργό Τύπου της Κίνας, κ. Qian Xiaoqian ο οποίος υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους στο υπουργείο και τους έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ της Κίνας, πως λειτουργούν, αλλά και εξήγησε την ιδιορρυθμία που έχει η λειτουργία τους σε σχέση με το δυτικό τρόπο που εφαρμόζεται αλλού, λόγω του πολιτεύματος της χώρας. Επιπλέον ο κ. Qian Xiaoqian μίλησε με ενθουσιασμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αλλά και γι’ αυτούς που προετοιμάζει η χώρα του. Τόνισε ότι τον ενθουσιασμό αυτό το μοιράζεται με όλους τους Κινέζους, ιδιαίτερα αυτούς του Πεκίνου, διότι θα ζήσουν την εμπειρία από κοντά.
Στη Σαγκάη, τα μέλη της αποστολής μίλησαν με εκπροσώπους του διοικητικού κέντρου της βιομηχανικής περιοχής του Pudong με ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης και εξέλιξης. Μάλιστα, επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο κατασκευής μεγάλων οχημάτων που ανήκει στη βιομηχανική αυτή ζώνη, και συνειδητοποίησαν «ιδίοις όμασι» όχι μόνο την ταχύτατη εξελικτική πορεία της περιοχής αλλά και την ποιότητα και μεθόδευση της ανάπτυξης.

-Η Ολυμπιακή Κίνα
Για την ιστορία του πράγματος, το αίτημα της Κίνας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ιστορείται από το 1908 σε σχετικό άρθρο στο Tianjin Youth magazine και από το 1979 στην πρόβλεψη του τότε κινέζου Πρόεδρου Deng Xiaoping για μελλοντική ανάληψή τους από την Κίνα. Τελικά, το 2002 η ΔΟΕ επέλεξε το Πεκίνο ανάμεσα από τις συνυποψήφιες πόλεις της Κωνσταντινούπολης, της Οζάκα, του Παρισιού και του Τορόντο, να διοργανώσει τους ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Με τεράστιο εργοτάξιο μοιάζει το Πεκίνο λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Απαγορευμένη Πόλη, η πλατεία Τιεν Αν Μεν, τα δεκάδες μνημεία, αλλά και οι ολοκαίνουργιες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ετοιμάζονται να επιβεβαιώσουν τα λόγια του Κομφούκιου, του πιο φημισμένου Κινέζου φιλοσόφου 2000 χρόνια πριν : «Πόσο πολύ χαρούμενοι είμαστε να καλωσορίζουμε φίλους από μακρινά μέρη».
Σε μία άριστα οργανωμένη από μέρους της Ομοσπονδίας επίσκεψη οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προολυμπιακή Κίνα, τα βήματα που γίνονται για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, τους στόχους της κινεζικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, την προετοιμασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και τον ενθουσιασμό και προσμονή των Κινέζων ενόψει του παγκόσμιου αυτού γεγονότος που θα συμβεί σε δέκα μήνες στη χώρα τους, με εναρκτήρια ημερομηνία 8/8/2008, ώρα 8 και 8 πρώτα λεπτά, με ύψος συνολικής επένδυσης, μαζί με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες τα 1,46 τρις ευρώ.
Τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής και στελέχη που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τα Ολυμπιακά έργα και τις εγκαταστάσεις αλλά και για την όλη προετοιμασία που γίνεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ο Αντιπρόεδρος τόνισε το διακριτικό κινεζικό στοιχείο που θα λάβουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου και έδωσε πληροφορίες για τα έργα που θα γίνουν με στόχο την ανάπτυξη της πρωτεύουσας για τη διεξαγωγή των αγώνων και τη διευκόλυνση των εκατομμυρίων επισκεπτών, πχ τη δημιουργία 6 νέων γραμμών για τον υπόγειο σιδηρόδρομο, τις προσπάθειες για τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος, τα ειδικά μαθήματα εκμάθησης αγγλικών για τους ταξιτζήδες και τις λύσεις πάνω στις οποίες δουλεύουν για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Εξήγησε ότι οι δείκτες της Ολυμπιακής Οικονομίας αναμένεται να έχουν θετική επίδραση τόσο στην τοπική οικονομία του Πεκίνου όσο και, μέσω της διάχυσης των αποτελεσμάτων σε αυτή, σε εθνικό επίπεδο, με τομείς αιχμής τον τουρισμό και τη βελτίωση των υποδομών. Η ολυμπιακή προετοιμασία της κινεζικής οικονομίας αφορά τους τομείς των υποδομών μεταφοράς και οδικών δικτύων, κατασκευή χώρων κατάλληλων για διαμονή ή επαγγελματική χρήση, ξενοδοχειακές και περιβαλλοντικές υποδομές, αθλητικά συγκροτήματα και τηλεπικοινωνιακές και άλλες παροχές τηλεπικοινωνιών αιχμής.
