Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κοινή τους γλώσσα: Η επιχειρηματικότητα

Κοινή τους γλώσσα: Η επιχειρηματικότητα

0

Εμβόλιμο: Έτσι πέρα από τα… καλά λόγια ακούστηκαν και πικρές αλήθειες, όπως μερικές αιτίες που «πνίγουν» την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν ένα αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον

Πέμπτη 6 Ιουλίου: Η δεύτερη μέρα παραμονής της αποστολής των Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων των πρεσβειών από 31 ξένες χώρες ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με μια παρέκκλιση στο επίσημο πρόγραμμα καθώς κανείς από τους τρεις προσκεκλημένους υπουργούς: Ε. Στυλιανίδης, Αλέξανδρος Κοντός, Μαργαρίτης Τζίμας, δεν ήταν εκεί για να τους…χαιρετίσει και να ισχυροποιηθεί και με υπουργικές βούλες η δεδηλωμένη από τον γ. γραμματέα κ. Σταμάτη, πολιτική βούληση σε κάθε επενδυτική προσπάθεια στην περιοχή. Παρόλα αυτά όμως οι ξένοι εν δυνάμει επενδυτές αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να αποκομίσουν μια πιο ρεαλιστική άποψη για την οικονομική ταυτότητα της περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει μέσα από μια ενδελεχή ανάλυση των οικονομικών δεδομένων κάθε νομού από τους θεσμικούς οικονομικούς εκπροσώπους του, τους προέδρους των Επιμελητηρίων κάθε νομού ξεχωριστά. Έτσι πέρα από τα… καλά λόγια ακούστηκαν και πικρές αλήθειες, όπως μερικές αιτίες που «πνίγουν» την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν ένα αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον: Η μέγγενη της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και άλλες στρεβλώσεις που δρουν ανασταλτικά σε επενδυτικές και επιχειρηματικές προσπάθειες (παράδειγμα: Αιγύπτιο επιχειρηματία).
Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ κ. Αριστείδης Συμεώνογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στους άξονες δράσης του Οργανισμού καθώς και στο έργο του στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και της αύξησης της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας μας.
Στη συνέχεια ο κ. επιχειρηματίας κ. Αλή Μουμίνογλου ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αναφέρθηκε στις δράσεις του ΣΒΒΕ στην κατεύθυνση της προώθησης του επιχειρείν, στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη βόρεια Ελλάδα μέσα από μια σειρά δράσεων που βασίζονται στην προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά και τη δικτύωση και τη παρεμβατική δυνατότητα που έχει ο ΣΒΒΕ προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΒΒΕ θα υποστηρίξει οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια. Παράλληλα κατέθεσε την εμπειρία του ως επιχειρηματία καθώς ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε τέτοιου είδους αποστολές σε πολλές χώρες και έχει κλείσει εμπορικές συμφωνίες.
Ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Διονύσιος Χιόνης, επιχείρησε μια επιστημονική προσέγγιση του θέματος αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις επενδυτικές ευκαιρίες ιδιαίτερα στον τριτογενή τομέα.
Και ήγγιγκεν η ώρα οι επιχειρηματίες να μιλήσουν την κοινή τους γλώσσα…
…. αυτή των αριθμών και να ορίσουν το πλαίσιο που μια οικονομική συμφωνία μπορεί να έχει βιωσιμότητα και να παράγει κέρδος. Εκεί τα πράγματα ήταν πιο ρεαλιστικά!
Το …δράμα της Δράμας
Η ώρα του Επιμελητηρίου της Δράμας και ο πρόεδρος του κ. Κυριάκος Χαρακίδης παρουσίασε το …δράμα της Δράμας! Ούτως ειπείν το άκρως απογοητευτικό επενδυτικό κλίμα που οι σημαντικότεροι παράγοντες που το δημιουργούν είναι η γραφειοκρατία και η πολυνομία, αλλά και η μη αναμενόμενη αποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού που διαχέει τα κίνητρα μειώνοντας την ανταγνωστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής.
«Επενδύστε στην Καβάλα και δεν θα χάσετε»
Απ’ την μεριά της Καβάλας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της κ. Τσατσούλης εστίασε στις υποδομές που έχει ο νομός Καβάλας (2 λιμάνια, καλό δίκτυο μεταφορών κ.λ.π.) και προέτρεψε: «Επενδύστε στην Καβάλα και δεν θα χάσετε».
Στην επενδυτική ….διελκυστίνδα πήρε μέρος και η Ξάνθη …
…δια του προέδρου του Επιμελητηρίου της κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου ο οποίος παρουσίασε την οικονομική ταυτότητα της περιοχής με πλήρη στοιχεία, ήτοι: Ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει στην ενίσχυση του νομού μας με ποσοστό 30,5% και ασχολείται μ’ αυτό το 26,6% του εργατικού δυναμικού, ο δευτερογενής τομέας με ποσοστό 28,5% και απασχολείται σ’ αυτό το 16,2% του εργατικού δυναμικού κα ο τριτογενής τομέας συμβάλλει με 41,1% και απασχολεί το 46% του εργατικού δυναμικού» καθώς και ότι σήμερα στον νομό λειτουργού 6.000 επιχειρήσεις αναφέρθηκε στις προοπτικές του νομού που στηρίζονται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: όπως αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος με επένδυση στον αγροτουρισμό και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου σε γεωργικές, οικιστικές , βιοτεχνικές, βιομηχανικές και ηλεκτροπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις, τη λειτουργία της Πολυτεχνικής του Δ.Π.Θ. και το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί καταλύτη στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
Και προς αποφυγή ενδοπεριφερειακών παρεξηγήσεων, ο κ. Ανδρικόπουλος υπογράμμισε καταλήγοντας: «Θα πρέπει να οριστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και όχι όξυνση ανταγωνισμού με τις όμορες περιφέρειες στα πλαίσια των ευρωπαϊκών μηχανισμών και πολιτικών χωρικής συνέργιας, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση κοινών δυνατοτήτων»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εθιμοτυπική η επίσκεψη Τζίμα

Ο Υπουργός Μακεδ_…