Γιατί όχι και εμείς;

0

Κατατίθεται αυτή την εβδομάδα, αφού έχει ήδη υπογραφτεί και από τον υπουργό κ. Μπέζα – σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού στο «Ε» – η τροπολογία που αφορά την αποκατάσταση των 130 συνολικά εργαζομένων στα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ που οσονούπω τίθενται υπό εκκαθάριση. Όπως το έχει προαναγγείλλει ο υπουργός κ. Κοντός στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Ξάνθη η τροπολογία έχει δύο σκέλη: Όσοι από τους εργαζόμενους είναι κοντά στην σύνταξη θα απασχοληθούν με ειδική σύμβαση τους ΟΤΑ, τη δε δαπάνη της μισθοδοσίας αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας (έχει υπογραφτεί από το κ. Αλογοσκούφη η σχετική απόφαση). Για τους υπόλοιπους που υπολογίζονται συνολικά στα 90 άτομα θα γίνουν μετατάξεις σε υπηρεσίες της περιφέρειας. Ουσιαστικά δηλαδή από συνεταιριστικοί υπάλληλοι, καθεστώς που υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γίνονται αμιγώς δημόσιοι υπάλληλοι.
Η σχέση του συνεταιριστικού τομέα με τον δημόσιο τομέα αποτέλεσε και το κομβικό σημείο για να στηριχθεί αυτή η τροπολογία για την οποία επιπροσθέτως ο κ. Κοντός – όπως είχε δηλώσει – θα ζητήσει στήριξη απ’ όλα τα κόμματα στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη είναι και η τροπολογία που ψηφίστηκε για τους εργαζόμενους των εργοστασίων Ζάχαρης Ξάνθης – Λάρισας, όμως η διαδικασία των μετατάξεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει όπως μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι του Εργοστασίου Ζάχαρης Ξάνθης. Επίσης ανάλογη ρύθμιση ψηφίστηκε για τα Κλωστήρια Λαναρά στη Νάουσα που ειρήσθω εν παρόδω ήταν ιδιωτική εταιρεία.
Στην «μπάντα» οι απολυμένοι της Φωνή της Αμερικής
Και ενώ όπως φαίνεται τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στη ΣΕΒΑΘ και στη ΣΕΠΕΚ όπως και στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης όχι απλά δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά αλλά θα «βολευτούν» στο Δημόσιο, οι απολυμένοι της πρώην «Φωνής της Αμερικής» βρίσκονται στην «μπάντα», αφού πέραν του προγράμματος της Νομαρχίας (παρέμβαση πρώην υφυπουργού Απασχόληση κ. Γιακουμάτου) στο οποίο όσοι συμμετείχαν έπαιρναν 480 – 500 ευρώ και ήταν για ένα χρόνο, ουδεμία άλλη μέριμνα έχει ληφθεί γι αυτούς. Να σημειώσουμε ότι ακόμη και οι 20 θέσεις που είχαν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ μετά από αίτημα της Νομαρχίας…πάνε χαμένες καθώς η επιτροπή που είχε συσταθεί από το Νομαρχιακό συμβούλιο, αποτελούμενη από τους κυρίους Βακιάνη – Νεάρχου – Μυλωνά για να εξετάσει τις 65 εν συνεχεία υποβληθείσες αιτήσεις ανέργων και παρότι υπήρχε σαφής πρόταση του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη που έγινε αποδεκτή, να προτιμηθούν απολυμένοι της «Φωνής της Αμερικής «σκάλωσε» στον όρο «ομαδική απόλυση», βρήκε σ’ αυτούς ανεργία από ομαδική απόλυση και αυτός ο όρος ήταν η αιτία που απορρίφθηκε το Σχέδιο απορρόφησης 20 εργαζομένων.
Ζητούν να συμπεριληφθούν στην τροπολογία
Το παράπονό τους και την αγωνία τους εκφράζουν στο «Ε» οι πρώην εργαζόμενοι της «Φωνής της Αμερικής», ζητώντας από τον υπουργό να μεριμνήσει και γι’ αυτούς και να συμπεριληφθούν στην τροπολογία που αφορά τους εργαζομένους ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ. Στηρίζουν δε το αίτημά τους στο γεγονός ότι η «Φωνή της Αμερικής» δεν ήταν επιχείρηση αμιγώς ιδιωτικού τομέα και ότι αυτό πιστοποιείται από τη διακρατική σύμβαση που είχε με το ελληνικό δημόσιο καθώς και τα οφέλη που είχε το ελληνικό δημόσιο απ’ αυτή (μισθώματα κ.λ.π.) Επιπρόσθετα ότι ο αριθμός αυτών που έχουν μείνει άνεργοι είναι μόλις 20, συνεπώς εύκολα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην τροπολογία και επιπλέον είναι πάνω από 40 ετών γεγονός που καθιστά έως και αδύνατη την απορρόφησή τους από την ιδιωτική αγορά εργασίας.
Απάντηση Κοντού : «Θα το συζητήσουμε …»
Το θέμα – όπως μας δήλωσαν – το έθεσαν κατ’ επανάληψη στον κ. Κοντό, ο οποίος και επικαλέστηκε το γεγονός ότι πρόκειται για εργαζόμενους του αμερικανικού δημόσιου και όχι του ελληνικού και συνεπώς δεν μπορεί να συμπεριληφθούν στην τροπολογία. Παρόλα αυτά χθες δεσμεύτηκε δημόσια από την ραδιοφωνική εκπομπή «Αναζητήσεις» του κ. Γιάννη Γκορόγια ότι θα συναντηθεί άμεσα με την υφυπουργό Απασχόλησης κα Καλαντζάκου, θα της θέσει το θέμα, επιδιώκοντας να εξευρεθεί μια λύση. Ο κ. Κοντός δεν ξεκαθάρισε ως «λύση» εννοεί προγράμματα ημιαπασχόλησης, πάντως οι άνεργοι ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι αυτό που επιθυμούν αλλά μια μόνιμη λύση μια μόνιμη απασχόληση με την υπαγωγή τους στην τροπολογία.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …