ΠΑΛΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

0

Ο λόγος περί σκουπιδιών. Πραγματικών αυτή τη φορά και όχι μεταφορικών.. Είναι το πλέον δυσάρεστο θέαμα Κυριακή πρωί που οι δημότες με τις οικογένειές τους θέλουν να δουν την πόλη τους στα καλά της να βρίσκονται μπροστά σε στοίβες σκουπιδιών έξω από τους κάδους, οι σακούλες σκισμένες, γάτες και σκυλιά να σκορπίζουν το περιεχόμενο και να ρυπαίνεται όλος ο περιβάλλων χώρος.

Ποίος άραγε δεν παραδέχεται ότι το θέαμα αυτό είναι απαράδεκτο; Κανένας όμως από τους ιθύνοντες δε φαίνεται να συγκινείται. Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να επικαλούμασταν τη γνώμη των  επισκεπτών της πόλης μας μια και μερικές φορές φαίνεται να μετρά περισσότερο από την γνώμη των ίδιων των δημοτών της;

Το θέμα συνδέεται και με τη συμπεριφορά των ίδιων των δημοτών. Όσον αφορά τα οικιακά απορρίμματα υπάρχουν δημότες που ενώ γνωρίζουν ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών την Κυριακή δεν γίνεται, επιμένουν να βγάζουν τα σκουπίδια τους από το πρωί της ημέρας. Ο Δήμος λοιπόν οφείλει να διανείμει πληροφοριακά φυλλάδια για τη σωστή συμπεριφορά στο θέμα αυτό (και εκτός προεκλογικής περιόδου!). Πότε πρέπει να βγάζει ο δημότης τα σκουπίδια του, μέρες και ώρες. Να χρησιμοποιούνται κατάλληλες σακούλες που θα ρίπτονται ΜΕΣΑ στον κάδο. Θα βοηθούσε αν αναφερόταν σ’ αυτό το φυλλάδιο πόσο  κοστίζει στο δήμο, δηλαδή στον ίδιο το δημότη το μεροκάματο ενός δημοτικού υπαλλήλου που δουλεύει υπερωριακά.

Οι επαγγελματίες με τη σειρά τους το μεσημέρι του Σαββάτου αποθέτουν στα σημεία των κάδων τα χαρτοκιβώτια κλειστά, χωρίς να τα ανοίγουν, να τα στοιβάζουν και να τα δένουν, για να πιάνουν λιγότερο χώρο και να είναι εύκολη η αποκομιδή τους. Σ’ αυτούς θα έπρεπε να γίνονται συστάσεις από την υπηρεσία του Δήμου, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης  να επιβάλλονται και πρόστιμα (όταν θα υπάρξει η πολυαναμενόμενη δημοτική αστυνομία που θα έχει και την ευθύνη ελέγχου!).

Μεγάλη όμως επιβάρυνση στα σκουπίδια της Κυριακής δημιουργούν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαράκια) που έχουν όπως είναι αναμενόμενο πολλή μεγαλύτερη κατανάλωση το βράδυ του Σαββάτου. Σοβαρό βήμα για τη   λύση του προβλήματος θα ήταν η τοποθέτηση επιπλέον κάδων στα σημεία που λειτουργούν αυτά τα καταστήματα, αποκλειστικής δικής τους χρήσης και ευθύνης. Επίσης να μπει ένα επιπλέον δρομολόγιο των οχημάτων αποκομιδής των κάδων αυτών την Κυριακή το πρωί με ανάλογη επιβάρυνση στα τέλη των  καταστημάτων, πράγμα που δεν φαίνεται άδικο.

Την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί το θέμα των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ , αυτό δεν σημαίνει ότι στα πιο καθημερινά προβλήματα θα κλείνουμε τα μάτια και τις μύτες μας . Υπάρχουν λύσεις αν υπάρχει θέληση.

 

ΧΑΡΗΣ ΞΥΛΑΣ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2007

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

Πως χαρακτηρίζετ…