Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κραυγή αγωνίας από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης.

Κραυγή αγωνίας από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης.

0

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης στα πλαίσια της ενημέρωσης των τοπικών Μέσων, παρέθεσε δείπνο εργασίας στα ΜΜΕ όπου έγινε συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου και τις επιπτώσεις της Φαρμακευτικής πολιτικής στην Κοινωνία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Παρόντα τα τοπικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Λεοντής τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Φωτιάδης, κ. Σοφία Παναγιωτακοπούλου, η Γραμματέας κ.Δέσποινα Κάλφα, ο ταμίας του Συλλόγου κ. Τζινκούρ Τζαχίντ και ο κ. Γιώργος Σωτηρίου υπεύθυνος της φαρμακαποθήκης του Συνεταιρισμού των Φαρμακοποιών.
Κατά την έναρξη της ενημέρωσης ο πρόεδρος κ. Λεοντής τοποθετήθηκε στο πάγιο πρόβλημα που τείνει να γίνει και χρόνιο, δηλαδή την μη αποπληρωμή των οφειλών από τα Ασφαλιστικά ταμεία. Τόνισε ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία των φαρμακείων και στην κοινωνική αποστολή τους.
Την Πέμπτη προγραμματίζεται η Γενική Συνέλευση των μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου για την περαιτέρω στάση τους σχετικά με αυτό το θέμα. Επίσης σοβαρό θέμα προκύπτει από τις ενοποιήσεις των Ασφαλιστικών ταμείων χωρίς την βασική επίλυση που είναι η χρηματοδότηση. Αυτό κατά τον κ. Λεοντή, η καθυστέρηση αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, γίνεται αιτία οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς – πελάτες – αλλά και την εν γένει λειτουργία του φαρμακείου τους να καταφεύγουν στον δανεισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λεοντή θα πρέπει να ερευνηθεί η δυσπραγία ανταπόκρισης των ταμείων και πώς αυτή θα λυθεί.
Άλλο σοβαρό θέμα που πρέπει να αναδειχθεί και από τον Τύπο είναι οι ανεξέλεγκτες φαρμακευτικές δαπάνες εν γένει από την πολιτεία, αλλά κυρίως από τα ίδια τα Ασφαλιστικά ταμεία.
Μεγάλο μελανό σημείο στην όλη λειτουργία του συστήματος υγείας είναι η υπερσυνταγογράφηση, όπου αιωρήθηκε στην ατμόσφαιρα, πιθανή σχέση μεταξύ των Εταιρειών Φαρμάκων και γιατρών.
Στην συνέχεια ο κ. Λεοντής, αναφέρθηκε στην όλη διαχείριση, σχετικά με την τιμολόγηση, υποτιμολόγηση και υπερτιμολόγηση των φαρμάκων από το Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο, οι φαρμακοποιοί στο σύνολό τους, το θεωρούν άσχετο με το σύστημα υγείας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στην αναφορά του για το επαγγελματικό μέλλον των φαρμακοποιών και με δεδομένο ότι τα Ασφαλιστικά ταμεία είναι οι (πελάτες) τους, ζήτησε την σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι θα είναι σε θέσει να αποδώσουν ελεγκτικό έργο, με την κατάργηση της λίστας και της πολυνομίας. «Το κάθε ταμείο ερμηνεύει διαφορετικά την νομοθεσία και τις εγκυκλίους» είπε χαρακτηριστικά.
Θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση γιατί με τον σχεδιασμό της προσπαθεί να κάνει συνενώσεις των ταμείων χωρίς τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα στηρίξουν εν τέλει όλο το κύκλωμα του φαρμάκου. Αιτία του κακού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κακή χρήση των αποθεματικών των ταμείων από τις εκάστοτε διοικήσεις. «Το 3% να το πάρουν από τις εταιρείες». Με δεδομένο ότι οι Εταιρείες φαρμάκων το 25% του τζίρου τους το χρησιμοποιούν σε διαφημιστικές καμπάνιες, θα είχαν την δυνατότητα να το πληρώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τονίστηκε δε ότι το συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών προσπαθεί να στηρίξει τα συμφέροντα τους, αλλά είναι ανίσχυρο μπροστά στον ιατρικό σύλλογο, ο οποίος λόγω του υπέρτερου αριθμού των μελών του, προωθεί καλλίτερα την επίλυση των συμφερόντων του κλάδου.
Σχετικά με το αν είναι κλειστό η όχι το επάγγελμα του φαρμακοποιού οι γνώμες διίστανται και η αδυναμία συντήρησης των περιφερειακών φαρμακείων είναι εμφανής διότι και ο ΟΓΑ που στην ουσία είναι ο κύριος Ασφαλιστικός φορέας – πελάτης – του φαρμακείου, μπήκε στον χορό των καθυστερήσεων καταβολής των οφειλών του.
Η αίσθηση ότι και το ΙΚΑ από καλοπληρωτής που είναι, με τις συνεχείς συγχωνεύσεις των ταμείων και το «φόρτωμα» του χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση θα καταντήσει και αυτό προβληματικό.
Πρόταση προς την πολιτεία από τους παριστάμενους να γίνει το ατομικό συνταγολόγιο για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνεται ο έλεγχος στον ασθενή, στον γιατρό αλλά και στο ασφαλιστικό ταμείο.
Άλλο σοβαρό πρόβλημα των μικρών φαρμακείων είναι η διατήρηση των υποχρεωτικών αποθεμάτων των φαρμάκων, τα οποία είναι ένα σοβαρό κόστος και καλούνται να καταστρέψουν με την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης.
Από την συζήτηση πλέον, βγαίνει το συμπέρασμα ότι κυκλοφορούν πολλά φάρμακα και ότι τα νοσοκομεία κάνουν τις προμήθειές τους απευθείας από τις εταιρείες, με άλλη ονομασία, με χαμηλό μεν τιμολόγιο, αλλά από συγκεκριμένες εταιρείες.
Επί μακρόν ο κ. Σωτηρίου αναφέρθηκε στα οφέλη της φαρμακαποθήκης του Συνεταιρισμού όπου περίπου το 80% των φαρμακοποιών είναι μέλη του.
Η προσπάθεια του συλλόγου Φαρμακοποιών, συνίσταται πλέον στην ανάδειξη του προβλήματος της μη καταβολής των οφειλών από τα Ασφαλιστικά ταμεία και ο κοινωνικός ρόλος της ύπαρξής τους.

Αλέξανδρος
Παυλικιάνος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …