Και τώρα δουλειά για μια νέα ΡΟΔΟΠΗ

0

Ντόμπρα λόγια και ξεκάθαρα είπε ο Τρικαλινός κ. Δημήτρης Σαράντης ένας από τους Αδελφούς Σαράντη (Μιχάλης και Δημήτρης), ιδιοκτητών των γαλακτοκομικών εταιρειών ΤΥΡΑΣ και Όλυμπος και από την προηγούμενη Πέμπτη οπότε υπογράφτηκε η σύμβαση και έγινε η μεταβίβαση μετοχών της ΑΤΕ και της ΣΕΒΑΘ και ΕΛΒΙΖ πλέον και της ΡΟΔΟΠΗΣ. Ο κ. Σαράντης βρίσκεται από την Δευτέρα στη ΡΟΔΟΠΗ, έχοντας επαφές με το προσωπικό και στο πλαίσιο αυτό επεδίωξε μια συνάντηση γνωριμίας με την τοπική κοινωνία μέσω των τοπικών ΜΜΕ, μετά του Γενικού Διευθυντή της ΡΟΔΟΠΗΣ κ. Παπαποστόλου Παναγιώτη η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στα αίθουσα συνεδριάσεων της ΡΟΔΟΠΗΣ. Εκεί λοιπόν ο κ. Σαράντης με πέντε καίριες ατάκες κατέδειξε τη διαφορά μεταξύ ιδιωτικού και συνεταιριστικού τομέα!
Ομαλή μετάλλαξη
Ήτοι: «Στόχος είναι να ανασυγκροτήσουμε τη ΡΟΔΟΠΗ να βελτιώσουμε ότι βελτιώνεται γρήγορα και μέχρι το φθινόπωρο να καταστρώσουμε το Business plan
της επόμενης διετίας. Το κλίμα είναι πολύ καλό, οι εργαζόμενοι μας δέχτηκαν φιλόξενα και συνεργατικά και θα επιδιώξουμε ομαλή μετάλλαξη της επιχείρησης στα σύγχρονα συστήματα διοίκησης».
Η «ομαλή αυτή μετάλλαξη» της λειτουργία πλέον της εταιρείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αυτό αφορά όλους τους τομείς. Από τον τρόπο συλλογής του γάλακτος και τη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους ως τις θέσεις εργασίας και γενικότερα τον τρόπο λειτουργία της ΡΟΔΟΠΗΣ.
Ουδείς μόνιμος…
Ειδικότερα όσο αφορά τις θέσεις εργασίας και το χαρτί που υπέγραψε με τα αιτήματα των εργαζομένων αποσαφήνισε: «Η διασφάλιση θέσεων εργασίας γίνεται με όρους της ελεύθερης αγοράς και όχι με όρους θεού. Εγώ τη χάρη του μόνιμου δεν την έχω από τον Θεό! Πως μπορώ να τη διασφαλίσω σε κάποιον άλλο; Μόνιμος ως επιχειρηματίας δεν είμαι. Δεν μπορώ να χαρίσω κάτι που δεν το κατέχω. Στα 25 χρόνια δουλειάς ξεκινήσαμε ως οικογενειακή επιχείρηση. Σήμερα απασχολούμε εκτός της ΡΟΔΟΠΗΣ 600 εργαζόμενους. Με την έννοια αυτή και τη δεδομένη επιτυχία της ΡΟΔΟΠΗΣ ο κόσμος που θα εργάζεται εδώ δεν θα έχει αιφνιδιασμούς θα ξέρει τι του γίνεται. Αν η εταιρεία δεν πάει καλά κανένας δεν μπορεί να κρατήσει κανένα. Κάποτε μπορούσε να τους κρατήσει το κράτος τώρα δεν μπορεί ούτε το κράτος. Μέσα σε δύο τρία χρόνια θα πρέπει να έχουμε την μετάλλαξη συνηθειών και λειτουργιών. Δεν μπορούν τα πράγματα να μείνουν όπως ήταν».
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους επίσης κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία θα συνεργάζεται με «εξελίξιμους παραγωγούς», με άδεια ποσόστωσης και με μονάδες σύγχρονες που τηρούν την κείμενη νομοθεσία. Ήδη είχε συνεργασία ως ΤΥΡΑΣ με 6 μονάδες την οποία θα διατηρήσει αλλά όπως και άλλους προμηθευτές και γι αυτό το λόγο ήδη έχουν εγκατασταθεί δεξαμενές πρόπτυξης γάλακτος (παγοκλεκάνες) και δύο βυτία έξτρα προκειμένου να μην χάσουν για την γαλακτοκομική περίοδο: «Το γάλα που θα παίρνουμε εμείς θα είναι 5 φορές περισσότερο απ’ αυτό που συνέλεγε η ΡΟΔΟΠΗ», τόνισε, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν μπορούν να παίρνουν 5 λίτρα από τον Κεχρόκαμπο! Οι τιμές θα είναι τιμές αγοράς, η ΡΟΔΟΠΗ θα διατηρήσει το σήμα της και θα λειτουργεί ως συλλέκτης γάλακτος για ιδιοπαραγωγή των προϊόντων αλλά και ως συλλέκτης για αποστολή της στη ΤΥΡΑΣ κυρίως για τυριά. Θα γίνουν βελτιώσεις των παραγόμενων προϊόντων, η ΡΟΔΟΠΗ θα πάρει προϊόντα των άλλων εταιρειών και θα δώσει στις άλλες βιομηχανικές μονάδες.
Νέα ΡΟΔΟΠΗ
Το επιχειρηματικό σχέδιο του νέου αγοραστή περιλαμβάνει καινούργια επένδυση της τάξης των 16 εκ. ευρώ όμως δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει στην υφισταμένη θέση ή στο χώρο της ΒΙΠΕ. ΄Όταν υλοποιηθεί η καινούργια η επένδυση από τη ΡΟΔΟΠΗ : « τα μπετά θα πάνε για μπάζα και τα σίδερα για σκράπ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαράντης προσθέτοντας παραστατικά ότι η εταιρεία είναι ένας πολυτραυματίας και όλη η προσπαθεί αποσκοπεί να τον κρατήσουν αρχικά στη ζωή!
Το νέο μαγαζί θα έχει λιγότερες θέσεις εργασίας αλλά οι προδιαγραφές του θα είναι πολύ ψηλού επιπέδου και θα εφαρμοστεί ο κανόνας της αγοράς δηλαδή όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή με μικρότερο κόστος, τουτέστιν : «Οι ίδιοι εργαζόμενοι για 10 φορές παραπάνω ποσότητες» και εντέλει: Δουλειά …δουλειά!
Όξω απ’ το μαγαζί μου τα κόμματα!
Ως ιδιώτης και παρότι «γαλάζιος» όπως δήλωσε ο κ. Σαράντης έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Εμείς σεβόμαστε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όμως δεν ανακατευόμαστε στις δουλειές τους. Το μαγαζί μας δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια!», ενώ απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με τις καταγγελίες από βουλευτή του ΚΚΕ για την περίοδο που αγόρασε την «Όλυμπος» ο κ. Σαράντης τόνισε ότι δεν είναι διατιθέμενος να αφήσει κανένας να του πειράξει το μαγαζί και το σπίτι του!!!
Τέλος ο κ. Σαράντης ξεκαθάρισε ότι δεν εξαρτά την επένδυση από επιδοτήσεις αλλά είναι καλοδεχούμενη κάθε λογική – νόμιμη ενίσχυση που υφίστανται όλες οι ιδιωτικές επενδύσεις την οποία και προτίθεται να αξιοποιήσει (αναπτυξιακός ή πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη ) όμως δεν προτίθεται να εξαρτήσει εξ’ αυτών την επένδυση.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…