Ακόμη έδωσε έμφαση στην χαμηλή τιμή των εισιτηρίων που για τους αρχικούς αγώνες θα είναι περίπου 10 €! (100 RMB, τοπικό νόμισμα), έτσι ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους Αγώνες μιας και ο ενθουσιασμός των Κινέζων είναι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Πεκίνο έντονος και εμφανής και έχει εκφραστεί με εκατοντάδες δημοσιεύματα, πρωτοσέλιδα και εκτενή αφιερώματα σε όλο τον έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό τύπο, ενώ επίσης 1.000.000 κινέζοι συμμετείχαν στο 2ο Olympic Cultural festival τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν ότι πάνω από 700.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν κάνει αίτηση για να συμμετέχουν στο γεγονός για 100.000 θέσεις, ότι το 20% των Ολυμπιακών έργων θα παραχωρηθούν σε πανεπιστήμια και ότι η όλη διοργάνωση θα περιλαμβάνει εκτός από τα αθλήματα, συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. «Για το Πεκίνο και για όλη την Κίνα είναι μια πρόκληση, αφού είμαστε ακόμα μια αναπτυσσόμενη χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι και ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2008 όλα τα βλέμματα θα είναι στραμένα στην χώρα μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος δείχνοντας τη διάθεση που έχει η κινεζική κυβέρνηση αλλά και ο κινεζικός λαός να ανοιχτούν και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Δύση.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών απάντησε ότι η Κίνα είναι μία ασφαλής χώρα και τέτοια προβλήματα δεν είναι πιθανόν να παρουσιαστούν. Ωστόσο βρίσκονται σε μία διαρκή διεθνή συνεργασία για την αποτελεσματικότητα και επάρκεια τον μέτρων, ενώ τόνισε τη συνεργασία τους με την «Αθήνα 2004» αλλά και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, ώστε να επωφεληθούν από την εμπειρία των διοργανωτών των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Όχι μόνο οι εκπρόσωποι της Ολυμπιακής Οργανωτικής επιτροπής, αλλά και οι εκπρόσωποι των Μέσων ενημέρωσης, όπου παραβρέθηκαν οι δημοσιογράφοι μίλησαν για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και δήλωσαν ότι η συμβολή αλλά και η συνεργασία με τους ελληνικούς φορείς και όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση και διενέργεια των Αγώνων θα είναι για την Κίνα ιδιαίτερα πολύτιμη μιας και θεωρούν απαραίτητο «να διδαχθούν από την εμπειρία των Ελλήνων», όπως σημείωσαν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο κ. ΟΝΟΜΑ τόνισε τη σημασία που έχει για την Επιτροπή η διοργάνωση του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα τη χρονιά αυτή (2007), αφού δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούν και να συνεργαστούν οι αρχές των δύο χωρών.
Μετά τη συνάντηση αυτή οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τα Ολυμπιακά έργα, το περίφημο Ολυμπιακό Στάδιο που επονομάζεται «Φωλιά Πουλιού», ένα σύμπλεγμα από μεταλλικά στοιχεία που περιπλέκονται το ένα με το άλλο, όπως οι φωλιές των πουλιών, και το ολυμπιακό μουσείο, όπου βρίσκονται μακέτες από όλα τα στάδια και τις εγκαταστάσεις που γίνονται για τους Ολυμπιακούς και έτσι είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια συνολικότερη εικόνα.
