Εθιμοτυπική η επίσκεψη Τζίμα

0

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας επισκέφθηκε τον δήμαρχο Ξάνθης στις 16-9-08 και ώρα 10.00 το πρωί στα πλαίσια της διαρκούς του συνεργασίας με τους νομάρχες και Δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας. Σκοπός των επαφών η προώθηση και αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες Μακεδονίας και Θράκης.
Ακολούθησε συνάντηση στο δημαρχείο παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νανίκου, με τους Αντιδημάρχους και προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Ο δήμαρχος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Τζίμα στην Ξάνθη, ανέφερε ότι ο κ. Υπουργός, ως βέρος Θρακιώτης, είναι από τους μόνους Υπουργούς που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας. Δεν έκρυψε την πικρία του γιατί τόσα χρόνια το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενδιαφερόταν μόνο για την Θεσσαλονίκη.
Ανάμεσα στα πολλά αιτήματα του κυρίου Στυλιανίδη, ήταν η χρηματοδότηση για την συντήρηση, αποκατάσταση και αναπαλαίωση του δημαρχείου, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρειάζονται πολλά χρήματα. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι, παρ όλο που αγοράσθηκε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Κεντρική πλατεία και θα στεγασθούν πολλές υπηρεσίες εκεί, ο δήμαρχος και αρκετές από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δήμου θα παραμείνουν στο παλιό δημαρχείο. Τόνισε ότι το κτίριο είναι ένα κόσμημα και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί έτσι.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια αναπαλαίωσης του κτιρίου των καπναποθηκών, με τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες της ΤΕΔΚ, ζήτησε οικονομική ενίσχυση για τον εξοπλισμό των γραφείων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα ονομασθεί «Το σπίτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Βέβαια ο κ. Στυλιανίδης, δεν παρέλειψε να ζητήσει την βοήθεια του κ. Υπουργού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού, γιορτές παλιάς πόλης, Χατζιδάκειο, γιορτές νεολαίας κ.λ.π.
Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο η παλιά πόλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τις αδειοδοτήσεις εκ μέρους της πολεοδομίας, διότι καθυστερούν να εκδοθούν. Αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι ότι η παρά πάνω άδεια συμπληρώνεται και με την γνωμάτευση από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Τόνισε, ότι στην Ξάνθη αυτή τη στιγμή υπάρχει ανενεργή υπηρεσία στελεχωμένη με 3 μηχανικούς. Δεν λειτουργεί, ενώ προβλέπετε, λόγω έλλειψης διοικητικού Υπαλλήλου – διευθυντού. «Πρέπει να λειτουργήσει η εν λόγω υπηρεσία στην Ξάνθη γιατί λόγω των καθυστερήσεων μοιραία παρατηρούνται αυθαιρεσίες από τους συνδημότες μας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσίασε στον κ. Υπουργό λέγοντας πώς, όταν τα κεραμίδια από το σπίτι τρέχουν νερό, ο συνδημότης μας δεν θα περιμένει να βγει η άδεια για να τα αλλάξει.

Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Τζίμας δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει το ΥΜΑΘ εξ ολοκλήρου την δαπάνη συντήρησης και αναπαλαίωσης του δημαρχείου και θα διαθέσει το ποσό των 50.000 ευρώ για τον εξοπλισμό των γραφείων στην καπναποθήκη.

Έθεσε υπ όψιν του κ. Τζίμα το πρόβλημα που προέκυψε μετά την αλλαγή της νομοθεσίας που προβλέπει λόγω παραμεθορίου, ότι και οι δημοτικοί υπάλληλοι εκτός των δημοσίων κατά την αγορά της πρώτης κατοικίας τους, να επιδοτούνται με το 40% της αξίας του ακινήτου. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, έχει σαν συνέπεια ο δήμος από τα πενιχρά του εισοδήματα να χρηματοδοτήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας. Είδη οι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στο συμβούλιο επικρατείας και σίγουρα θα δικαιωθούν. Ζήτησε από τον κ. Τζίμα να εισηγηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, αυτή την δαπάνη να την καλύψει ο Κρατικός προϋπολογισμός όπως και των δημοσίων Υπαλλήλων. «Κύριε Υπουργέ ως επί σειρά ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, καταλαβαίνεται ότι πρέπει να συνδράμεται. Η Ξάνθη έχει πολλές ιδιαιτερότητες και χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια».
Στην συνέχεια παίρνοντας τον λόγο ο Υπουργός Α.Μ.Θ είπε ότι υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση επί 22 χρόνια και γνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες των δήμων, τους χαρακτήρισε «ναούς της Δημοκρατίας», μιας δημοκρατίας, που έχει άμεση επαφή με τον πολίτη.
Συνεχίζοντας ο κ. Τζίμας ανέφερε ότι από γεννήσεως του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης δεν υπήρχαν Τεχνικές Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην έχει την δυνατότητα να υποβάλλει μελέτες για απορρόφηση κονδύλιων από τα πακέτα στήριξης της Ε.Ε. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι πλέον δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας και εν όψη του ΕΣΠΑ και αφού πιστοποιηθήκαμε με ISO θα υποβάλλουμε μελέτες και θα απορροφήσουμε κονδύλια για έργα αναπαλαίωσης, παραδοσιακά, νεοκλασικά, παραδοσιακούς οικισμούς»
Επίσης, είπε, προβλέπετε μέρος των έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ να πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μέχρι του ποσού των 5 εκ. ευρώ.
Δεσμεύθηκε ότι θα εντάξει στο ΕΣΠΑ την αναπαλαίωση και συντήρηση του δημαρχείου Ξάνθης, θα διαθέσει το ποσόν των 50.000 ευρώ για τον εξοπλισμό γραφείων στο «Σπίτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ότι θα μελετήσει σε συνεργασία με τον συντοπίτη μας Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό ένα προς ένα τα αιτήματα του δημάρχου και των προέδρων των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Πρότεινε στον δήμαρχο Ξάνθης να ψηφιοποιήσει την ιστορία της Ξάνθης και πως είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει αυτή του την δράση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…