Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Διελκυστίνδα Δήμου – Εκτενεπόλ με θύματα τους κατοίκους

Διελκυστίνδα Δήμου – Εκτενεπόλ με θύματα τους κατοίκους

0

Ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας αντιμετωπίζει ο Δήμος Ξάνθης τους κατοίκους του οικισμού Νεάπολης (Εκτενεπόλ)! Βροχή οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη του οικισμού και κατά συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους! Οι φωνές τους έφτασαν μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης μέσω του κ. Δημήτρη Βορίδη από την Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για την Αλλαγή», ο οποίος κατέθεσε φωτογραφικά πειστήρια της εγκατάλειψης, όμως συνάντησε… όμματα τυφλών και ώτα κωφών! Αντί για μια δημοτική δέσμευση ότι ο δήμος θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του έλαβαν την στερεότυπη εδώ και χρόνια απάντηση από τον Δήμαρχο Ξάνθης: «Δεν είναι ευθύνη του Δήμου καθώς ο οικισμός δεν έχει παραλειφθεί από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ», την ιδιωτική εταιρεία που τον κατασκεύασε. Αυτό είναι αρκετό κατά τη δημοτική αρχή να κωφεύει και να νίπτει τας χείρας της μπρος στα προβλήματα των κατοίκων του οικισμού, όμως απ’ την άλλη πλευρά… δεν ερυθριά να εισπράττει στο ακέραιο τα δημοτικά τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης από τους 500 κατοίκους του οικισμού, όπως διαβεβαιώνουν οι κάτοικοι.
Συμπερασματικά, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, ο δήμος ακολουθεί την τακτική του «τσάμπα …ψήφο» μόνο που αυτή δεν είναι …μαγκιά!
Νεάπολις κατ’ ευφημισμόν
Νέα Πόλις κατ’ ευφημισμόν μπορεί να χαρακτηριστεί ο οικισμός καθώς όλα παλιώνουν χωρίς συντήρηση. Εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης που δείχνουν ότι οι υπηρεσίες του δήμου δεν πατάν το πόδι τους εκεί. Σκουπίδια και μπάζα πεταμένα στις χορταριασμένες αλάνες, εικόνα που μετριάζεται η ασχήμια της από τις μαγιάτικες παπαρούνες που δεν έχουν πρόβλημα να φυτρώσουν!
Κολώνες ρεύματος σπασμένες με ηλεκτροφόρα καλώδια να χάσκουν προκαλώντας την περιέργεια των παιδιών και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Φρεάτια ανοικτά στην παιδική χαρά που μάλλον δημιουργεί παιδική θλίψη αφού ούτε κούνιες έχει να τα κουνάει ούτε τραμπάλα παρά μόνο μια τσουλήθρα που σε μια κακιά στιγμή μπορεί ν α…τσουλήσει στο πλαϊνό τσιμέντο. Και έτσι και κορώσει η δίψα μένει η τσιμεντένια υποδομή μιας πάλαι ποτέ όμως τώρα στερεμένης βρύσης!
Σκουριασμένοι ανοιχτοί κρουνοί στα πεζοδρόμια…αρνούνται την πυρασφάλεια της περιοχής!
Ένας βιολογικός καθαρισμός που υπήρχε σαν υποδομή από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ που δεν λειτουργεί χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων που τους είπαν από τον Δήμο είναι συνδεδεμένος με τον βιολογικό της Ξάνθης.
Διελκυστίνδα Δήμου – Εκτενεπόλ με θύματα τους κατοίκους
Μια ιδιότυπη και πολύχρονη διελκυστίνδα υπάρχει μεταξύ του Δήμου Ξάνθης και της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Παρότι ο υπεύθυνος της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ αρνήθηκε να μας μιλήσει οι κάτοικοι λένε ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν παραλαμβάνει τον οικισμό ακολουθώντας την τυπική διαδικασία παρότι η περιοχή είναι στο προς έγκριση νέο πολεοδομικό Σχέδιο πόλης καθώς βρίσκεται σε οικονομική διαμάχη με την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Στάμος Τριμίντζιος που διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολεοδομίας υπάρχει μια ιδιότυπη κατάσταση στην περιοχή που δεν αφήνει στο Δήμο πολλά περιθώρια να παρέμβει και όσες παρεμβάσεις κάνει είναι καθ’ υπέρβαση.
Η αδυναμία του δήμου να εκπληρώσει όπως οφείλει τις υποχρεώσεις του έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή υπόκειται σε καθεστώς ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ δηλαδή ιδιωτικό και όχι δημοσίου. Συγκεκριμένα είναι γνωστό ότι η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ξεκίνησε κάνοντας απαλλοτριώσεις για κοινωνικούς σκοπούς ως Ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ειδικό νόμο του 79 κατασκευάζοντας τους οικισμούς σε Ξάνθη και Κομοτηνή όμως κατόπιν «μεταλλάχθηκε» σε Ανώνυμη εταιρεία πουλώντας τις κατοικίες κυρίως σε παλιννοστούντες. Στο τοπικό ρυμοτομικό που έκανε υπάρχει πρόβλεψη για σχολείο και νηπιαγωγείο και ζητά από το δήμο αποζημίωση για την παραχώρηση του οικοπέδου για σχολείο. Έτσι δημιουργείται μια οικονομική διελκυστίνδα που όμως έχει θύματα τους κατοίκους καθώς είναι πλημμελής – όπως διαπιστώνεται – η παρέμβασή του. Το ερώτημα όμως είναι: Πότε και πως θα ξεκαθαρίσει η ιδιοκτησιακή κατάσταση στην περιοχή και πότε επιτέλους ο Δήμος Ξάνθης θα είναι συνεπής και όχι καθ’ υπέρβασιν στις υποχρεώσεις του;

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στα 18 δεν είναι πολύ νωρίς»

Στον χώρο της ΕΠΑ.&#…