Η γενέτειρά του τον αποχαιρέτησε

0

Ύστατο χαίρε απέδωσαν χιλιάδες κόσμου στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο! Με ένα βουβό θρήνο τον συνόδευσαν στο Πρώτο νεκροταφείο, όπου ετάφη με τιμές αρχηγού κράτους. Μια τρανή απόδειξη αγάπης του κόσμου που καταδεικνύει πόσο τους άγγιξε με τους λόγους του και το έργο του, ο χαρισματικός Αρχιεπίσκοπος που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της εκκλησίας στην κοινωνία. Που μίλησε με τη γλώσσα των νέων, που είχε λόγο παραμυθίας για όλους και άποψη για όλα. Που αγαπήθηκε όσο κανείς αλλά και επικρίθηκε όσο κανείς!
Η Εξόδιος Ακολουθία
Στις 10 το πρωί -αμέσως μετά την άφιξη στο ναό του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια- άρχισε η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία διήρκησε δύο περίπου ώρες.
Μετά την εκφώνηση των επικήδειων λόγων σχηματίστηκε η νεκρώσιμη πομπή η οποία κατευθύνθηκε προς το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, το σκήνωμα του μακαριστού Χριστόδουλου εξήλθε του ναού λίγο πριν τις 12 και τοποθετήθηκε στον κιλίβαντα πυροβόλου όπλου.
Την πορεία προς το Α’ Κοιμητήριο ακολούθησαν ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, οι αρχηγοί των κομμάτων, η στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία, αρχηγοί ξένων δογμάτων, στενοί συνεργάτες και συγγενείς του μακαριστού.
Η πομπή διέσχισε την οδό Μητροπόλεως, μπήκε στην πλατεία Συντάγματος όπου σταμάτησε για δύο λεπτά, συνέχισε προς τη λεωφ. Αμαλίας, τις οδούς Αθ. Διάκου και Αναπαύσεως, για να καταλήξει στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας.
Η γενέτειρά του η Ξάνθη εκπροσωπήθηκε από τον Μητροπολίτη κ.κ. Παντελήμων, το Δήμαρχο κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεολόγο Καλαϊτζή. Ο σεβασμιότατος μετέφερε χώμα της πόλης το οποίο τοποθέτησε στον τάφο για να τον «σκεπάζει» απαλά πάτριο έδαφος…Ένα έθιμοπου έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα μιας και της ιδιαίτερης πατρίδας το χώμα είναι πιο ελαφρύ!
Επικήδειος του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλίανίδη
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.
Αποσπάσματα από τον επικήδειο του κ. Στυλιανίδη
«Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συνδύαζε τον γλαφυρό λόγο με τη δυναμική και ασυμβίβαστη πράξη. Τόσο στον προσωπικό του βίο, όσο και στην εκκλησιαστική του διακονία, ο αναπαυόμενος βίωσε στην πληρότητά του το πνεύμα της χριστιανικής διδασκαλίας, θέτοντας εαυτόν αόκνως στην υπηρεσία του ποιμνίου. Πνεύμα ανήσυχο και ευρύ, ο Αρχιεπίσκοπος εφοδιάστηκε από τη νεαρή ακόμη ηλικία με πολύπλευρη μόρφωση και ουσιαστική καλλιέργεια: πτυχιούχος της Νομικής και Διδάκτωρ της Θεολογίας, γνώστης τεσσάρων ξένων γλωσσών, συγγραφέας πλήθους επιστημονικών συγγραμμάτων και μελετών, ο γεννημένος στη γη της Θράκης Αρχιεπίσκοπος διέθετε ένα στέρεο και ολοκληρωμένο γνωστικό υπόβαθρο, το οποίο αναδεικνυόταν σε κάθε δημόσια παρουσία του».
……….
«Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πίστευε στη νέα γενιά, με την οποία επεδίωκε διαρκώς να βρίσκεται σε επικοινωνία, μιλώντας τη δική της γλώσσα. Η συγκίνησή του ήταν εμφανής κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με τους νέους μας, κάθε φορά που τα παιδιά, με όλο τον αυθορμητισμό και την αθωότητα που τα διακρίνει, εξέφραζαν την άδολη αγάπη και την επιδοκιμασία τους προς το πρόσωπό του. Σταθερή μέριμνά του ήταν να φέρει τους νέους και τις νέες κοντά στο λόγο της Εκκλησίας, να τους συμπαρασταθεί στα ψυχικά, συναισθηματικά και υπαρξιακά τους αδιέξοδα, να τους προσφέρει υγιή πρότυπα προς μίμηση, να τους νουθετήσει και να τους καθοδηγήσει με πατρική στοργή και ειλικρινή αγάπη. Το ενδιαφέρον του αυτό εκφράστηκε έμπρακτα με μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ελληνικής νεολαίας. Η ίδια ψυχική δύναμη και το ίδιο άκαμπτο φρόνημα που τον διέκριναν σε όλο τον δημόσιο βίο του χαρακτήρισαν και τη στάση του απέναντι στην προσωπική του δοκιμασία, στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας σε όλους μας. Αποχαιρετώντας τον σημαντικό αυτό πνευματικό ηγέτη, εκφράζω εκ μέρους της Κυβερνήσεως, αλλά και όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη. Ο αναπαυόμενος ιεράρχης πέρασε πλέον στη χορεία των αθανάτων, όπως φαίνεται από τον πάνδημο θρήνο ολοκλήρου του ελληνικού λαού. Και η Ελλάδα, η χώρα που τόσο βαθιά αγάπησε και ο ίδιος ανιδιοτελώς υπηρέτησε, του ανταποδίδει την αγάπη, διατηρώντας στη μνήμη όλων μας την ακτινοβολούσα φυσιογνωμία, τον φλογερό λόγο και την πολύτιμη παρακαταθήκη του, το ίδιο το έργο του».
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …