Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ενημερωτική ημερίδα στο Δήμο Βιστονίδος για αγρότες του νομού Ξάνθης

Ενημερωτική ημερίδα στο Δήμο Βιστονίδος για αγρότες του νομού Ξάνθης

0

Θέση σε ένα πρακτικό αλλά και εξαιρετικά οξύ πρόβλημα των παραγωγών καλαμποκιού του Νομού μας παίρνει ο βουλευτής Ξάνθης του Π.Α.Σ.Ο.Κ., κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, με πρόταση που απευθύνει, μέσω ανακοίνωσής του, στην Ε.Α.Σ. Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σγουρίδης αναφέρεται στο πρόβλημα αποθήκευσης της πολύ μεγάλης ποσότητας καλαμποκιού που παρήγαγαν οι αγρότες της Ξάνθης, οι οποίες ποσότητες, εξ’ αιτίας και της χαμηλής τιμής του προϊόντος, παραμένουν αδιάθετες, δημιουργώντας προβλήματα αποθήκευσης στους παραγωγούς. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, που νομίζουμε ότι θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από την Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Ξάνθης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Σγουρίδη.

«Κατά τις τακτικές περιοδείες μου στα χωριά του νομού μας διαπιστώθηκε ότι εκτός από τις χαμηλές τιμές στο καλαμπόκι, που έχουν φέρει τους παραγωγούς σε τρομερά δύσκολη θέση, παρουσιάζεται και το πρόβλημα αδυναμίας της τοπικής αγοράς σε αποθηκευτικούς χώρους, με αποτέλεσμα να παραμένει σημαντικό μέρος της παραγωγής στα χωράφια.
Υπέδειξα δημοσίως την δυνατότητα χρησιμοποίησης των αποθηκών της Ε.Β.Ζ. και των Συνεταιριστικών Εργοστασίων ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, που πληρούν και τις προδιαγραφές συντήρησης του προϊόντος.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των αποθηκών και λόγω της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, καλώ την Διοίκηση της Ε.Α.Σ. Ξάνθης να φροντίσει για το άνοιγμα των αποθηκών των παραπάνω εργοστασίων, που η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε, ως ελάχιστη προσφορά στους αγρότες του τόπου μας. Τέλος, σε συνδυασμό με το πάγωμα των τραπεζικών υποχρεώσεων, που ευρέως συζητείται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την βεβαιότητα ότι οι τιμές του καλαμποκιού θα είναι του χρόνου αυξημένες, να πωληθεί το προϊόν του χρόνου, προς αμοιβαίο όφελος παραγωγών και Ε.Α.Σ. Φυσικά για το 2009 υπάρχει και η δυνατότητα της επιδοτούμενης αγρανάπαυσης, όπου μπορούν να ενταχθούν οι καλαμποκοπαραγωγοί. Η πρωτόλεια αυτή πρόταση εξειδικευμένη μπορεί να δώσει πολλαπλά επωφελή λύση στο πρόβλημα. Οι «θεομηνίες» είναι ασπιρίνη στον καρκίνο».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…