Βασικά στοιχεία
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου θα χρησιμοποιηθούν 37 αθλητικές εγκαταστάσεις, 31 από αυτές στο Πεκίνο και 6 σε συνδιοργανώτριες πόλεις. Από τις 31, οι 12 είναι νέες εγκαταστάσεις, οι 11 ανακαινίζονται και οι 8 προσωρινές.. Οι 12 νέες έχουν ολοκληρωθεί η θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους, εκτός από το Ολυμπιακό Στάδιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, που θα χωράει 91.000 κόσμο. Εκεί θα γίνουν οι τελετές έναρξης και λήξης, τα αγωνίσματα του ποδοσφαίρου και του στίβου και ο τελικός του ποδοσφαίρου. Ακριβώς απέναντι από τη «Φωλιά», ο «Υδάτινος Κύβος», που θα φιλοξενήσει τα αθλήματα υγρού στίβου. Το σχέδιό του θυμίζει ένα τεράστιο πλέγμα από φυσαλίδες και αποτελεί το πιο μεγάλο και πολύπλοκο σύστημα μεμβρανών στον πλανήτη με πολλές επαναστατικές καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας.

-Τουρισμός και Αξιοθέατα
Ένας αρχαίος πολιτισμός με ιστορία που χρονολογεί εκατομμύρια χρόνια, μια κουλτούρα που απέχει παρασάγγας από τη δική μας, σίγουρα η Κίνα διαθέτει πλούσιο τουριστικό υλικό να επιδείξει σε επισκέπτες από τη Δύση, και όχι μόνο, βέβαια.
Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το Σινικό Τείχος ένα πρωί που η ομίχλη σκέπαζε και το πιο χαμηλό λόφο. Η θέα που αντίκρισαν ήταν καθηλωτική. Το Τείχος απλωνόταν όπου κι αν έστρεφαν τα μάτια τους. Και ανάμεσα, στην κορυφή κάθε λόφου βρισκόταν φυλάκια, στρατιωτικά φρούρια με κινέζικα χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα αχνοφαίνονταν λόγω της ομίχλης και δημιουργούνταν μια ατμόσφαιρα, σχεδόν μυστικιστική
Το Σινικό Τείχος με έκταση 6.700 χιλ. ενσαρκώνει το αίσθημα του κινεζικού λαού, όπως αποδίδεται με τη φράση: «αν δεν έχεις ανέβει στο Τείχος, δεν είσαι καλός Χαν». Στην πραγματικότητα, το επισκέψιμο κομμάτι του Τείχους, λόγω του τεράστιου όγκου των επισκεπτών, χρειάζεται να ανακαινίζεται συνεχώς, πολλά σημεία του Τείχους δεν προσεγγίζονται εύκολα.
Η Απαγορευμένη Πόλη, τα αυτοκρατορικά ανάκτορα, δηλαδή, βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου, ακριβώς απέναντι από την πλατεία Τιεν Αν Μεν, που είναι και η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά και σήμα κατατεθέν για τον κινεζικό λαό αφού εκεί διαδήλωσαν και εξεγέρθηκαν φοιτητές και εργάτες το 1989.Στην είσοδο της Απαγορευμένης πόλης με βλέμμα στραμμένο στην πλατεία ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» Μάο, υποδέχεται τους χιλιάδες επισκέπτες στην Απαγορευμένη Πόλη, μια πόλη μες την πόλη, με έκταση 128 στρεμμάτων. Μέσα στην πόλη, τεράστια κομμάτια μάρμαρο σκαλισμένα με σχήματα δράκων, πουλιών και άλλων ζώων κοσμούν τις σκάλες και θεόρατες κόκκινες πόρτες υποδέχονταν τον αυτοκράτορα. Ανάκτορα, κτίρια, πάρκα και πύλες, όλα φτιαγμένα από τις αυτοκρατορίες των Μινγκ και Τσινγκ με την εκπληκτική κινεζική τεχνική και ονόματα που σε συνεπαίρνουν: Οίκος της Ανώτερης Αρμονίας, του Πνευματικού Κλέους, της Ουράνιας Καθαρότητας κ.ά. Η κινέζικη φιλοσοφία είναι δομημένη πάνω στο καλό και το κακό, την καλοτυχία και τη λατρεία των δράκων. Γι’ αυτό σε κάθε γωνιά των ανακτόρων βρίσκεις γούρια, χρυσά στολίδια που με το άγγιγμά τους σου φέρνουν πλούτο, ή κόκκινα ξύλα στο κούφωμα της πόρτας που αν το πατήσεις φέρνει γρουσουζιά. Οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη πόλη, έμαθαν διάφορα για την ιστορία, τις δυναστείες αλλά και για μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας του αυτοκράτορα και επισκέφτηκαν μία αίθουσα μέσα στην Πόλη, την οποία κοσμεί μία έκθεση ρολογιών. Το θέαμα είναι μαγευτικό και μαγνητίζει κάθε επισκέπτη. Ρολόγια φερμένα από τη Δύση, δώρα για να τιμήσουν τους αυτοκράτορες, όπου ο μηχανισμός αποτελεί ένα μικρό κομμάτι. Στην ουσία πρόκειται για κοσμήματα του χώρου, με εντυπωσιακά σχήματα και χρώματα.
Οι Κινέζοι συνάδελφοι των δημοσιογράφων τους προγραμμάτισαν και μία επίσκεψη στο Σιάν, όπου τα μέλη της αποστολής αντίκρισαν τους περίφημους πήλινους στρατιώτες. Χιλιάδες στρατιώτες, που όλοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους μιας και πρόκειται για αναπαράσταση της αληθινής στρατιάς του αυτοκράτορα της δυναστείας των Τσιν. Αρματωμένοι στρατιώτες, στρατιώτες συνοδευόμενοι από άλογα, που όλοι έχουν στραμένο το βλέμμα προς το μαυσωλείο του αυτοκράτορα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, το θέαμα είναι εκπληκτικό. Εντυπωσιάζει η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν, ο αριθμός και η λεπτομέρεια.
Βέβαια, λόγω του πυρετού προετοιμασιών για το μεγάλο γεγονός του Αυγούστου του 2008, όλα τα μνημεία ανακαινίζονται, παλιές γειτονιές και κεντρικά κτίρια ξαναχτίζονται από την αρχή και αυτό γεννά την περιέργεια των επισκεπτών να βρεθούν κοντά στην προετοιμασία αλλά από την άλλη πολλά τουριστικά μέρη θα μένουν κλειστά ή υπό ανακατασκευή μέχρι τους Αγώνες.
Και στη Σαγκάη κάθε επισκέπτης νιώθει ότι βρέθηκε σε άλλο κόσμο. Η τεχνολογία, το μοντέρνο, η ανάπτυξη αλλά και η «αστραπή» που δημιούργησε αυτή την αχανή πόλη μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια καθηλώνει όποιον βρίσκεται σ’ αυτή την υπερσύγχρονη πόλη για πρώτη φορά.
Ουρανοξύστες, φώτα, φαντασμαγορικές αφίσες και διαφημίσεις οι δρόμοι της πόλης σε κάνουν να κοιτάς πάντα ψηλά. Κόσμημα ο Πύργος της Τηλεόρασης (Shanghai Oriental Pearl TV Tower) δίπλα στον ποταμό Huangpu δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι πρόκειται για δύο κόκκινα μαργαριτάρια σ’ ένα φωταγωγημένο άξονα που καθρεφτίζονται στα νερά του ποταμού. Η θέα από το «δεύτερο» μαργαριτάρι και μεσαίο (περίπου στα 400 μέτρα) είναι μαγευτική αλλά και τρομακτική μιας και στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια μεγέθη. Μπροστά στον επισκέπτη απλώνεται η πόλη των 17.000.000 κατοίκων με ουρανοξύστες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.
Αξίζει να σημειώσω, τέλος, την εμπειρία του μαγνητικού τρένου της Σαγκάης που κινείται σε μαγνητικό πεδίο, σε απόσταση τριών εκατοστών από το έδαφος και φτάνει στην 7λεπτη διαδρομή του από το Σιδηροδρομικό Σταθμό στο αεροδρόμιο «Pudong» τα 431 km/h!
Γαστριμαργικά: Η κινέζικη κουζίνα, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τις δικές μας γαστριμαργικές συνήθειες. Οι Κινέζοι τρώνε ελαφρά χωρίς λιπαρά, και όπως είναι γνωστό τα γεύματά τους περιλαμβάνουν πάντα ρύζι και λαχανικά! Μεγάλη γκάμα γευμάτων και λιχουδιών αν και οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν πολυσυμπαθούν τα γλυκά και πράγματι είναι δύσκολο να βρεις σοκολάτα στην Κίνα! Οι διατροφικές τους συνήθειες ξεχωρίζουν ανάλογα με την περιοχή, βοράς, νότος, ανατολή, δύση. Περίφημη είναι η πάπια του Πεκίνου με τραγανή πέτσα που συνοδεύεται από αγγουράκια, ένα είδος φρέσκο κρεμμυδάκι και μία σως που λέγεται sweet sauce και θυμίζει σοκολάτα και όλα αυτά σ’ ένα λεπτό πιτάκι. Επίσης, ξεχωριστή θέση έχει το ψάρι με τη γλυκόξινη σάλτσα και τα λαχανικά, σπεσιαλιτέ της Σαγκάης, όπου γενικά οι κάτοικοι προτιμούν τα θαλασσινά. Η ποικιλία των κινέζικων πιάτων είναι τόσο μεγάλη, που αν και οι δημοσιογράφοι πήραν από τα διάφορα γεύματα μια αντιπροσωπευτικότατη ιδέα, πάντα υπήρχαν καινούργια εδέσματα στο τραπέζι για να δοκιμάσουν. Καρχαριόσουπα, που είναι και το ακριβότερο πιάτο στην Κίνα, μέδουσα με λαχανικά, φύκια, καροτόσουπα, κινέζικα μανιτάρια, σπαράγγια, κοτόπουλο με soya sauce, κάθε λογής ρύζια και ζυμαρικά και πολλά πολλά άλλα. Άλλωστε, όπως είναι μάλλον γνωστό, αντί για τα δικά μας «γυράδικα» οι Κινέζοι προσφέρουν πιο light επιλογές με σκορπιό σουβλάκι, κάμπια, ιππόκαμπο, μαμούνια και…άλλα. Αγαπημένο σνακ: ακρίδες τηγανιτές που τις τρων σαν πατατάκια!! Σε κάθε γωνιά, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε τοποθεσία είναι ευδιάκριτο το κινέζικό στοιχείο να σου θυμίζει ότι πρόκειται για μια αλλιώτικη κουλτούρα, ένα διαφορετικό κόσμο στην άλλη πλευρά της γης.
Και δεν είναι μόνο τα αρχαία μνημεία, οι περγαμηνές, οι δράκοι, οι θρησκείες και οι γεύσεις των κινέζων που κάνουν την επίσκεψη στην Κίνα, ένα ταξίδι σ’ ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο για τους Δυτικούς, αλλά η ίδια η κουλτούρα τους είναι αυτή που μαγεύει τον επισκέπτη με τη διαφορετικότητά της. Το πρόσχαρο χαμόγελο του οδηγού του λεωφορείου, οι ποδηλάτες του Πεκίνου, οι ηλικιωμένοι που κάνουν κουνγκ φου στα πάρκα, το αθώο βλέμμα του παιδιού που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν είσαι κι εσύ σχιστομάτης, αυτά θέλεις να ανακαλύψεις στην Κίνα και αυτά είναι που σε κάνουν να γνωρίσεις το πραγματικό της πρόσωπο. Και το πιο όμορφο είναι ότι ο καθένας κρατά τις δικές του λεπτομέρειες.

Πράγματι, η όλη προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη συνεχή προσέγγιση και συνεργασία δημοσιογράφων των δύο χωρών έχει αποφέρει καρπούς και αυτό το διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν φέτος την Κίνα. Θερμές ευχές στην Πανκινεζική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την άριστη διοργάνωση της αποστολής και για την επιτυχή συνέχιση του θεσμού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …